Sällsynt födsel i rovdjursparken

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

I början på året födde en brunbjörnshona i rovdjursparken tre små killar.

Men att det föds björnungar i Orsa Rovdjurspark är ingen sensation.

Desto mer ovanligt att det föds berguvsungar, men i april skedde det.

– Det är extra kul då vi inte har fått berguvsungar på flera år, berättar en anställd på rovdjursparken.

Men i mitten av april skedde den så ovanliga födseln, då det kläcktes två berguvsungar i holken hos parkens berguvspar.

– Ungarna har blivit relativt stora och kikar ibland ut ur holken, efter två månaders ålder börjar ungarna göra sina första flygturer men de är helt oberoende först efter ca 25 veckor, skriver Orsa Rovdjurspark på sin Facebooksida.

Nu i helgen har rovdjursparken sin årliga så kallade Bybohelg. Då anordnas lite olika aktiviteter och är man en trogen gäst i Orsa Rovdjurspark kan man köpa årskort billigare just denna helg.

Förutom lite olika aktiviteter, så brukar huvudsyftet vid ett besök förstås vara att kika runt på alla djuren. Det finns några nytillskott, inte minst de tre björnkillarna som föddes den 4 januari och de två berguvsungar som är cirka 1,5 månader gamla.

– Förhoppningsvis börjar de snart röra sig runt om på marken och utforska, om ni har tur lyckas ni kanske se dem, informerar rovdjursparken.

Vidare i sin information gällande berguvar står att läsa:  ”I det vilda väljer hanen oftast boplatsen som honan även godkänner, tillsammans plockar de och samlar ihop material och bygger sig ett bo. Dessa boplatser är oftast hyllor i branta klippstup, med både gamla rov- och fågelbon, men här i parken har de en boholk som honan la sina ägg i denna gång.”

Berguvar är trogna varandra livet ut.

– Paret lever i livslångt ”äktenskap”, men de kan para om sig om någon av parterna dör.

Berguvsparet kom till rovdjursparken i slutet av 2018 och ingår i bevarandeprojektet Berguv Nord.

– Det är de enda djuren härifrån som släpps ut i det fria, berättar en anställd.

Rovdjursparken skriver också på sin Facebooksida: ”Berguven fridlystes år 1950 och år 1977 startades Berguv Nord med målsättningen att bevara de naturligt förekommande arterna i livskraftiga och självreproducerande populationer inom hela deras utbredningsområde.”

Det som främst hotar berguvens fortlevnad är miljögifter, ökade friluftsaktiviteter i markerna, avverkningar, täktverksamhet, kraftledningar, transformatorer och vägar stör och förändrar berguvens naturliga miljöer, berättar Orsa Rovdjurspark.

Lite kuriosa när det gäller just berguv är att för oss lite mer ”mogna ungdomar” fanns ett inneställe i Orsa i början av 90-talet som gick under namnet Berguven. Där låg tidigare Macken, som rätt nyligen blev Sussies vägkrog.

Bilden. I mitten av april föddes två berguvsungar, vilket är en ovanlig händelse i rovdjursparken. Foto. ORSA ROVDJURSPARK

Dela sidan:
Annonser:
Orsa pingis 2
Plåt-Sven
Orsasjön 250 x 149

Läs även:

Annonser:
Färgad egen annons 250 x 360
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin