Polisen stoppade drogpåverkad bilförare

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Under fredagen stoppades en person i Viborg som visade sig vara drogpåverkad.

Det hände bara en vecka sedan en person med långt missbruk bakom sig körde ihjäl en 14-årig flicka.

Det var vid lunchtid som en polispatrull stoppade en personbil under färd. Mannen som körde är i 30-årsåldern. Han saknar inte bara körkort, han bedömdes också vara drogpåverkad.

Till det ska också läggas att han var efterlyst för frivårdens räkning.

– Mannen togs med för kroppsbesiktning, vilket innebär att man tar blodprov och/eller lämnar urinprov, berättade polisens presstalesperson Stefan Wickberg för Orsasajten vi 16-tiden fredag.

Efter provtagning och förhör är mannen misstänkt för drograttfylleri, grov olovlig körning samt narkotikabrott, för innehav och eget bruk.

– Vi får väl se om det blir böter eller om det går till rättegång. Jag har sett fall där en person kan åka fast 5-10 gånger innan det leder till fängelse, sa Wickberg.

Den här mannen stoppades alltså bara en vecka efter den tragiska olyckan då en 14-årig flicka miste livet. Den som körde bilen förra fredagen har en lång historia av missbruk.

Mannen, som är i 50-årsåldern och som häktades i onsdags, har vid flera tillfällen blivit dömd för rattfylleri och olovlig körning, skrev Dalarnas Tidningar häromdagen.

Mannen höll sig undan i två dagar innan polis grep honom i Falun. Hade han något otillåtet i kroppen när han körde finns möjligheten att det kan ha gått ur när polisen grep honom två dagar efter händelsen, men åklagaren Ludmila Pronko driver ändå den tesen.

– Jag menar att det föreligger skäl att tro att han kanske var påverkad och inte tillräckligt uppmärksam. Och då har han kört på ett sätt som inte var befogat med tanke på de trafikförhållanden som rådde då, sa Pronko till Dalarnas Tidningar.

50-åringen medger att han kört bilen, men förnekar anklagelsen om grovt vållande till annans död och menar att det var en olycka.

I och med att polisen under fredagen grep en man i 30-årsåldern som var drogpåverkad bakom ratten, kan de ha förhindrat en ny tragedi.

När vi ändå är inne på trafik kan vi berätta om en händelse häromdagen. En lastbil ska ha kört om en annan lastbil i Noppikoski, på väg mot Orsa, och den som ringde in menade att det handlade om vårdslöshet i trafik.

– Men anmälan var på så vaga grunder, så vi kunde inte göra nåt, sa polisens presstalesperson Stefan Dangardt torsdag eftermiddag.

Sedan kan vi nämna att det inträffade en viltolycka i onsdags vid 18.30. Efter E45 i höjd med södra Bergvägen blev ett rådjur påkört av en mindre lastbil. Rådjuret dog på plats. Det blev inga personskador, men fordonet fick skador på fronten.

Dela sidan:
Annonser:
Orsasjön 250 x 149
Orsa pingis 2
Plåt-Sven

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin
Färgad egen annons 250 x 360