Orsasandstenen Årets Sten 2019

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Orsasandsten är Årets Sten 2019.

Det är Sveriges Stenindustriförbund som utsett detta.

Bland annat har Orsasandsten används vid restaureringen av Rosenbad.

– Roligt att vi får den här utmärkelsen och att vi kan föra symbolen för Orsa framåt, säger Torsten Lenner, som driver Orsa Stenhuggeri, till Orsasajten.

De tre slipstenarna i Orsas sockenvapen påminner om Orsasandstenens historiska betydelse för bygden.

– Slipstenstillverkningen var mycket viktigt för bygden. Hackstugor, där stenen bearbetades, fanns på nästan alla gårdar. En hackstuga från Kallmora by står i dag på Skansen i Stockholm, säger Kai Marklin, ordförande i Sveriges Stenindustriförbund, vars styrelse utser Årets Sten, i ett pressmeddelande..

Orsasandsten bildades ur meteoritnedslaget som för drygt 370 miljoner skapade den så kallade Siljansringen, Europas största krater. I ringens ytterkanter hittar man bland annat flera sedimentära bergarter – inte minst Orsasandsten.

– Meteoritens järnpartiklar förångades vid kollisionen och gav Orsasandstenens typiska varmröda ton, berättar Kai Marklin.

Orsa Stenhuggeri är Sveriges ledande leverantör av Orsasandsten.

– Orsasandstenen har packats hårdare eftersom inlandsisen låg kvar längre här än på andra platser där sandsten också förekommer, förklarar Torsten fördelarna med Orsasandstenen i pressmeddelandet.

Orsasandstenen har en större hårdhet än andra sandstenar som gör att den lämpar sig mycket bra som byggnadsmaterial. Av samma anledning får den ofta ersätta andra sandstensorter vid restaureringar.

Stolt över utmärkelsen är förstås Torsten Lenner och hans medarbetare.

– Ja, Sverige är stort och det är roligt att lilla Orsa uppmärksammas. Att vi får den här utmärkelsen beror nog till stor del på att vi håller på renovera regeringsbyggnaden (Rosenbad) plus många andra hus runt om i Sverige, säger Lenner till Orsasajten och avslutar:

– Med Orsasandstenen så fortsätter vackra hus att vara vackra.

Bilden. Här har vi de som jobbar på Orsa Stenhuggeri; Torsten Lenner, Stina Ahlenius, Kalle Wittesjö, Falk Kühn. Foto: PRIVAT

Så här lyder motiveringen till Årets Sten:

Den har vässat Sverige till en ledande industrination och hållit samman en hel bygd – och som byggnadssten är den både en stark bärare av kulturhistorien och en uthållig brygga till framtiden. Årets Sten 2019 är Orsasandsten.

Den här välkomststenen som finns söder om rondellen efter Moravägen kommer från Orsa Stenhuggeri. Arkivfoto: JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Orsa pingis 2
Plåt-Sven

Läs även:

Annonser:
Färgad egen annons 250 x 360
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin