Prästen Lif hann med både Julotta och Julåtta

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Traditionsenligt har det hållits Julottor på Juldagen.

I Skattungbyn har man sedan ett antal år senarelagt ottan till klockan 08.00.

– Därför kallas det Julåttan i Skattungbyns kyrka, berättar Nilsowe Bränd.

Nilsowe, eller Orsafotografen som han kallar sig, är uppväxt med att besöka Julottan. Och förr i tiden skulle besöken i kyrkan verkligen göras i ottan.

– Det här var mer tradition förr och i Skattungbyn var det klockan 05.00 som gällde när jag följde med mor och far för länge sen. Men sedan har det droppat av folk och på grund av det, så beslöt man att ändra tiden till klockan 08.00, jag tror det var för 5-6 år sedan.

– Det här tycker jag inte är så bra, det hinner ju bli ljust till halvnio och när det är julotta ska det vara mörkt, menar Nilsowe.

Men att Julottan i Skattungbyn har blivit Julåttan, innebar att prästen Per-Olof Lif hann predika i såväl Orsa kyrka, där Julottan startade klockan 06.00, som i Skattungbyn, tack vare den senare starten där.

Prästen Lif hade för övrigt ett hektiskt dygn mellan julafton och juldagen. På julafton hade Lif först samling vid julkrubban i Orsa kyrka klockan 10.00. Vid 17-tiden begav han sig sedan upp till Hornberga för julbön i kapellet.

På juldagsmorgonen var det först Julotta klockan 06.00 i Orsa kyrka och två timmar senare var han i Skattunbyns kyrka för deras Julåtta.

Det var runt 60-talet besökare i Skattungbyn, där bilderna är ifrån, som hade sökt sig till Kyrkan för att höra Per-Olof Lif predika och lyssna på minikören bestående av Mirjam Hübinette, Maja Olsén och Annika Borgenstrand samt kantorn Åsa Sundstedt.

Samtliga bilder har Orsafotografen bidragit med.

Bilden längst upp. Den här kvartetten stod för det musikaliska inslaget i Skattungbyns Julåtta. Från vänster: Mirjam Hübinette, Maja Olsén, Åsa Sundstedt och Annika Borgenstrand. Foto: ORSAFOTOGRAFEN

Dela sidan:
Annonser:
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Orsa pingis 2
Brottsofferjouren

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360