Stina vet hur en slipsten ska dras

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Hembygdsgårdens dag arrangerades under söndagen.

Gamla hantverk visades upp och besökarna fick även prova på om man ville det.

– Vi försöker hålla hembygdsgården levande för alla, berättar Eva Hårdén.

Den traditionella Hembygdsgårdens dag brukar vara ett annat datum, men i år valde Orsa-Skattunge Hembygdsförening att lägga den i början av juni.

– Vi ändrade datum för att vi ville ha med växtfärgningen, som är en fin aktivitet, och de hade sin kurs under den här helgen, förklarar Eva.

Och vid växtfärgningen hittade vi Lotta Stålklint.

– Vi har hållit på med växtfärgning i många år. Vi använder allt från naturen och den här gula färgen har vi till exempel fått av lökskal, berättar Lotta och visar vad hon ”kokat ihop” i en kittel.

Erik Sundin och Johnny Lysfoss visar hur man gör kol och för de som ville, fanns det att köpa äkta Grunubergskol.

– Det är tionde året som Orsa Kolkraft är med här. De som är intresserad av kolkraft får gärna vara med första helgen i september, då tänder vi kolmilan igen.

– Man får också väldigt gärna vara med i förberedelserna, som börjar två veckor innan. Då kapar vi till ved av främst björk och furu och första fredagen i september, så tänds milan, berättar Erik och Johnny.

– Vi är en liten förening utan stadgar och annat, så man behöver inte vara rädd att bli invald i en styrelse eller så. Är man intresserad, så är det bara att komma och vara med. Vi håller till vid Grunubergs såg, poängterar kolkraftduon.

Syftet med Hembygdsgårdens dag är att bevara gamla kunskaper, som visades upp, och besökarna fick även prova på lite gammaldags hantverk om man ville det.

Folk kom och gick under söndagens fyra timmar som arrangemanget höll på och för underhållningen svarade spelmanslaget. Man fick även lyssna till kulning, som är ett slags sång eller lockrop som förr i tiden användes av kvinnorna på fäbodvallen för att locka på korna och getterna.

– Det var lite dåligt med folk, de är väl hemma och håller på i sina trädgårdar, var en kommentar.

Det höll dock inte Eva Hårdén med om, som höll till inomhus.

– Vi inom dräktsektionen är då nöjda, vi har haft bra med folk här under dagen och vi har fått sälja lite gamla dräktdelar.

För de som inte hade möjlighet att besöka Hembygdsgårdens dag, finns det nya chanser under juli att ta del av gammalt hantverk och se hur det gick till förr i tiden.

– Varje onsdag, innan själva yran drar igång, är det ett par gamla hantverk som kommer att visas upp. Då är det öppet för turister och andra, som är välkomna hit.

– Vi försöker hålla hembygdsgården levande, men det är mycket jobb som ligger bakom, berättar Eva.

Bilden längst upp. Stina Ahlenius vet hur en slipsten ska dras. Här jobbar hon för fullt med en slipsten, vilken hon satt flera timmar med under söndagen. Foto. JÖRGEN WÅGER

Erik Sundin och Johnny Lysfoss från Orsa kolkraft berättade hur de tillverkar kol. Det fanns även möjlighet att köpa Orsakolen på plats. Foto. JÖRGEN WÅGER

Wietze Buster gjorde Stina Ahlenius sällskap när det gäller att tillverka slipsten. Foto. JÖRGEN WÅGER

Lotta Stålklint, längst till höger, höll i en växtfärgningskurs i helgen, som avslutades i samband med hembygdsgårdens dag. Foto. JÖRGEN WÅGER

Nicke Göthe och hans kompisar i spelmanslaget underhöll gästerna med lite musik. Foto. JÖRGEN WÅGER

Systrarna Kristina Westerhagen och Eva Hårdén visade upp gammeldags dräkter under hembygdsdagen. Foto. JÖRGEN WÅGER

Hembygdsgården i miniatyr. Foto. JÖRGEN WÅGER

Så här fint klädd kan man få se inte minst vid midsommartid. Foto. JÖRGEN WÅGER

Ett riktigt gammalt plagg. Foto. JÖRGEN WÅGER

Foto. JÖRGEN WÅGER

Stina Ahlenius i full färd med att tillverka slispsten. Foto. JÖRGEN WÅGER

Lotta Stålklint visar hur det kan se ut när man jobbar med växtfärgning. Foto. JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Brottsofferjouren
Orsasjön 250 x 149

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin
Färgad egen annons 250 x 360