Rekordvarmt och besöksrekord 2018 års yror

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Rekordvarm sommar gav rekordmånga besök under årets yror.

Mellan 30 000 och 40 000 besökare beräknas ha njutit av musik på Orsas gator under sommarens fem onsdagsyror.

– Det har varit en jättebra sommar med rekordmycket folk, konstaterar den nöjda Yranstyrelsen.

Orsasajten träffade under onsdagen större delen av styrelsen för att summera årets yror samt blicka framåt.

De närvarande från Yranstyrelsen var Jan Segerstedt, ordförande, Carola Näs, kassör, Tina Gisslander, ledamot samt Anki Norrbom, sekreterare. Enda ordinarie styrelsemedlemmen som inte var närvarande under Orsasajtens besök i Mora Tidnings gamla lokal var Lena Myrlund.

Vi kan också nämna suppleanterna i styrelsen: Lennart Eriksson, Pelle Klockar samt Ola Brunius.

Den kvartett i styrelsen som vi träffar är mycket nöjd med sommarens yror, denna 35:e årgång. 1984 föddes Orsayran och musikerna då fick plats i Janne Bäckmans lägenhet, har en av upphovsmakarna till Orsayran själv berättat i ett annonsblad.

34 år senare ser det lite annorlunda ut och fastän Bäckman har ett stort hus i Stackmora numera, skulle ändå inte alla musiker som vill komma och lira få plats.

Runt 600 musiker beräknas ha checkat in under sommarens fem yror. Det där med att ”checka in” innebär att alla musiker samlas vid ett ställe, i år vid Byrackarn, och de som ”checkar in” får betala en slant.

– Sedan är det inte alla som checkar in, det brukar vara mellan 100-150 musiker varje gång som gör det. Det är också många som spelar ute på gatorna, men som inte checkar in, menar Anki Norrbom.

Här ser vi större delen av Yranstyrelsen, från vänster: Carola Näs, Anki Norrbom, Tina Gisslander samt Jan Segerstedt. Bakom ser vi de kända musikerna Tommy Blom och Billy Gezon, som båda hade ett speciellt förhållande till Orsayran och hedras inne i Yrans lokal med en jätteaffisch. Både Tommy och Billy avled 2014. Foto: JÖRGEN WÅGER

Ordinärt när det gäller Sveriges äldsta gatumusikantfestival är att de som uppträder faktiskt får betala i stället för att ta betalt när de lirar inför publik.

– Ja, det är lite unikt att musikerna betalar för att vara med här, konstaterar Tina Gisslander.

Musikerna träffas redan klockan 16.00 för att äta en bit mat och ”värma upp” inför kvällen. När så många kommer, krävs det som sagt en stor lokal. Under många år var hotellet den självklara samlingspunkten.

Man har senare samlats på Buffalo Bill, den gamla puben ovanför Frelins, och även öltältet Dalgatan 118 har varit träffpunkt för den stora och glada skaran innan musiktåget går klockan 18.00. I år tvingades man i all hast flytta incheckningen till Byrackarn, vilket inte var helt optimalt med facit i hand.

– Musikerna satt ute på grund av att det var varmt och trångt nere i lokalen. Då kom det folk fram och meningen är att de ska kunna sitta avskilt, förklarar Carola Näs.

En bild från sommarens sista Yrantåg. Mannen med hatt, dragandes på en vagn, är ordförande Jan Segerstedt. Till höger, i lång, vit tröja, ser vi Janne Bäckman, som var med och drog igång Orsayran 1984. Till vänster om Bäckman har vi Bengt Eriksson, en välkänd Yranprofil som varje sommar lämnar hemmet i Kungsbacka för att ta vara en del av sommarens fem yror. Foto: JÖRGEN WÅGER

Som nog de flesta har koll på, håller Järnvägshotellet på att helrenoveras. Allt ska stå klart till sommaren och i juni är det planerat för en hel invigningsvecka, har hotellets nye ägare Oscar Diös informerat om.

