Polisen varnar för nya sätt att lura folk

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Bedragarna hittar på allt mer spektakulära metoder för att lura av folk pengar.

Som vanligt handlar det om att komma åt godtrogna människors bank-id.

– Det är bra om vi får hjälp att varna allmänheten, säger Stefan Dangardt.

Presstalesperson poängterar att det inte är första gången som polisen går ut och varnar för illasinnade personer som försöker lura av godtrogna människor till exempel deras bank-id för att komma åt och rensa deras konton.

– Det är långt ifrån första gången som vi varnar för sånt här, men bedragarna kommer ju på nya metoder hela tiden så det här behöver verkligen uppmärksammas, konstaterar Dangardt.

Under onsdagen skrev vi om en Orsabo som gjort en anmälan till polisen att denne blivit lurad på Blocket. Den personen är, som nog de flesta är införstådda med, inte den förste att bli lurad.

– En klassiker, man betalar för en vara, men sedan kommer aldrig det man köpt…

Men nu vill polisen i Region Bergslagen återigen varna för de så kallade vishingbedrägerierna.

– Vi uppmanar alla att ALDRIG logga in på sin bankdosa eller använda sitt mobila bank-id på uppmaning av någon som tar kontakt med dig, skriver polisen på Facebook.

Så här kan det gå till, beskriver polisen bluffmakeriet:

“Det senaste tillvägagångssättet är att personer som har varor ute till försäljning på olika säljsidor blir kontaktade av en intresserad köpare. Ofta sker kontakten mellan köparen och säljaren via Messenger eller annan online-chat.

Köparen är ivrig att få köpa varan och vill därför skicka pengar direkt. Köparen påstår sedan att denne råkat överföra eller swisha ett för stort belopp till säljaren och vill därför att säljaren ska swisha tillbaks mellanskillnaden.”

Det är i det här läget som säljaren ska vara extra försiktig. På ett “oskyldigt” sätt försöker bedragaren (köparen) få säljaren att logga in med sitt bank-id.

Varningstexten på polisens Facebook fortsätter:

“När säljaren ska gå in på sitt bankkonto för att titta om man fått för mycket pengar, eller när man ska använda sig av sin swish-app, så loggar man in på sitt mobila bank-id. Bedragaren har då förberett det så att när säljaren loggar in på sitt mobila bank-id så släpper man istället in bedragaren på sin internetbank och denne kan börja tömma ens bankonton.”

Framför allt är det polisen i Värmland som fått in flera polisanmälningar den senaste tiden med ovanstående tillvägagångssätt.

Polisen vill därför få folk att ta fasta på nedanstående punkter:

ANVÄND ALDRIG ditt bank-id:
• om någon kontaktar dig.
• via en kanal där ni har direktkommunikation med varandra – exempelvis telefon, sms, Messenger eller annan online-chat.
• och påstår en anledning till att du ska legitimera dig mot din bank.

Polisen understryker att inte använda sitt mobila bank-id alls utan den som får en sådan här uppmaning (att logga in) ska direkt avsluta kommunikationen som man har via telefon, sms eller chat.

– Gör ingenting som innefattar att du använder dig av ditt mobila bank-id i nära anslutning, tidsmässigt, till er kommunikation, poängterar polisen.

Och man avslutar inlägget på Facebook med följande:

– Om någon verkligen skulle ha överfört för mycket pengar till dig så får en eventuell återbetalning göras med hjälp av banken istället.

Orsasajten har också skrivit om det här tidigare, men det kan tydligen inte varnas tillräckligt för uppfinningsrika bedragare.

– Vi är glada om vi får hjälp att sprida budskapet om de här bedrägerierna, påpekar presstalesperson Stefan Dangardt för Orsasajten än en gång.

Bilden. Stefan Dangardt konstaterar att bedragarna kommer på nya metoder hela tiden för att lura folk på pengar och att polisen gång på gång tvingas gå ut och varna allmänheten hur man ska undvika att bli lurad. Foto. JÖRGEN WESTLIN

Dela sidan:
Annonser:
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Plåt-Sven
Orsa pingis 2

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin