Ska han bli Sveriges starkaste?

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter, Sport

Han har en fjärdeplats som bäst i Strongman.

I år vill Torbjörn Persson upp på podiet.

– Formen är god, målet är självklart en pallplacering, säger den 160 kilo tunge och 192 centimeter långe Orsabjässen.

På söndag ska han utses, Sveriges starkaste man, eller vinnare av Strongman, en tävling för de med muskler. Stora muskler.

33-åringen från Kallmora har för femte året i rad kvalificerat sig för finalen av Strongman, där den öppna, den tyngsta klassen, avgörs söndag eftermiddag i Kista.

– 2015 kom jag fyra, det är min bästa placering. En av gång var jag skadad och kunde inte ställa upp i finalen.

I år är det dock ingen skada som oroar och Torbjörn ser fram emot söndagens final.

– Formen är bra, säger han och lyfter upp ”en bit skrot” så att undertecknad ska få en passande bild.

För att ta sig till finalen i Strongman har de tävlande fyra kvaltävlingar på sig att samla ihop tillräckligt många poäng för att komma bland de tio som får kämpa om titeln Sveriges starkaste. För Torbjörn räckte det med två tävlingar, båda avgjordes i juni.

Och båda gångerna var det Torbjörn som var starkast. Första tävlingen genomfördes den 7 juni i Östersund och tre veckor senare, visade Persson sin styrka på nytt när han vann i skånska Sjöbo.

– Första kvaltävlingen jag vann, var klart roligast. Då var de allra främsta med, förutom fjolårsvinnaren som slipper kvala.

Trots att Torbjörn bara var med i två av de fyra deltävlingarna, där man samlar poäng varje tävling, slutade han som totaltvåa.

– Jag satt och räknade på om jag skulle behöva åka iväg på den sista kvaltävlingen, men det behövde jag inte, jag klarade mig med marginal.

I stället har han kunnat lägga allt krut på att komma i form i sin egen anläggning, Orsa Träningscenter. Den 28 januari öppnade han gymmet och samtidigt gick en dröm i uppfyllelse.

Torbjörn Persson är ute efter sin första medalj i Strongman. Foto: JÖRGEN WÅGER

– Visst var det så. Jag och några kompisar tränade i flera år i morsans stall, så visst har det varit en dröm att ha ett eget gym.

I nuläget har han 200 medlemmar som tränar på OTC.

– Jag är mycket nöjd med gymmet. Det är stort och luftigt, precis som jag vill ha det. Ett gym ligger rätt i tiden och de flesta tränar här för sitt välmående, det är den största moroten, menar Torbjörn.

Han har också en speciell Strongman-del i gymmet. Han har några kompisar som tränar med honom, men när det gäller tävlingsbiten är han ensam.

– Det är ju några som tränar med mig, så jag hoppas det är nån mer som blir sugen att satsa och börjar följa med mig på tävlingar.

Det var i stallet som Torbjörn lade grunden till den styrka han har i dag. Han byggde upp den tillsammans med kompisen André Bäckman.

– Det var ingen som lärde oss. Jag och André tränade alltid tillsammans och vi blev självlärda.

Torbjörn höll koll på de svenska profilerna som höll på med Strongman och han blev allt mer sugen på att mäta krafterna med dem.

– Det tog väl något år innan man vågade vara med, säger han med ett skratt.

På OTC har han den senaste tiden finslipat på de moment som kommer att bli avgörande på söndag. Att tävla i Strongman innebär inte att lyfta en vanlig skivstång. Här gäller det andra grejer där deltagarna mäter sina krafter.

– Det är ett 50-tal grenar att välja mellan. Det är axlar, rygg, grepp, ja här är allt blandat.

På söndag ska Torbjörn få visa i finalen av Strongman att allt slit i gymmet givit resultat. Foto: JÖRGEN WÅGER

Två månader innan finalen får deltagarna veta vad det är för grenar som gäller under tävlingsdagen.

– Jag tycker de passar mig. Det är ingen gren som jag tycker jag ska prestera dåligt i och det är just det som är grejen, att det gäller att vara jämn, då brukar det också bli bra, säger en optimistisk Torbjörn.

Persson tävlar i den öppna klassen, där det inte finns någon gräns för hur mycket man väger.

– För att bli Sveriges starkaste man, så är det den här klassen som gäller. De som är med här väger mellan 120-170 kilo.

– De flesta väger runt 150 kilo, säger Persson, som har ytterligare tio kilo muskler att ta av.

Muskler som förhoppningsvis ska innebära att 33-åringen gör sitt livs tävling.

– Formen är god, jag tror jag kan prestera bra och målsättningen är självklart att komma på pallen.

Dela sidan:
Annonser:
Brottsofferjouren
Orsasjön 250 x 149
Orsa pingis 2

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Färgad egen annons 250 x 360