Skänker dagskassan till brandmännen

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Det brinner rejält i Australien, människor och djur lider.

Olika hjälpinsamlingar har dragit igång för att stötta dem som kämpar mot lågorna.

Pizzeria Amore vill också dra sitt strå till stacken för alla nödställda ”down under”.

– Vi skänker hela vår dagskassa som vi får in på måndag, berättar Rånhi Ak.

Rånhi äger Amore i Orsa, men just nu jobbar hon inte själv utan är mammaledig.

– Jag och min man hjälps åt med allt när det gäller pizzerian, poängterar Rånhi när Orsasajten får en pratstund under fredagseftermiddagen.

Men just nu är hon alltså mammaledig och är hemma med sin och maken Osmans son Kevin.

Då får hon tid att reflektera över saker och ting och det hemska som händer i Australien har berört, och berör, Rånhi väldigt mycket.

– Vi har det så väldigt bra här, så om vi skänker måndagens dagskassa, så blir inte vi fattiga för det, vi klarar oss.

Paret Rånhi och Osman Ak vill hjälpa de som sliter med bränderna i Australien. Foto. PRIVAT

Det här är inte första gången som Amore gör en hjälpinsats vid just bränder. Sommaren 2018 när det bland annat brann i Trängslet, så åkte Amore ut med pizzor till de som slet för att få stopp på bränderna.

– Det är ju lite långt att leverera mat till Australien, så då hade vi ett personalmöte på Amore och pratade om vad vi kunde göra för de som dygnet runt kämpar mot elden, berättar Rånhi.

Hon fortsätter:

– Då kom vi fram till att vi skänker en dagskassa, det är väl det minsta vi kan göra. Det finns lite olika hjälporganisationer och jag har hittat i två än så länge och det kan bli så att vi delar upp pengarna på dessa två organisationer.

– Jag ska se om vi hittar någon mer hjälporganisation, så kanske vi använder oss av den också. Vi har ju några dagar på oss att undersöka vad som finns.

Nu är det inte bara själva restaurangen som skänker pengar.

– Även personalen skänker en viss del av lönen privat, berättar Rånhi.

När Amore skänkte pizzor till de som kämpade mot branden i Trängslet, så blev det väldigt uppskattat.

– Vi fick höra mycket positivt, men vi fick även tråkiga kommentarer, då en del menade att vi bara gjorde det här för att få uppmärksamhet och reklam.

Pizzeria Amore. Foto. PRIVAT

Det var baksidan förra gången när Amore gjorde en insats, men de negativa kommentarerna sommaren 2018 ska inte få hindra att man gör en ny insats, nu till en annan del av världen.

– Det brinner i hjärtat när man ser hur de lider där nere och vi vill med det här visa att vi ställer upp för dem som kämpar och sliter dygnet runt.

– Vi gör inte det här för att få reklam, utan för att hjälpa, poängterar Rånhi.

Tidigare under fredagen skrev Amore på Facebook att de skulle skänka måndagens dagskassa till bekämpningen av bränderna i Australien.

Monica Liljeblad, som har Monicas Hundtrim, läste Amores inlägg på Facebook och blev inspirerad av det fina initiativet.

– Man blir så ledsen när man ser allt elände som händer där, det är så fruktansvärt. Man har tänkt tanken att åka dit och hjälpa till, men då hade man väl bara varit i vägen, säger Monica.

Monica Liljeblad med några av sina husdjur. Arkivfoto: JÖRGEN WÅGER

Hon fortsätter:

– Men när jag såg Amores idé, så hakade jag på direkt.

Hela fredagens kasse på 2 200 kronor kommer Monica att skänka till en hjälporganisation så att pengarna kommer att användas till godo för alla de som kämpar mot bränderna i det stora landet.

– Det är inte mycket pengar, men det är alltid något. Jag tror att nästan alla Orsaföretag skulle kunna skänka en slant och då skulle det bli mycket pengar, så jag hoppas att fler företag hakar på.

Det är precis det som Rånhi Ak och hennes personal på Amore också hoppas ska bli effekten.

– Vi har det så bra medan de kämpar med bränderna. Jag hoppas fler restauranger tänker som vi, i Dalarna och hela Sverige.

– Det är viktigt att vi ställer upp för de här människorna som jobbar dygnet runt för att få stopp på bränderna, vi gör det här för medmänskligheten.

Bilden längst upp. Här ser vi personalen på Amore, från vänster; Ferhat Ak, Osman Ak, Iskender Meral och Isa Meral. Den lilla grabben i Osmans famn heter Kevin Ak, Rånhi och Osmans gemensamma son. Foto. RÅNHI AK

Dela sidan:
Annonser:
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Plåt-Sven
Orsasjön 250 x 149

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin
Färgad egen annons 250 x 360