Att hotellet får liv på igen, öppnar nygamla dörrar för Orsayran, inte minst med tanke på incheckningen.

– Ja, vi får se vad som händer med hotellet, men det skulle vara som att gå tillbaka till gå, till ursprunget, om vi kom tillbaka dit, beskriver Tina i positiva ordalag.

När man nämner hotellet skiner samtliga i styrelsen upp. Det ligger något förväntansfullt i luften, något som nästan går att ta på.

– Vi har inte pratat med Oscar än, men han borde vara intresserad, säger Jan Segerstedt lite försiktigt.

När hotellet för några år sedan förvandlades till flyktingförläggning, försvann en bit att Yrans kärna. När sedan också Teaterbaren ”försvann”, blev det också ett hårt slag för yrorna.

Men då dök Byrackarn upp som ”ersättare”. De som hade uteserveringar byggde ut och till i år öppnade Byrackarns ägare även ett café, mitt emot gamla Swedbank, där folk kunde sitta och ta en fika och kika/lyssna på musikanterna som ”sprang runt”.

Ken Nilsson och Birger Nylén, två av många glada musikanter på 2018 års sista yra. Foto: JÖRGEN WÅGER

Att det finns pengar att göra för de som har serveringar i centrum, är självklart med så många besökare, och det är förstås också av stor vikt för yrorna att det finns mat och dryck att tillgå för alla som besöker yrorna.

Och de är många. Extra många denna rekordvarma sommar.

– Vi har beräknat att vi haft mellan 30 000 och 40 000 besökare totalt under fem onsdagar, så det är klart att Yran betyder mycket för besöksnäringen, konstaterar Jan.

Och det är inte bara publiken som trivs med alla de olika musikstilar och konstellationer som bildas. Mellan musikerna knyts det band och det finns kända namn som ber att få komma till Orsayran. Martin Almgren, som vann Idol 2015, är en av dem.

– Det var tredje året i rad som Martin var här och han ringde själv och sa att han ville hit, konstaterar styrelsen nöjt över yrans dragningskraft.

2015 års Idolvinnare, Martin Almgren, älskar yrorna och besökte i somras Orsa för tredje året i rad. Foto: JÖRGEN WÅGER

Då kan det än en gång poängteras att musikerna inte får betalt för att spela på Orsas gator, i stället får de som sagt betala själva. Tydligen är de beredda att göra det och det om något visar hur populär Orsayran är även för musikanterna. Det enda utlägg de får är för resa och boende, är styrelsen noga med att påpeka.

– Pelle Lindström brukar säga: ”Här kan man jamma med både kreti och pleti”, berättar Carola varför yran är så populär.

– Och här får musikerna vara lite privata, säger Tina som ytterligare en anledning om varför så många vill komma till Orsa.

Förutom Martin Almgren kan vi nämna några andra kändisar som dök upp på Orsas gator i somras: Gustav Norén, före detta frontman i Mando Diao, Sigge Hill och Staffan Hellstrand.

– Men för oss är alla musikanter lika viktiga, är Carola noga med att poängtera.

Yranstyrelsen berättar att de har en smal budget att jobba med och att utan stödet från kommunen skulle det inte gå att genomföra evenemanget.

– Vi har ett evenemangsavtal med kommunen och med det följer förpliktelser, informerar Jan.

Ett av många rockinslag från sommarens yror. Foto: JÖRGEN WÅGER

I övrigt drar Yran in pengar från sponsorer, såväl stora som små. Omsättningen landar på runt en halv miljon kronor för sommarens fem onsdagsyror.

– Om vi får in 500 kronor eller 100 000 kronor från ett företag, så är alla sponsorer lika viktiga, menar kassör Carola och poängterar att Orsayran inte är ett vinstdrivande företag.

– Egentligen är det meningen att vi ska gå plus minus noll.

– Men det är klart att det är bra att ha en liten buffert, flikar Jan in när det gäller ekonomin.

