Sten besegrade en begynnande diabetes

Jörgen Wåger Nyheter

Glöm 5:2-dieten och allt vad de olika tidningarnas löpsedlar skriker ut är bästa metoden att gå ned i vikt.
Nu är det Stendieten som gäller. Garanterat effektiv.
– Jag lade om kosten helt. Det tillsammans med motion har gjort att jag gått ner närmare 30 kilo, konstaterar Sten Hansson van Nes.

Sten Hansson är ett välkänt namn i Orsa. Sedan ett antal år har han lagt till med ytterligare ett efternamn, van Nes, efter att han bytte ringar med sin kära Anci.
Sten har tidigare drivit en cykel- och sportaffär på orten, han har haft fastighetsservice och sedan knappt tio år tillbaka driver han Orsa Cykel & Motor AB på Stormyrgatan. Butiken ligger bara ett stenkast från föräldrahemmet som har det så passande gatunamnet: Stensgatan, dit Sten flyttade när hans mor gick bort 2016.
Sten har många kunder i sin butik och nästan varenda en ställer frågan:
– Vad har hänt med dig då?
Det kunderna ser är en mycket mindre Sten än de vant sig vid.
– När jag hösten 2016 besökte Företagshälsovården vägde jag 128 kilo. Min fru menar att jag har vägt ännu mer, men vågen på företagshälsovården visade 128 den gången och i dag är jag nere i 99 kilo, berättar en nöjd och glad Sten när vi träffar honom i slutet av juni.
Orsasajten kan berätta om hur Sten via motion och framför allt ändrad kost fick kilona att rasa och som tvingade honom att i stort sett byta ut hela sin garderob av kläder.

Sten Hansson van Nes utanför sin cykelverkstad.

– Allt har blivit så mycket lättare, konstaterar han
Han berättar att viktresan från att vågen visade tresiffrigt till dagens tvåsiffriga, började i samband med besöket på Företagshälsovården för mindre än två år sedan.
– Jag fick träffa en diabetesläkare, som varnade mig att jag låg på gränsen till diabetes och att jag borde göra något åt det.
Det gjorde Sten och det han tog fasta på var att träning är bra.
Framför allt blev cykelturer och promenader den vardagliga motionen.
Det gav resultat och hösten 2017 visade vågen cirka tio kilo mindre jämfört med ett år tidigare.
Men det var inte tillräckligt. Gränsvärdena visade begynnande diabetes, de hade inte blivit så mycket bättre som krävdes. Det var när han fick träffa en diabetessköterska som ordinerade medicinering, det var först då Sten på allvar tog tag i det hela.
– Jag vill inte använda mediciner och efter det samtalet bestämde jag mig för att helt ändra kosten samt fortsätta motionera.
Det tog inte mer än två veckor så kunde Sten visa siffror som låg under värdena för diabetes.
Det Sten gjorde var att plocka bort mycket av det han tidigare var så svag för.
– Jag slutade helt med chips, smågodis, läsk och öl. Jag började äta mer hemlagat och slutade med “skräpmaten”, är Stens enkla förklaring till den smått otroliga viktminskningen.
Det i kombination med motion bidrog till att Sten på kort tid rasade när det gäller vikt och klädesstorlek.
– Jag började visserligen min viktresa hösten 2016, men det var förra hösten, efter att jag slutat med godis, chips, öl och skräpmaten, det var då det började hända saker. I vintras jobbade jag på Arlanda och där fick jag träna på betald arbetstid. Jag promenerade mycket och det är långt att gå runt Arlanda, säger Sten med ett skratt.
– Det gjorde också sitt, konstaterar han.

Det har blivit en betydligt mindre Sten de senaste två åren.

