Oscar Diös informerade om hotellet

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Under många år har hotellet i Orsa varit en skamfläck som gett många kommentarer, inte minst i sociala medier.

Men sedan i våras håller det anrika hotellet, som stod klart 1893, på att renoveras.

– Det ska glöda i Orsa och ni ska kunna gå hit och nyttja lokalerna, som ni Orsabor nästan alltid gjort.

Det sa Oscar Diös till de cirka 100 åhörare som hade kommit till fredagens Företagarfrukost på Röda Kvarn.

Diös köpte hotellet i mars och sedan dess håller man på med en rejäl ansiktslyftning.

– På måndag eller tisdag får vi fönster från Tanum och vi håller som bäst på med fasaden så att den ska bli klar innan vintern. Inne blir sedan totalrenovering, berättade Oscar till besökarnas stora glädje.

Oscar passade på att skoja lite också när en fråga om gamla Grönan, den klassiska festlokalen i källaren, kom upp. Eller det kanske var på fullaste allvar, om man tänker efter.

– Jag vet inte om jag vågar säga det här, men någon sa till mig att om inte Grönan hade funnits, så skulle Orsas befolkning bara varit hälften, sa Oscar och drog ner skratt i biosalongen.

– Jag träffade min fru där, fyllde Ola Granholm i.

När det gäller gamla Grönan är planen att det ska bli en nattklubb där.

Ola som  på ett smidigt sätt styrde företagarfrukosten och i en strid ström lät de som var inbokade komma upp på scenen.

– Det är så roligt nu när man cyklar till jobbet och ser byggställningar utanför hotellet, man blir glad när man ser att det händer något, tyckte Granholm och det är nog knappast någon som inte håller med.

Diös planerade från början att göra lägenheter i hotellet, men har tänkt om och det blir hotellrum för ”hela slanten”. Han var också noga med att poängtera namnet.

– Det har alltid varit ett järnvägshotell och Järnvägshotellet ska det heta.

Oscar berättade att det ska byggas en inglasad veranda.

– Man ska kunna se om ens kompisar sitter där, poängterade han.

Uppsalabon Oscar Diös, med rötter i Dalarna, här med hunden Bosse, har många järn i elden. Ett ”järn” är renoveringen av Järnvägshotellet som han köpte i våras och som nu är på att få en rejäl ”ansiktslyftning”. Foto: JÖRGEN WÅGER

Som nog de som åkt förbi hotellet märkt, är den tidigare terrassen riven.

– Det ska bli en terrass där igen, men på ett annat sätt, sa Oscar för att lugna de som eventuellt var oroliga för den delen av hotellet.

Och så planeras det för en fin restaurang.

Den 15 juni 2019 ska allt stå färdigt, är det tänkt, och att den tidsplanen ska hålla är Diös övertygad om.

– Det är en väl tilltagen tidsram, menade han.

Då planeras det för invigning som sträcker sig över en hel vecka.

– Ni ska få nyttja lokalerna, precis som ni nästan alltid fått gjort, var Oscar noga med att påpeka.

Det var flera som fick gå upp på biografens scen och en som gjorde det var Leif Borgert. Han tog tillfället i akt att göra reklam för opera. Jo, på Röda Kvarn kan man faktiskt få uppleva opera live.

– Jag bodde här som tonåring och min mamma har faktiskt spelat piano till stumfilmer i den här lokalen, berättade Borgert som efter en lång ”utflykt” återvände till sin gamla hembygd 2013.

Röda kvarn stod färdig 1903 och det har hänt en hel del under 115 år.

– Tack vare digitaliseringen kan vi ha livesändningar från Metropolitan i New York. Många har frågat om det verkligen är direktsändning och det är faktiskt det, poängterade Borgert.

2013 startade Leif en grupp för operaälskare och man började då också livesända från Metropolitan.

– Det var nog inte många som trodde att det skulle gå, men vi är mellan 80-100 besökare i salongen när det visas opera här på Röda Kvarn, berättade Borgert.

Hade det inte varit för Ola Granholm, skulle nog Leif Borgert stått där hela dagen och pratat opera, men tidsschemat under företagarfrukostarna är späckat.

– Vi var cirka 100 personer och så många har det inte varit på många år. Jag minns en gång på Orsa Bowling (runt 2005) när jag var näringslivschef, då var vi cirka 120. Så nån gång har det varit fler besökare än det var i dag, men mycket sällan som så många som 100, menade ordförande och representant för företagarna Orsa, Ola Granholm.

– I relation till vår storlek så har vi nog mest folk i Dalarna på våra företagsfrukostar. Jättekul att företagare och andra vill lägga en timme av sin värdefulla arbetstid på att komma, summerade en nöjd Granholm.

Här en bild på hotellet från den 19 augusti, där terassen tidigare låg. Det planeras för en ny där. Foto: JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Orsasjön 250 x 149
Brottsofferjouren
Orsa pingis 2

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin