Politikerna begär hjälp skapa visionen av Orsa 2050

Jörgen Wåger Nyheter

Hur vill vi att Orsa ska se ut om 30 år?

Den frågeställningen ska Orsas politiker fundera på under 2019.

Och de styrande vill ha hjälp av medborgarna för att skapa en bild av vårt framtida Orsa.

Orsa kommuns vision ska uppdateras och arbetet inleds med två seminariedagar under våren, där främst kommunstyrelsen ska börja fundera på framtidsfrågorna.

– Vi kommer att ha två heldagar med inspel från såväl lokalt som globalt perspektiv på vilken spelplan kommunerna har de kommande trettio åren, berättar kommunalrådet Mikael Thalin i ett pressmeddelande från Orsa kommun.

Med i processen finns både Central Sweden, som är Dalarnas kontor i EU, Region Dalarna och representanter för våra grannkommuner Mora och Älvdalen.

– De ungas perspektiv är en del av samhällsbyggandet. Unga kommunutvecklare kommer att medverka i arbetet hela tiden, poängterar Thalin.

Efter vårens två politikerdagar kommer det att arrangeras medarbetar- och medborgardialoger på temat.

– Vi ska samla in tankar på så många sätt vi kan inför den tredje heldagen i höst, då politikerna tillsammans ska börja formulera visionen, säger Henrik Göthberg, chef för Service och utveckling, i pressmeddelandet.

Först ut som inspiratör med framtidsfokus är Hans Abrahamsson från Göteborgs universitet. Abrahamsson är bland annat expert på globalisering och hur den påverkar lokalsamhället.

Andra dagens inspiratör är Palle Lundberg, tidigare barn- och utbildningschef i Orsa, och numer stadsdirektör i Helsingborgs kommun.

Lundberg blev utnämnd till årets chef. Han har också som kommundirektör varit med om att vinna utmärkelsen Årets kommun vid två tillfällen.

– Det är kul att Palle vill dela med sig av sin resa – som ju faktiskt startade sin ledarbana i Orsa, säger Henrik.

– Vi utgår från dagsläget och gör ett ett inspel på vad som hänt de gånga trettio åren för att få perspektiv på tidsramen och vad som kan hända.

– Det är viktigt att kommunen har en riktning att arbeta mot. En målbild eller ambition om man så vill. Det är ju vårt jobb att göra Orsa till en bättre och bättre plats att leva på, avslutar Henrik Göthberg pressmeddelandet från Orsa kommun.

Bilderna. Några foton från Orsa, bland annat syns ett snötäckt Orsasjön och från en bild syns julmarknaden i december 2018. Foton: JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Plåt-Sven
Orsa pingis 2

Läs även:

Annonser:
Färgad egen annons 250 x 360
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360