Stöld- och inbrottsvåg på bilar

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Det har varit en stöld- och inbrottsvåg på bilar runt om i Orsa de senaste två dygnen.
Värst drabbades Marc Ersson, vars Volvo stals på Born natten mot tisdagen, men hittades samma natt.
– En del av inredningen var söndersliten och det är något fel på växellådan, som måste repareras. Det kommer att kosta mig minst 8 000 kronor, berättar en bedrövad Ersson.
Det verkar vara en trio ungdomar som varit ute på lite “äventyr”. Åtminstone ger olika vittnesuppgifter att tre yngre personer ska ha varit inblandade in flera av stöld- och stöldförsöken när det gäller bilar.
Så här beskriver en som har god insyn i en av händelserna på sin Facebooksida:
– Kom ihåg att låsa bilen innan ni lägger er. Det glömde nämligen xxx att göra i natt och självklart kommer det några skitungar och försöker stjäla den. Han vaknade av ett konstigt brummande och kikar ut. Bilen stod inte längre på sin plats, den stod i nyponbuskarna och brummade.
– Han gav sig ut och röt åt ungarna, som genast sprang iväg och det enda som hann uppfattas var att det var tre vita pojkar i tonåren som knappt lämnat målbrottet. De verkade inte ha någon körvana eftersom bilen hade blivit körd in i busken, 15 meter bort (från hemmet) på femmans växel.
Så här skrev en i måndags på Facebook:
– Avsky till dig/er som stal min sambos bil natten till i dag. Du/ni försökte i går eftermiddag (söndag) vid ett par tillfällen, men blev både fotograferade och påkomna under försöket. Bilen hittades i dag i diket med sönderkörd växellåda. Bilderna på er ska polisen få och sen tar det nog ett bra tag innan ni får eget körkort i framtiden.
Orsasajten pratade med polisens presskontakt för Bergslagen under tisdagseftermiddagen och fick då bekräftat att ett fordon stulits på Borngärdet.
– Ägaren hittade sin bil i grannskapet måndag morgon och polisen har säkrat spår, säger polisens presskontakt.
När undertecknad frågar om ytterligare en bilstöld på Born, kan inte presskontakten bekräfta det.
Men då låter vi Marc Ersson själv berätta om det hela när han natten till tisdag blev av med sin Volvo. Ersson bor på Born.
– Bilen stod inne på min gård och var tyvärr olåst med en reservnyckel förvarad i bilen. Oerhört klantigt, men ibland glömmer man sig, berättar en ångerfull och besviken Ersson.
Han hade inte märkt att bilen blev stulen.
– Jag fick ett telefonsamtal vid 01.30 från en anonym kille som sett ett gäng som skulle tanka utanför McDonalds. De frågade om han kunde tanka åt dem i fall han fick “cash”. Han blev dock misstänksam, då killarna såg så unga ut. Han frågade efter körkort, men det hade de inte. I stället hoppade de in i bilen och for därifrån.
Personen var företagsam och kollade reg-numret när ungdomarna for iväg och fick på så vis tag i Marc Erssons telefonnummer, ringde upp och frågade om det var hans bil. Då kikade Ersson ut och såg att hans bil var borta – stulen.

När Marc Ersson larmade att hans bil blivit stulen i Orsa, tog det inte lång tid innan en polispatrull i Mora hittade den stulna Volvon och de tre ungdomar som stulit bilen på Born. Foto: JÖRGEN WÅGER

– Jag kontaktade genast polisen, som direkt skickade ut en patrull.
Efter lite spanande hittade polisen den stulna Volvon efter riksväg 70, mellan Moraklockan och Fu.
– Polisen kontaktade mig och berättade var bilen fanns och att tre personer fanns i direkt anslutning till den.
Ersson fick hämta bilen där den stod och anledningen till att de inte kom längre med Volvon berodde på att bensinen tagit slut.
– En del av inredningen var södersliten och det var något fel på växellådan. Jag har lämnat in bilen för reparation och då jag hade bilen olåst och att reservnyckeln var i bilen, så det kommer att kosta mig minst 8 000 kronor. Vart jag ska ta de pengarna ifrån, har jag ingen aning om.
Ersson verkar som sagt ha drabbats värst, i alla fall av de uppgifter som Orsasajten fått fram, men det är fler som fått påhälsning.
Om det var av ovan nämnda unga trio, går inte att säga med säkerhet, men mycket tyder på det.
– Jag hade påhälsning i min bil i natt (mot tisdag). Jag hade bilen olåst och märkte vid 03.30, då jag var på väg till jobbet, att någon varit in i bilen, berättar Ronny Stenström som bor på Ekbacken.
– Det enda de tog var 20 kronor i mynt. Jag skulle byta lampor som låg bilen och de är dyra, men de fick vara kvar, så nog verkar det här vara ett pojkstreck, menar Ronny.
Han berättar också att en granne också haft påhälsning, även denna bil var olåst.
– Där fanns det verktyg i bilen, men de lät dem vara, så visst verkade de endast vara ute efter pengar.
Polisen har poängterat att det är viktigt att anmäla alla brott och Stenström berättar att han försökte ringa och anmäla inbrottet i bilen.
– Men när jag kom till en automatisk svarare, då la jag på.
Att folk inte får tag i polisen efter ett inbrott är polisen själva förstås inte nöjd med.
– Man ska få prata med någon, men ibland blir det så här när vi har hög belastning, ursäktar sig den presskontakt som Orsasajten pratade med under tisdagen.
Nu är det inte bara stölder och inbrott i bilar som hänt i Orsa det senaste dygnet/dygnen. Vid lunchtid måndag, stoppades en bil i Hansjö och en man i 60-årsåldern har snart en dom att vänta för rattfylleri.
– Vi hade fått in ett tips och den här mannen var påtagligt berusad, informerar polisens presstalesman.
Han kunde också berätta att en rådjurskrock inträffat mellan Tallåsen och Stenberg tisdag morgon.
– Eftersöksbeslut har tagits och det verkar ha varit en rejäl smäll. Men jag vet inget om någon personskada, det brukar inte bli det i krock med rådjur, menar han.
Dela sidan:
Annonser:
LG Köpman vent
Plåt-Sven
Orsa pingis 2

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Färgad egen annons 250 x 360
Nere nr 3 250 x 360 annonsera här