Protestlistor mot indragning av mat

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Kampen för att de äldre som bor hemma ska få mat från Lillåhems kök går vidare.

Inga-Lill Nyström har nu dragit igång en protestlista som hon hoppas ska bli välfylld.

– Jag ska lägga ut listor lite överallt, på alla ställen där jag får, säger Inga-Lill.

Som Orsasajten uppmärksammat tidigare (9 och 13 januari) så har politikerna tagit ett beslut att matdistributionen till de äldre som fortfarande bor hemma, att den ska upphöra från 1 maj i år.

Orsasajten har pratat med bland annat Pär Nyman och Inga-Lill Nyström vars mödrar bor i egna hem och som får köpa mat som är tillagad på Lillåhem i kommunens regi.

Ändringar har redan skett och de som har matdistribution, får numera kall mat och de som fått maten sju dagar i veckan tidigare, får nöja sig med hemkörning tre dagar i veckan.

Men som längst till den 30 april, sedan frånsäger sig kommunen allt ansvar när det gäller maten till äldre som inte bor i en kommunal inrättning.

– Det här är ett politiskt beslut och det handlar om att det inte längre är ett kommunalt uppdrag att tillhandahålla mat till äldre som bor hemma. Med det här beslutet följer vi bara den väg som många andra kommuner gått, motiverade Jesper Karlsson, omsorgschef i Orsa, beslutet.

Politikerna vill framöver att någon privat aktör, en restaurang till exempel, ska ta över ansvaret och se till så att de äldre får varm och näringsriktig mat.

Beslutet motiveras bland annat, som sagt, med att man bara ”går samma väg som många andra kommuner redan gjort.”

Bland annat nämns Malung-Sälens kommun som ett exempel där man nyligen infört det här systemet. Där var det en restaurang som skulle se till så att de på trygghetsboendet Kringlan i Malung skulle få sina luncher.

Men helt plötsligt upphörde maten att komma. Anledningen till det var att restaurangen höll på att renoveras, men det var inget som kommit till kännedom för de boende på Kringlan, rapporterade SVT Dalarna den 10 februari.

Pär Nymans medborgarförslag, där han vill att det ska vara som förut, att hemtjänsten kör ut varm mat till de äldre som fortfarande bor hemma. Foto. PRIVAT

Sedan är det så att kommunen inte vet än om det ens finns någon aktör som är intresserad av att ta sig an uppgiften att sälja mat till de äldre.

Beslutet att matdistributionen i kommunens regi kommer att upphöra är något som Inga-Lill Nyström och Pär Nyman med flera anhöriga till äldre, redan protesterat kraftigt emot.

Nyman har tagit fram massor av argument varför det här inte är något bra beslut, som han har mailat till de styrande.

Och apropå att protestera, så har Inga-Lill tagit fram protestlistor som hon tänkt postera ut på lite olika ställen inom Orsa kommun.

– Överallt där jag tillåts ha mina listor tänker jag lägga dem; i affärer, bland annat Skattunge Handel, i caféet där. Vidare så ska jag fråga om jag får lägga en lista på biblioteket, i Returbutiken, Circle K och på Konsum.

– Jag ska även höra om jag får lägga någon lista på äldreboenden, allt beror på om jag får göra det, vissa kanske inte vill ha protestlistor liggande, funderar Inga-Lill.

Den 24 februari kommer matdistributionen att på nytt tas upp när kommunfullmäktige har sitt sammanträde.

Då kommer bland annat Pär Nymans medborgarförslag att diskuteras. Nyman har skrivit ett medborgarförslag som går ut på att kommunen ska fortsätta som tidigare, med matdistribution via hemtjänsten till de äldre som bor hemma.

”Dagligen varm mat med personlig kontakt”, som Pär bland annat skriver i sin motivering.

Och Inga-Lill vill att man även ska diskutera de, som hon förstås hoppas på, välfyllda protestlistorna.

– Jag kallar det för matupproret, berättar Inga-Lill.

Bilden längst upp. Inga-Lill Nyström och hennes make var som sig bör först att skriva på protestlistan. Foto. PRIVAT

Dela sidan:
Annonser:
Brottsofferjouren
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Orsasjön 250 x 149

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin