Roade sig med raketer en månad för sent

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Någon verkar ha tagit fel på att nyår varit för drygt en månad sedan.

Eller kan någon förklara varför det small och sköts raketer vid båthamnen i lördags?

– Vi fick in ett samtal om det här, säger polisens presstalesperson Kenneth Johannesson.

Det var enligt vittnesuppgifter vid båthamnen som det lördag kväll började skjutas upp raketer.

På Facebooksidan Samverkan mot brott i Mora/Orsa var det en livlig diskussion om det här och det berättades bland annat om husdjur som, av förståeliga skäl, blev rädda av allt smällande.

– Det hördes ända till Digerberget, skrev någon i en kommentar.

En som också höll med om att det var väldigt högljutt när raketerna skickades iväg är Sebastian Lindström, som bor nära båthamnen och som från sitt vardagsrumsfönster fick ”första parkett” och fotade fyrverkeriet.

– Ja, det small på bra, konstaterar han. Katten blev livrädd.

Det krävs numera tillstånd för att skjuta av raketer och sånt kan väl kanske ges ut vid speciella tillfällen, som typ nyår. Men nu tändes fyrverkerierna nästan på dagen en månad för sent.

Vet någon varför det sköts raketer i lördags, så får de gärna berätta för Orsasajten.

Polisen bekräftar att det kom in en anmälan om det hela.

– Klockan 20.50 lördag fick vi ett samtal om fyrverkerier vid båthamnen, men det var också bara ett samtal och vi skickade aldrig någon patrull dit, berättar Kenneth Johannesson.

Sebastian Lindström fotade lördagens fyrverkeri i båthamnen från sitt vardagsrumsfönster. Foton. PRIVAT

I övrigt hade polisens presstalesperson inte så mycket mer att berätta gällande helgen.

Dock inträffade en viltolycka efter Moravägen vid 16-tiden i fredags. Inga personskador och heller inga synliga skador på bilen. Rådjuret hade inte samma tur och eftersöksjägare tvingades förkorta lidandet.

Sedan kan vi återigen berätta om det flertalet inbrott som inträffade i ett växthus vid plantskolan i Tallhed. Där står bland annat bilar och husvagnar över vintern och ett antal av dessa råkade ut för klåfingriga personer natten till i torsdags.

Vi skrev i lördags om Olle Hedman och där tjuvarna bröt sönder bakluckan på hans bil och – fann ingenting att stjäla. Men bakluckan blev förstörd.

Ett norskt par äger en av de drabbade husvagnarna. Så här såg det ut inne i vagnen i torsdags efter att ogästvänliga typer ”gjort sitt”. Foto. PLANTSKOLAN

Nu har även ett norskt par som bor utanför Röros, John Steinar och Liv Heidi Galåen, fått veta att deras husvagn blivit utsatt för stöld och skadegörelse.

– Till sommaren har vi bott på campingen i Orsa i 40 år. Det enda som blivit stulet tidigare är en powerbank (laddare). Den blev vi av med medan vi låg och sov, inte ens hunden märkte något. Men det är också allt vi blivit av med under alla dessa år, berättar John Steinar för Orsasajten.

Här satt tvn i det norska parets husvagn. Foto. PLANTSKOLAN

I stölden de råkade ut för under husvagnens vinterförvaring på Tallhed, blev de av med en digitalbox och en tv, som var fastskruvad i ett väggfäste. Möjligen att det försvann kablar också. Sedan blev det en del förstörelse på husvagnen.

– Vi är väldigt besvikna, men samtidigt glad att inte husvagnen blev mer förstörd, de hade ju kunnat slå sönder den helt och hållet, det är det första man tänker när man får höra att någon brutit sig in.

– Vi har ju försäkring, men självrisken kostar oss 4 000 kronor, berättar John Steinar vidare.

Men trots det tråkiga, så kommer det inte hindra John Steinar och hans fru att fortsätta besöka Orsa.

– I april kommer vi tillbaka, hälsar paret.

Här har tjuvarna brutit sönder ett fönster på husvagnen. Foto. PLANTSKOLAN

Oreda i husvagnen. Foto. PLANTSKOLAN

Här förvarades en gasoltub. Foto. PLANTSKOLAN

Till sist kan vi berätta att brandkåren fick rycka ut till Grönklitt vid 11-tiden söndag. Det då en olja ska ha läckt från en lift.

– Det är en behållare med 40 liter olja som gått sönder. Hur den gått sönder, om det var ett slangbrott eller liknande, vet vi inte, men precis allt rann ut, informerade Johan Bodins, räddningschef i beredskap vid Brandkåren Norra Dalarna, skriver Dalarnas Tidningar.

En närliggande bäck låg oroväckande nära läckaget, men brandkåren lyckades hindra oljan att nå dit.

– Först vallade vi in oljan så att den inte hann sprida sig och sedan la vi ut spån som sög i sig oljan och tog upp det. Det var massa snö också som blandats med olja, men det ska ha gått bra, berättade Bodins för Dalarnas Tidningar.

Dela sidan:
Annonser:
Orsasjön 250 x 149
Brottsofferjouren
Orsa pingis 2

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Färgad egen annons 250 x 360
Karl Hedin