Rekord för populära campingen

Jörgen Wåger Nyheter

Rekordlång varm sommar och rekord i antalet gästnätter.

Populära Orsa camping kan se tillbaka på fantastiska månader.

– Om man ska bo på en camping, då är det Orsa som gäller, konstaterar Cine Flodberg och Andreas Stenberg.

Orsasajten träffar Borlängeparet när de avslappnat sitter och njuter av det vackra vädret vid sin husbil.

– Annat var det i går, då blåste det rejält. Men då vände vi bara husbilen, så blev det bra, säger de med ett skratt.

Det är söndag och och sista dagen på sommarsäsongen. Badet stänger igen liksom butiken, men det verkar inte störa paret nämnvärt.

– I går var det inte nåt badväder, men vi ska iväg snart och ta ett sista dopp i bassängen.

Att Cine och Andreas gillar campingen visas inte minst av deras rätt täta besök i Orsa.

– Vi är mestadels i skogen och campar, men vi har också varit runt mycket och bott på campingar Stockholm och Värmland. Om vi ska bo på en camping, då är det Orsa man ska åka till. De andra ställena vi varit till går inte att jämföra med det här, menar Cine.

– Det är tredje gången vi är här bara den här sommaren. Vi stannar runt fem dagar per gång, fyller Andreas i.

De öser lovord över campingen, men det är en sak som de inte är helt tillfreds med.

Cine Flodberg, som är ensam i hela Sverige med det namnet, sitter och njuter i solen tillsammans med sambon Andreas Stenberg. Foto: JÖRGEN WÅGER

– Det är ju så långgrunt, så man hinner ju bli svettig igen innan man kommit in till stranden igen, säger Andreas med ett skratt.

Undertecknad träffade för ett par år sedan ett äldre par med husbil som är vana campare. De menade att Orsa var bland de dyraste ställena att ställa sin husbil på.

– Med tanke på det utbud som finns här, så är det inte dyrt. Utbudet med restauranger och butiken som finns här, även om den slår igen i dag, är bra. Det är inte dyrt för det man får, menar Borlängeparet.

Den stora campingen kan ta emot cirka 800 ekipage samtidigt. Det har varit trångt denna rekordsommar, men när Orsasajten gör sitt besök är det rejält glest mellan husvagnar och husbilar.

– Men vi tycker om att det inte är så tätt mellan ekipagen.

Där får Cine Flodberg och Andreas Stenberg medhåll av en familj från Rättvik.

– Nu har vi ju fått “havsutsikt”, äntligen, skojar mannen som vill vara anonym.

De vill inte vara med på bild, men berättar att de har sin husvagn uppställd på campingen hela sommaren och att de trivs i Orsa. Lagom avstånd att åka hem om det skulle hända något akut, är också en fördel.

– Det är perfekt här, konstaterar mamman och pappan i familjen samtidigt som de kisar mot solen.

Hockeytokiga Folke och Anita Hedenström, från Skellefteå, besökte Orsa camping för första gången och var nöjd, trots en blåsig start på vistelsen. Foto: JÖRGEN WÅGER

Under vår rundvandring på söndagen träffade vi på riktigt långväga gäster. Ända uppifrån Skellefteå kommer Anita och Folke Hedenström. De har satt sina stolar och bord en bit från husvagnen.

-Vi flyttar oss efter solen, säger de med ett skratt.

På frågan om de varit längre söderut i landet med sin husvagn kommer det något överraskande svaret:

– Vi har haft husvagn sedan 1977 och vi har kört ända ner till Malmö.

De är vana campare, som synes, men när det gäller Orsa camping är det premiär för de 70-åriga pigga pensionärerna.

– Vi har varit i Falun och i Mora, men aldrig tidigare här.

De kom under den så blåsiga lördagen och fick således ett inte allt för gott intryck sitt första besök. Desto bättre var vädret dagen efter.

– Vi har inte hunnit se så mycket, men det är otroligt fint här och det är ordning och reda. Det var en väldigt vacker väg hit, allra helst då vi åkte förbi Skattungbyn, säger Anita.

Är man från Skellefteå, är risken stor att man är hockeyintresserad. Och det är verkligen paret Hedenström. Men när undertecknad berättar att jag var i Globen den 10 april 2004 när Mora tog steget upp i elitserien, det på bekostnad av Skellefteå AIK (som förlorade mot Leksand), då var det inte lika roligt att prata hockey.