Det låter så enkelt när han berättar om det hela, men så lätt är det knappast för gemene man att bara sluta med det som är så gott och som man är van att stoppa i sig.
För Sten var det dock inga större problem att lägga om kosten, menar han. Han har gjort liknande resor tidigare.
– När mamma fick diagnosen KOL, bestämde jag mig för att sluta röka. Hon hade så svårt att andas, det var ruggigt att se.
– Jag for från Kvarnberg, minns jag, det var 2002, då slängde jag ut mitt sista cigarettpaket och lade av. Sedan dess har jag inte rökt.
– För tre, fyra år sedan bestämde mig för att sluta snusa och så blev det. Tyvärr gick jag upp i vikt då.
Men det han gick upp för några år sedan, dessa extra kilo är numera ett minne blott.
Att gå ner i vikt har inte enbart positiva sidor. Det kan bli ganska dyrt när man hela tiden tvingas köpa kläder i storlekar som ska passa den förändrade kroppen.
– Jag har skänkt bort en massa kläder som jag inte kan ha. Tidigare hade jag 60 i storlek på mina arbetskläder, nu har jag 54. Det är en väldig skillnad det, konstaterar han med ett leende.

Sten har gått ner runt 30 kilo genom att främst ändra sina kostvanor, berättar han.

Sten berättar en rolig anekdot när det gäller att han gått ner i storleken på sina kläder.
– När jag fyllde 30 år fick jag en skräddarsydd kostym av min mor. Jag har inte haft mage (passande ord) att göra mig av med den, trots att den inte passat, men numera sitter den som en smäck. Min fru Anci har en son som ska gifta sig i sommar och när min bonusson gifter sig ska jag använda kostymen, säger den i dag 57-årige Sten.
När Sten för några år sedan ersatte snusningen med godsaker, som chips och smågodis, ökade han i vikt.
Men sedan i höstas har han slutat även med det och slagit in på den nyttiga linjen. Motion i all ära, men det är förändringen av kosten som gett bäst resultat, enligt Sten. Han har god hjälp av hustrun, konstaterar han.
– Anci är en hejare på att baka. Vi har helt slutat med vitt bröd och bakar eget fullkornsbröd. Vi lagar all mat från grunden, grönsaker är bra, konstaterar Sten och ger sina mattips till dem som känner sig motiverad att försöka göra samma viktresa som honom.
– Stekta grönsaker och rotfrukter är gott. Vi steker blomkål och broccoli i ugnen och så har vi korv eller en köttbit till det.

Förr hade jag storlek 60 på mina arbetskläder, numera har jag 54.

En del menar att diabetes är ärftligt, men det är en myt som Sten vill ta död på.
– Min pappa hade diabetes, som han fick i 50-årsåldern. Han dog när han var 75 år och mot slutet fick han lov att ta sprutor. Likaså morfar, han hade också diabetes. Om det hade varit ärftligt, skulle inte jag ha så bra värden som jag har nu. Att jag höll på att få diabetes beror helt på osunt leverne, vill Sten slå fast.
För att anses ha bra värden ska man ligga under 6.
– Jag har en egen blodtestare och kontrollerar mig ofta. Jag tror jag legat ända upp till 18, men i dag ligger jag på 4,7. Värdena är perfekta, konstaterar en nöjd Sten.
Genom att berätta det här, vill han inspirera andra (som är i farozonen) att göra samma viktresa.
– Man hör hur folk i min ålder får hjärtproblem och dör, klart man blir skärrad. Tack vare ändrad kost som gett mig bättre värden, kan jag få tio år till att leva, hoppas Sten Hansson van Nes.
Efter att Orsasajten träffade Sten, har han fått svar på sin senaste årliga kontroll.
– Min diabetessköterska var helt lyrisk när hon berättade att jag har jättefina värden. Hon trodde nog kanske inte i början, när jag sa att jag skulle fixa det här själv, men nu vill hon använda mig som ett skolexempel. Hon tycker det är fantastiskt att jag kunde lösa det på egen hand. “Tänk om andra kunde göra likadant”, sa sköterskan till mig. När man får höra sånt, då är det kul att gå till doktorn.

Dela sidan:
Annonser:
LG Köpman vent
Plåt-Sven
Orsa pingis 2

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Färgad egen annons 250 x 360
Nere nr 3 250 x 360 annonsera här