Stenbergs vädjan: ”Vi behöver fler nattvandrare”

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Nattvandrare har funnits till och från i Orsa, men varit nedlagt en tid.

Nu tänker Mikael Stenberg dra igång det så samhällsnyttiga engagemanget igen.

– Man behöver inte lägga ner så mycket tid på det här som många kanske tror, poängterar Stenberg.

För er som har skolbarn i Orsa, så kunde man den 8 november läsa ett brev på School Soft där Mikael Stenberg berättar att han varit i kontakt med kommunalråd Mikael Thalin och därefter beslutat för att starta upp Nattvandrarna igen.

Där stod en uppmaning att de som är intresserade av att nattvandra skulle ta kontakt med Mikael senast den 30 november. Men intresset har inte varit så stort som Stenberg hoppats på.

– Men jag förstår att föräldrar som tittar i School Soft kanske bara kikar efter barnens läxor och övriga meddelanden som kommer upp där gör att mitt brev om Nattvandrarna försvinner i flödet och man kanske missar det. Därför är jag glad att du ringer, sa Mikael när Orsasajten tog kontakt med honom under torsdagen.

I meddelandet skriver Stenberg bland annat: ”Behovet är stort och anledningarna till engagemanget radas upp hela tiden. Denna grupp behövs och bygger på ideell hjälp från oss föräldrar. I och med detta brev startar jag nu en intresseanmälan till projektet som kommer att understödjas från kommunen.”

Sista anmälningsdagen var fredagen den 30 november, men tack vare Orsasajtens intresse att sprida behovet av fler nattvandrare, skjuts sista anmälningsdatum fram en vecka, till fredagen den 7 december.

– Just nu är vi tio stycken med mig, men jag hoppas vi blir betydligt fler.

– Och nu när du skriver om det här, så får fler chansen att se att det är på gång och kanske anmäler sig, säger Mikael förhoppningsfullt.

Sedan är inte 7 december ett absolut stoppdatum, är Stenberg noga med att poängtera.

– Nej, det är det inte. Men jag vill få in så många intresserade som det bara går till nästa fredag, sedan så ska vi försöka få till ett möte innan jul. Är det någon som vill hoppa på efter det, så är man förstås hjärtligt välkommen.

Att dra igång Nattvandrarna behöver inte vara något stort projekt, enligt den engagerade initiativtagaren.

– Det här är ju inget nytt koncept. Vi har lokal, vi har kläder, ja vi har allt – utom personal då.

Och just personal är ”huvudingrediensen” i det här så viktiga samhällsprojektet.

Mikael vill ta död på en myt när det gäller uppdraget att nattvandra. En myt som han tror är upphovet till att inte fler har anmält sig.

– Jag har pratat med många föräldrar och nästan alla frågar om man måste vara tillgänglig 24 timmar, två dygn per månad. Många säger ”Jag har inte tid”. Det är ju inte så att vi vill belasta din vardag, men är man lite självkritisk så kan nog de flesta avvara lite tid, menar Mikael.

– Man behöver inte ställa upp så många timmar. Är det så att du bara kan två timmar en kväll, då är det så. Vi är tacksamma för det vi får och det är inget kontrakt som någon behöver skriva på. Här kan man komma och gå som man vill, poängterar Stenberg.

Och att nattvandra behöver inte innebära att man vandrar runt.

– Det kan vara så att man sitter i en bil med en kaffekopp på en parkering och håller koll. Huvudsaken dem som man behöver ha koll på, att de vet vår närvaro och att de då kanske inte gör det där buset som annars kanske skulle ha inträffat.

– Sedan är det perfekt att vi har vår lokal. Vi kanske hittar en jätteberusad 14-åring som inte vill gå hem, då kan vi ta med den ungdomen till lokalen i stället. Vi ska inte bara vara där för att stoppa eventuell skadegörelse, vi är där för att hjälpa de ungdomar som behöver hjälp, poängterar Mikael.

Om man är intresserad av att nattvandra ska man ta kontakt med Stenberg på telefon 073-673 99 42.

– Man kan ringa eller skicka sms, båda  går lika bra.

Datumet för ”senast” anmälan är alltså ändrat till 7 december. Datumet har senarelagts för att om möjligt se om det kommer in fler intresserade. Sedan kommer alla att kallas till ett möte inom kort och därefter drar Nattvandrarna igång.

– Vi behöver fler och det räcker som sagt om man kan ställa upp ett par timmar en kväll, säger Mikael som en uppmaning.

Men hur många eller få som visar sitt intresse för att nattvandra, är initiativtagaren helt bestämt med att det blir av.

– Om vi så bara blir fem stycken, så kör vi ändå. Vi måste verkligen göra det här, understryker Mikael Stenberg.

Och vi kan avrunda med sista meningen i det brev som Mikael skrivit och som ligger på School Soft:

– Kom ihåg att mötet inte binder till något fortsatt engagemang, detta väljer du själv.

Bilden. Den är från sommaren sista yra och musikanterna som vandrar, får symbolisera Nattvandrarna i Orsa. Arkivfoto: JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Brottsofferjouren
LG Köpman vent
Orsasjön 250 x 149

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Färgad egen annons 250 x 360
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360