Över 10 000 bedrägeribrott i Bergslagen

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Kortbedrägerier utan fysiskt kort blir allt mer vanligt.

Bara i region Bergslagen anmäldes över 10 000 kortbedrägerier.

Därför pågår nu informationskampanjen Tänk Säkert.

Tänk Säkert är en informationskampanj som leds av MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, och Polisen och den pågår under oktober månad.

– Tyvärr behövs kampanjen eftersom antalet anmälda kortbedrägerier utan fysiskt kort är många, speciellt i region Bergslagen, konstaterar Polisen på sin hemsida.

I region Bergslagen ingår Dalarna, Värmland och Örebro län.

Under 2019 fram till augusti har 10 298 kortbedrägerier utan fysiskt kort anmälts i region Bergslagen. Under samma period anmäldes över 75 000 sådana typer av bedrägerier i hela landet.

– Med det menas att en bedragare kommit över kortuppgifter utan att ha tillgång till det fysiska kortet. Hur bedragaren får tillgång till kortuppgifterna kan variera.

Uppgifter kan till exempelvis köpas på internet och bedragare kan också själva få tillgång till uppgifterna genom att lura en person att lämna ut sina kortuppgifter. Bedragaren har då enbart tillgång till kortets uppgifter men kan ändå göra olovliga köp.

Och när det gäller Dalarna, Värmland och Örebro län, så ligger regionen högt när det gäller antalet anmälda bedrägerier.

– Storstadsregionerna Stockholm, Väst och Syd har fler anmälda brott, men Bergslagen ligger långt över övriga regioner i Sverige.

Kortbedrägerier utan fysiskt kort står för 40 procent av bedrägeribrotten totalt.

Andra vanliga bedrägeribrott är identitetsbedrägerier såsom köp och lån i annans namn och bedrägerier genom social manipulation såsom investerings-, romans- och befogenhetsbedrägerier däribland vishing.

Orsasajten har tidigare skrivit om personer som blivit utsatta för just de här bedrägerierna som beskrivs.

Linda Fransson är regional samordnare för det brottsförebyggande arbetet med bedrägeri i region Bergslagen.

– Genom att skydda sina lösenord, skydda sina kortuppgifter och hålla alla tekniska prylar uppdaterade, minskar risken att drabbas av bedrägerier, säger Linda Fransson till Polisens hemsida.

Tänk Säkert är en del i den europeiska informationssäkerhetsmånaden.

Budskapet är ”Tänk säkert – gör smarta saker säkra”.

– Utvecklingen av smarta saker går snabbare än vad vi många gånger har kunskap för och vi ifrågasätter inte heller alltid om produkterna är säkra att använda på de sätt som vi använder dem. Om de smarta sakerna innehåller säkerhetsbrister, kan de utnyttjas på olika sätt för att få tillgång till värdefull information, varnar Polisen på hemsidan.

Bilden. Många är de kortbedrägerier där man kommer åt kortuppgifter och kan handla utan utan det fysiska kortet. Den här månaden har därför MSB och Polisen sin informationskampanj Tänk Säkert. Foto. JÖRGEN WÅGER

Så här kan du skydda dig:

  • Skydda dina lösenord – skapa säkra lösenord genom lösenordsfraser eller använd lösenordshanterare, använd olika lösenord för olika tjänster eller enheter.
  • Skydda dina kortuppgifter – spara inte dina kortuppgifter i appar och digitala tjänster, stäng ditt kort för internetköp och öppna bara när du e-handlar, kontakta banken för att höra vilka säkerhetslösningar som finns för ditt kort.
  • Skydda dina smarta saker – se alltid till att alltid hålla smarta enheter uppdaterade, använd säkra lösenord och spara aldrig kortuppgifter.
Dela sidan:
Annonser:
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
LG Köpman vent
Brottsofferjouren

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360