Skämt åsido, men Folke och Anita vill av förståeliga skäl hellre prata lite mer färskare säsonger. Deras kära lag kan visa upp en sex år lång finalsvit mellan 2011 och 2016, varav två guld, 2013 och 2014. Till det ska läggas finalen i våras, men den blev inte så rolig sett med Skellefteåögon. Växjö vann guldet efter 4-0 i finalserien.

Men åter till Orsa camping och vad gästerna tycker om den.

– Vi har pratat om att åka hit och se Kalle Moraeus i hans tält, men det blev aldrig av på grund av att inspelningarna var tidigt på sommaren. Åker vi iväg, vill vi ha värme, det har inte passat att åka i juni, menar Folke och får medhåll av frun.

– Jag vet att många åkt hit tack vare Kalle Moraeus, tillägger Anita.

– Och nu tänkte vi att det äntligen var dags även för oss och att det är fin natur här, det har vi ju sett från Kalles program på tv, konstaterar Folke.

Innan vi skils åt, skickar det hockeytokiga paret med ett tips:

– Håll koll på Andreas Wingerli, han är riktigt lovande, säger de om den 173 centimeter korte 20-årige SAIK-forwarden.

Sajten hade fått tips om att det fanns gäster som varit trogna Orsa camping i 40 år. Vi sökte under söndagen, utan resultat, och vi återvände till campingen några dagar senare. Träffade på en Stockholmare, som undertecknad trodde var rätt, men han sa nej och hänvisade i stället till en annan, som han sa, trogen gäst.

– Men inte har jag bott på campingen så länge. Under fem år har jag tagit hit husvagnen, före det bodde jag hos min mor när jag var hit och hälsade på, men tyvärr gick hon (Tur Karin Hansson) bort i vintras, säger Orsabördige Hans “Påse” Hansson.

Han är före detta polis och sedan många år boende i Falun. Tre gånger per år brukar Hans och frun Ingela lämna Falun och rulla med husvagnen upp till Orsa.

– Vi är hit en vända i april-maj, sedan i juli och så åker vi hit även på hösten, det blir mellan sju och tio dagar per tillfälle, berättar han.

Hans Hansson, här i mitten, campar gärna i sin gamla hemort. Här är Hans flankerad kompisen Jan Horvath och brorsan Ulf Hansson. Foto: JÖRGEN WÅGER

Hans är pensionär och behöver inte längre ta ansvar för något arbete. Frun var vid vårt besök hemma och jobbade, men Hansson var inte ensam då Sajten kom på besök. Brorsan Ulf Hansson och kompisen Jan Horvarth njöt i solen tillsammans med Hans och pratade minnen.

– Det är lugnt här, konstaterar Ulf.

– Ja, annat var det på 70-talet när de brände ner scenen på Udden, berättar Hans.

Den tidigare polisen har för övrigt en särskild anknytning till just campingen.

– Här sommarjobbade jag, det måste ha varit på 60-talet nån gång. Då fanns bara den där toan, säger han och pekar.

Det har hänt en hel del på de dryga 50 år som gått sedan Hans sommarjobbade på Orsa camping. Nu återvänder han troget som gäst.

– Det är en bra camping och det är så vackert här. Perfekt för en 67-årig glad pensionär, konstaterar Hans.

Hans och övriga som Orsasajten pratat med är bara några av rekordmånga gäster denna otroligt heta sommar.

Det var några som tog chansen att ta ett dopp i bassängen i söndags som var sista dagen att bada där. Foto: JÖRGEN WÅGER

–  Vi går mot en rekordsommar på flera av våra anläggningar i koncernen, vilket är jätteroligt, konstaterar Orsa campings platschef Natalie Yxerius.

– Själva sommarsäsongen tog slut i söndags, men nu går vi och hoppas på en fin höst i stället och en bra vinter. Campingen är ju öppen året om, och även lågsäsong har vi framför allt helger en del boende gäster.

– Sommartid har vi cirka 70 säsongsgäster som bor från maj till sista augusti. Under vintern har vi cirka 50 säsongsgäster och den perioden sträcker sig från oktober till sista april, berättar Natalie.

Frågan är om Orsa campings trogna gäster får uppleva en liknande sommar någon gång som 2018.

Dela sidan:
Annonser:
LG Köpman vent
Plåt-Sven
Orsa pingis 2

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Färgad egen annons 250 x 360
Nere nr 3 250 x 360 annonsera här