När det är alkohol inblandat i evenemang, så brukar dessa kunna ha en tendens att bli stökiga tillställningar.

– Men så är det inte på yran, menar styrelsen. Här är det lugnt och vakterna som är här brukar faktiskt be att få jobba under yrorna, det är rena semestern för dem jämfört med till exempel Dansbandsveckan i Malung och Classic Car Week i Rättvik.

– Det har inte varit några bråk i sommar, är det vi fått höra från vakterna, berättar Jan.

– Det är inte ofta vi får klagomål, poängterar Anki.

– Det var nån bajamaja som stod illa till och den flyttade vi på, säger Jan apropå synpunkter om något som folk inte är nöjda med när det gäller yrorna.

– Sedan har det kommit nåt klagomål på att det kan vara högljutt ibland, men får man inte stå ut med det fem onsdagar per sommar, tycker Yranstyrelsen.

Onsdagsyrorna är inte bara musiker och öltält. Det finns mycket annat som ingår i ”paketet”.

– I år hade vi en tävling i timbersports. Det har väl inte alls egentligen med musik att göra, men de ville komma hit och visa upp sig, så då fick de det. Bland annat var Gunde Svans son Ferry med, berättar Jan.

Vi kan tillägga det att Ferry blev juniorvärldsmästare i timbersports 2017.

– I fjol hade vi sportbilar med, men inte i år. Men däremot så har vi haft ren tjejcruising. Alltså bara för tjejer, poängterar Carola.

Men då visar en av styrelsemedlemmarna en bild på en till dam utklädd och sminkad Mats Jonsson.

– Vi saknade en kvinnlig chaufför till tjejcruisingen, då fick det bli Mats, haha. Ungefär som när tjejer inte fick tävla i Vasaloppet, fast tvärtom, säger ordförande Segerstedt med ett skratt.

Förutom för Orsabor och de som turistar i trakterna, är det lätt att ta sig till yran för de som bor i grannkommunerna. Det går tåg både från Furudal och Mora. Och det är många som vill åka tåg och besöka Orsayran.

– Det var en som beskrev tåget mellan Mora och Orsa som att åka tunnelbana i Stockholm, det var lika trångt, säger Tina och skrattar gott åt liknelsen.

Här har vi ett något udda musikinslag från sommarens yror. Här är alla välkomna att lira det instrument de känner för. Foto: JÖRGEN WÅGER

Förre kyrkoherden Jan Segerstedt, som varit ordförande i Orsayrans ekonomiska förening det senaste året, jämför Yran med religion.

– Yran är nästan lika traditionsbunden, det blir väl så när något hållit på i 34 år, menar han.

Då och då kommer det in förslag hur Orsayran ska utvecklas, men yrankonceptet är fast förankrat.

– Vi brukar få höra att vi måste utveckla oss, men vi vill till exempel inte göra ett festivalområde av yran och ta en massa betalt för att gå in. Det här är en samlingspunkt för musiker och så vill vi ha det, säger  Carola bestämt.

– Sedan är det folk som tycker vi ska göra det och det, men varsågod och gör det själva, säger vi. Vi i styrelsen jobbar helt ideellt och lägger ner många timmar ändå och det är hårt jobb att få ihop allt, tillägger sekreteraren.

– Visst lägger man ner många timmar, men man känner sig också stolt över att hjälpa till med Yran, poängterar Jan.

– Många timmar med Yran blir det och det mesta är positivt, man gör det här för att det är kul, påpekar också Carola.

Det mest spännande inför 2019, då det är 35 år sedan yrorna drog igång, är hur samarbetet med Oscar Diös och Järnvägshotellet kommer att se ut.

– Vi får se, vi ska prata med Oscar. Men kommer vi tillbaka till hotellet, är det som att komma hem igen, konstaterar ordförande Segerstedt förhoppningsfullt.

Dela sidan:
Annonser:
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Brottsofferjouren
Plåt-Sven

Läs även:

Annonser:
Färgad egen annons 250 x 360
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin