Orsa topp tre i landet i kön till särskilt äldreboende

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Det är brist på särskilt äldreboende i 116 av landets kommuner.

Dock inte i Orsa.

Det tar bara 15 dagar från beslut till bostad, vilket placerar kommunen som trea i landet.

Enligt den lista som Hem & Hyra publicerade i decembernumret är Orsa topp tre i landet. Det är bara Trollhättan (12 dagar) och Lilla Edet, som kan fixa särskilt äldreboende på mindre än en vecka (5 dagar), som ordnar det snabbare än Ovansiljanskommunen.

Längst väntan är det för de som bor i Perstorp, som behöver 295 dagar på sig från beslut till bostad, enligt Boverket som Hem & Hyra hämtat listan ifrån.

Den genomsnittliga väntan i Sveriges kommuner är 57 dagar. Förutom ”värstingen” Perstorp är det totalt fem kommuner som har en väntetid på minst fem månader. De fyra övriga är: Hallstahammar, Hammarö, Svalöv och Götene.

Socialstyrelsen har räknat ut att 25 % av de som flyttar in på särskilt äldreboende dör inom ett halvår, så många hinner inte ens flytta in, då de dör i kön.

Skrämmande.

– Ofattbart, säger Karin M Ekström, professor i ekonomi i Högskolan i Borås, till Hem & Hyra.

Enligt socialtjänstlagen ska alla som beviljats ett särskilt boende, få en bostad inom tre månader. Många kommuner bryter dock mot lagen och den genomsnittliga väntetiden är över tre månader i 35 kommuner.

Den dalakommun som det tar längst tid för är Säter, som med 143 dagar placerar sig som åtta på ”värstinglistan”. Även Malung-Sälen har lång väntetid med sina 109 dagar.

Men i Orsa går det som sagt betydligt snabbare och efter beslut tar det alltså bara 15 dagar, vilket alltså ger en fin tredjeplats i hela landet när det gäller att ordna särskilt äldreboende.

Vi kan i sammanhanget även nämna Smedjebacken där det också går snabbt från beslut till att man får bostad. 17 dagar tar det där, vilket ger en 13:e plats på listan.

Källa till dessa siffror kommer från kommun- och landstingsdatabasen Kolada, oktober 2018.

OBS! Bilden på huset tillhör Bostadsrättsföreningen Grevinnan och har ingenting med reportaget om särskilt äldreboende att göra. Jag ville bara visa en genrebild. Foto: JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
LG Köpman vent
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Brottsofferjouren

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360