Smitningsolyckorna hade inget samband

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Det finns inget samband mellan dödsolyckan i Orsa den 23 november och de två andra smitningsolyckorna i närområdet.

Det har polisens tekniska undersökning kommit fram till.

Det har snart gått en månad sedan en 14-årig flicka från Malungstrakten omkom i den tragiska olyckan efter Moravägen, vid avfarten upp mot Skeer.

Den 50-årige föraren, hemmahörande i Orsa, smet från dödsolyckan, men påträffades två dagar senare i Falun och greps.

Tidigare samma dag skedde två smitningsolyckor efter riksväg 70 söder om Mora och polisens tekniker har undersökt om den bil som körde på flickan som omkom också kan ha samband med de två andra smitningsolyckorna, som skedde några timmar tidigare.

Men så är alltså inte fallet, enligt polisens tekniker.

– Vi har kontrollerat om Orsabilen var inblandad i de två andra olyckorna och kunnat konstatera att den inte var det. Den bilen har naturligtvis skador, men inte skador efter de två andra bilarna, säger Margareta Andersson, handläggare vid polisen, till Dalarnas Tidningar.

Det är i dag, fredag, exakt fyra veckor sedan den tragiska olyckan krävde ett ungt människoliv. Föraren stannade inte för att se hur det gick för 14-åringen som kom i vägen för hans fordon. I stället smet han och höll sig undan i två dagar innan polisen grep honom i Falun söndagen den 25 november.

50-åringen häktades några dagar senare och åtal skulle först ha varit väckt den 12 december. Men åklagare Ludmila Pronko begärde förlängt häktningstid till att åtal ska vara väckt senast 27 december.

Utredningen är klar, men på grund av att den häktade och dennes försvarsadvokat ska få tid på sig att gå igenom materialet, lutar det åt att det kommer ytterligare ett datum när åtalet senast ska vara väckt.

– Jag kommer att begära förlängd åtalstid, kanske med en vecka, säger Pronko till Dalarnas Tidningar.

50-åringen har sedan tidigare erkänt att han kört på flickan, men nekar till anklagelsen om grovt vållande till annans död. Han menar att det var en olyckshändelse.

Vittnen har berättat att bilen kom i väldigt hög fart och att de strax innan olyckan blivit omkörd av 50-åringen. Det är 60 kilometer i timmen som är maxhastighet på den aktuella sträckan.

Till saken hör att 50-åringen flera gånger blivit dömd för olovlig körning och rattfylleri .

Bilden. Så här såg det ut vid olycksplatsen där en 14-årig flicka miste livet. Många ljus tändes för att hedra minnet av flickan som kom från Malungstrakten, men som hade många vänner i Orsa. Arkivfoto: ELAINE LUNDGREN

Dela sidan:
Annonser:
Brottsofferjouren
Orsa pingis 2
LG Köpman vent

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360