Snart slutbadat i simbassängen

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

I mer än tio år har Annmari Engström lett vattengympan i sporthallens simbassäng.

Men till sommaren tar det slut, bassängen får inte användas längre.

– Det är jättetråkigt, men jag förstår också varför man tar det här beslutet.

I många herrans år har Annmari varit med på vattengympan, både som ledare och vanlig deltagare, i den lilla simbassängen i Orsas åldriga sporthall.

– Men jag hade ett uppehåll på den tiden jag jobbade i Mora och bodde i Kallmora. Det blev för krångligt att fara fram och tillbaka.

När hon lämnade Kallmora och flyttade mer centralt, så återupptog Annmarie vattengympan.

– Då var det Lillan Hanser som var ledare. Sedan ville hon inte vara det längre och då tog jag över. Det här är många år sedan, jag vet inte exakt, men säkert över tio år.

Men nu är hon inne på sin sista säsong. Inte för att Annemari, 83 år ung, vill sluta, utan för att de styrande har beslutat att bassängen bara får nyttjas fram till sommaren, sedan stängs den.

– Det finns stora underhåll- och framför allt investeringsbehov på den (bassängen) och den bedömning som gjordes för en tid sedan, där skulle investeringarna uppgå till över 20 miljoner kronor. Det var ett enigt utskott, där man vägde för och emot, men där man ändå landade i det här beslutet, säger Barbro Fischerström, kultur- och fritidschef, till Radio Dalarna.

Men bara för ungefär ett år sedan fanns planer på att renovera bassängen.

– Förra hösten, 2018 alltså, så fick vi höra att vi bara skulle få hålla på med vår vattengympa till november, sedan skulle bassängen renoveras. Men det det blev inte så, vi kunde fortsätta vår vattengympa, berättar Annmari för Orsasajten.

I stället kommer det här drastiska beslutet att stänga bassängen helt inför sommaren 2020.

– Jag tycker förstås att det är jättetråkigt att de stänger helt, men jag förstår också bakgrunden till beslutet.

– Det sägs kosta 20 miljoner att renovera bassängen och det är mycket pengar för en liten kommun, inte minst med tanke på äldreboendet som ska byggas, fortsätter Annmari.

Annmari Engström har lett vattengympan i många år. Arkivfoto. PIA WÅGER

Så här sa kommunalrådet Mikael Thalin till Radio Dalarna förra veckan:

– Det går inte att försvara en investering på 20 miljoner kronor i en anläggning som bara förlänger livslängden på fem till tio år.

– Eftersom grundskicket i den här 50 år gamla bassängen är så dålig, så håller den inte längre och därför tycker vi inte att man kan investera 20 miljoner för den korta tiden.

Annika Persson, simlärare i Orsa för bland annat invandrarkvinnor, barn och ungdomar, blev också intervjuad av Radio Dalarna. Hon är kritisk till beslutet och menar att allt behöver inte vara svart eller vitt och tycker beslutet att stänga simhallen är fel.

– Allt det här kommer att försvinna, de som simmar här, inte kommer de att åka till Mora, menar Annika.

– Det är inte så att simhallen ramlar ihop i dag, inte heller i nästa år om det inte läggs 20 miljoner på den.

– Har man kontroll på bassängen och förändringen, så kan vi fortsätta ha verksamhet och man kan parallellt planera och försöka hitta en väg framåt i stället för att det är svart eller vitt, ska vi ha simhall eller inte, pang bom, stäng, säger Annika Persson till Radio Dalarna.

Annmari Engström är inne på Annikas linje.

– Jag förstår som sagt att det inte går att lägga ner 20 miljoner på en gammal bassäng. Förra hösten pratades det om renovering, men det blev inget och så bara pang, så ska de stänga igen.

– Kan det inte få vara som det är nu i några år till, vädjar Annmari till de styrande politikerna i Orsa.

Annika tror att de grupper som hon i dag lär simma, om de tvingas åka till Mora för att få simundervisning, då kommer det hela att dö ut.

Den effekten är Annmari övertygad att så blir det även för den i dag så populära vattengympan.

– När det gäller barnen så känns det inte så kul att behöva bussa dem till Mora, inte minst med tanke på miljön, menar Annmari.

– Och vår grupp, det är inte så jäkla enkelt att bara åka dit och ha vattengympa. Det är klart att var och en kan åka dit och simma, men vi kan ju inte komma 20 personer, som vi är ibland, och bara tränga undan de andra i bassängen bara för att vi ska ha vår vattengympa.

Vattengympan är en social grej, förutom att det förstås är viktigt att röra på sig, inte minst då man börjar bli äldre och kroppen säger ifrån mer och mer.

– Vi pensionärer mår bra av den här vattengympan, men jag har svårt att tänka oss att vi skulle fortsätta i Mora.

I många år har Annmari varit ledare för vattengympan, men nu ser det ut som att verksamheten sjunger på sista versen.

– Det kommer att bli konstigt att inte få hålla på med det här längre än till våren. Vi inom gruppen har sagt; ”Varför kan det inte få vara så som det är i dag.” Det här känns jättetråkigt.

Bilden. Här ser vi en bild från SPF vattengympa från 2014. Orsasajten har fått tillstånd att använda bilden. Foto. HASSE EKSTRÖM

Dela sidan:
Annonser:
Orsasjön 250 x 149
Brottsofferjouren
Orsa pingis 2

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin
Färgad egen annons 250 x 360