Polisen varnar för blufffmail ”från Skatteverket”

Jörgen Wåger Nyheter

I takt med att temperaturen sjunker verkar blåljushändelserna minska.

Åtminstone hade polisen inte mycket att rapportera gällande det senaste dygnet.

I stället varnas det för bluffmail.

– Inom Moras lokalområde, vilket är ungefär halva Dalarna, kan jag bara se tre anmälda brott det senaste dygnet i systemet. Så det är väldigt lugnt, inte bara i Orsa, konstaterade polisens presstalesperson, Stefan Dangardt, när Orsasajten gjorde en koll under onsdag eftermiddag.

I stället kan man på polisens hemsida läsa att det – än en gång – varnas för bluffmail.

– Det har inte kommit in någon anmälan just för Orsa eller Dalarna. Det aktuella fallet är från Värmland, men det är alltid bra att varna för sånt här.

Ofta är de här bluffmailen skriven på dålig svenska, men det verkar inte spela någon större roll. I det aktuella fallet är mailet skrivet så här: ”Kära skattebetalare. Jag skickar det här e-postmeddelandet för att annonsera: Efter den senaste årliga beräkningen av din skatteaktivitet har vi beslutat att du har rätt att få en skattebäring av: SEK# 4 550,17 SEK.”

Annonsera???

– De (utländska bluffmakare) översätter väl via Google och det är dålig svenska. Vi varnar för såna här bedrägerier stup i ett, men de är uppfinningsrika. Folk låter sig luras, främst äldre, men även yngre.

– Det här är tyvärr alltid aktuellt och det är allt bra att gå ut med en varning, menade Dangardt.

Så här skriver polisen på sin hemsida under onsdagen (6/2):

”Tillvägagångssättet är att ett mejl som förefaller komma från Skatteverket skickas ut där det framgår att man har fått en återbetalning av skatt. Mottagaren uppmanas att klicka på en länk som följer mejlet för att få åtkomst till pengarna.

Tidigare underrättelser har visat att om länken öppnas så drabbas datorn av ett virus, eller att en så kallad ”Trojan” förs in i mottagarens dator.

Man kan också tänka sig att länken kan leda till ett dokument där kontouppgifter och koder efterfrågas.

Med utgångspunkt från anmälan som nu inkommit vet polisen i nuläget inte vilken effekt det får att gå in på länken.”

– Det här aktuella mailet kom till en i Värmland och det ska påpekas att den som fick det, den personen gick inte på bluffen. Vi vet inte om det kommit bluffmail ”från Skatteverket”, till folk i Dalarna, men det är som sagt alltid bra att gå ut och varna folk, poängterade polisens presstalesperson Stefan Dangardt.

Informationen på polisens hemsida avslutas med: ”Skatteverket skickar inte den här typen av mejl. Utbetalning av skatteåterbäring går inte till på detta sätt.”

Därmed är en varning utfärdad.

Dela sidan:
Annonser:
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Orsasjön 250 x 149
Brottsofferjouren

Läs även:

Annonser:
Färgad egen annons 250 x 360
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360