Polisen läxade upp hundägare

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

En lugn helg inom Orsa kommun.

Det är polisens sammanfattning blåljushändelser de senaste dagarna.

Det mest dramatiska var den hund som satt instängd i en het bil.

I fredags kväll, strax före klockan sju, ringde en person och anmälde att en hund låg helt apatisk i en bil på campingen.

– I alla fall en halvtimme hade hunden varit i den varma bilen, enligt anmälaren. Rutorna var nere, men det hjälpte inte. Vi skickade dit en patrull som läxade upp hundägarna.

Det berättade polisens presstalesperson Stefan Dangardt för Orsasajten måndag eftermiddag.

– Det blev ingen anmälan om brott, men jag tror inte att de lämnar hunden i en varm bil så som de gjorde nu någon mer gång.

Det går tydligen aldrig att påminna för mycket: Lämna aldrig en hund ensam i en bil en varm sommardag.

Lördag eftermiddag kom det in ett samtal om en lite väl överförfriskad person som inte verkade kunna ta vara på sig själv. En patrull skickades till platsen för att skjutsa hem mannen.

– Innan vi kör hem någon görs alltid en kroppsvisitering och då upptäckte patrullen två knivar. De skjutsade hem mannen, men knivarna beslagtogs och mannen är misstänkt för brott mot knivlagen.

Andra smågrejer som rapporterats är ”kontroll av fordon”.

– Någon hade spelat för högt, men när polisen kontrollerade bilen så var det lugnt.

På campingen har det också varit lite högljutt under helgen. Inte så konstigt med tanke på hur mycket folk som bor på området vid den här tiden på året.

– Vi hade ingen patrull att skicka, så Securitas fick ta hand om det här, berättade polisens presstalesperson.

I fredags fortsatte följetongen med fåren efter länsväg 296.

– Den här gången var det 20-30 får som stod alldeles vid sidan av vägen.

Några samtal om fåren verkar inte ha kommit in under lördag och söndag, åtminstone nämndes inget om det, så kanske fårägaren fått sina djur bakom inhägnat stängsel. Vi får väl se om det längre fram dyker upp fler varningar när det gäller fåren.

För drygt en vecka sedan (12/7) skrev vi om en husvagn som någon kastat sten igenom en ruta på. Husvagnen hade stått på vinterförvaring i Stackmora. Även en bil stod på samma ställe, nära gamla skolan i Stackmora, och ett par dagar efter upptäckten av skadegörelsen av husvagnen, så hade någon illasinnad person med stenar kastat sönder fram- och bakruta på bilen också.

Innan helgen var det en person som i Stackmora såg ”två unga killar med järnrör gå runt och slå med järnrör, krossade rutor och försökt att bryta upp ena dörren” på en byggnad. Det här stod att läsa i Facebookgruppen Samverkan mot brott i Mora/Orsa.

Det här är inget som kommit till polisens kännedom (verkar det som) och personen har konfronterat killarna som gick lös med ett järnrör.

– Situationen är löst på bästa sätt, blev svaret när Orsasajten försökte få lite mer detaljer kring händelsen.

Troligen är det ett par ångerfulla killar som lovat att ersätta skadorna.

I Samverkan mot brott i Mora/Orsa står att läsa om cykelstölder (som inte polisen nämnt eller fått reda på) i Orsa och att någon/några roar sig med att göra punkteringar på cyklar.

Till sist kan vi berätta att Brandkåren Norra Dalarna under måndag förmiddag fick göra en någon annorlunda utryckning. Det var en ko tillhörande Orsabon Karl-Gustaf Hedling som födde en kalv i skogen och som inte kunde ta sig hem för egen maskin.

Hedling ska enligt uppgift kämpat i två dagar innan han larmade brandkåren, som kom till undsättning.

– Vi har varit mycket oroliga för kon, som är äldre och födde en döfödd kalv. Det hände för två dagar sedan och det har varit ett helvete att försöka få upp kon. Hon var trött efter kalvningen. Jag känner djup tacksamhet att brandkåren kom och räddade henne, säger Karl-Gustaf Hedling till Dalarnas Tidningar.

Anledningen till att kon, som är en norsk Vestlands Fjordfe, inte kunde ta sig från platsen där hon kalvade beror på att hon fastnade med hornen i marken. Brandkårens personal såg till att kon kom hem igen med hjälp av en kälke.

– Det är jätteskönt att vi kunde få kon tillbaka till fäboden vid liv. Det här är ett mycket ovanligt larm och det behövdes ganska många man för att lyckas få hem kon, speciellt svårt var att dra kon på kälken genom skogen, säger styrkeledare Tomas Eriksson till Dalarnas Tidningar.

Dela sidan:
Annonser:
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Plåt-Sven
Orsa pingis 2

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin