Tenso återfunnen välbehållen

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Nästan exakt tre dygn. Så länge var Tenso borta.

Men torsdag eftermiddag var den försvunna familjemedlemmen tillbaka.

– Mamma ringde och berättade för mig. Hon grät, skrattade och skrek samtidigt.

Det har gått några timmar sedan mamma Katarina hittade i Tenso när Orsasajten får en pratstund med dottern Emelie.

– Vi har skickat meddelanden och ringt hela dagen till alla som varit engagerade för att berätta den glada nyheten.

– Just nu ligger Tenso och sover, han är väldigt trött.

Tacka för det efter att ha varit borta i närmare tre dygn. Det har säkert varit tre jobbiga dygn för Tenso, men minst lika jobbigt, psykiskt, för Katarina och Emelie Hoffer, som av förståeliga skäl varit rejält oroliga över vart deras familjemedlem tagit vägen.

– Men nu är vi så himla glada och vi är otroligt tacksamma för alla som varit engagerad i Tensos försvinnande.

– Det har varit 20-30 personer som hjälpt oss att leta här i Skattungbyn och det är inte bara folk från byn, utan det är även dem som åkt från Mora, Orsa och Torsmo, berättar en tacksam Emelie.

Om vi tar det från början, som Orsasajten skrivit om ett par gånger, så försvann Tenso i måndags under en löptur med mor och dotter. Med var också Tensos kompis Frej.

Båda hundarna var lösa och helt plötsligt var en av dem borta. Tenso var spårlöst försvunnen och de båda mattarna tror att han blev skrämd (av ett skott?) och därför försvann.

Det här hände vid 18-tiden måndag och efter det har det varit ett sökande för att hitta i Tenso. Och under torsdagen, vid 14-tiden, hände det som man hoppades på – Tenso återfanns välbehållen.

– Jag jobbar som lärare och hade sagt till mig själv att jag måste koppla bort hunden för att kunna jobba i två timmar, det är så mycket inför skolstarten till veckan. När det var en minut kvar av de två timmarna, så ringde mamma.

Och det var en minst sagt lycklig mamma Katarina som ringde sin dotter för att berätta den otroligt glada nyheten.

– Mamma grät, hon skrattade och hon skrek, berättar Emelie och skrattar själv över händelsen när hennes mor skulle berätta att Tenso hade hittats välbehållen.

Tenso försvann ungefär vid kraftverket i Skattungbyn och hittades inte långt därifrån han senast sågs.

– Det är kanske bara lite drygt en kilometer ifrån. Han kom spatserande vid Lintjärn när mamma såg honom. Jag var ju själv inte med, men mamma hörde först ett skall på avstånd, som hon tyckte sig känna igen och Frej (deras andra hund) reagerade också och helt plötsligt dök Tenso upp.

– Det var inga konstigheter, han var superglad att se mamma och Frej.

Och Tenso verkar inte ha farit illa efter sin tre dygn ute i det fria.

– Nej, han var helt oskadd, men han är rejält trött, poängterar Emelie.

Många har varit engagerade, med och letat, gett tips och råd, men ingen hade sett Tenso innan mamma Katarina såg honom.

Jo, det var en som hörde av sig efteråt, som inte förstod eller visste om den försvunna hunden, som såg Tenso springa efter en bil.

– Bara en halvtimme efter att mamma fann Tenso, så ringde en kvinna. Hon trodde sig ha sett Tenso, men förstod inte det först. Hon berättade att hon sett en hund springa efter en bil. Sedan började hunden springa efter deras bil, men de antog att hunden tillhörde den första bilen som den sprang efter.

Den bilen kan faktiskt ha varit Katarina som körde, har mor och dotter som teori.

– Kvinnan hade berättat för sin dotter om den här händelsen med hunden och då sa dottern att det var en hund som var försvunnen och visade en bild på Tenso. Då förstod mamman att det var vår hund som hon såg springa efter deras bil.

Kvinnan bad så mycket om ursäkt att de inte tagit hand om hunden som sprang efter bilen.

– Men hon visste ju inte att det var vår saknade hund och jag kunde då berätta för henne den glada nyheten att Tenso nu var återfunnen.

– Och när min mamma fick höra det här, så tror hon att det kan vara henne som Tenso sprang efter innan han började springa efter den andra bilen. Vi vet inte säkert, men det skulle kunna vara så, märkligt är det i alla fall.

Vart kan då Tenso ha varit under dessa tre dygn? Det är förstås omöjligt att svara på då ingen sett honom, inte förrän den här kvinnan insåg att efterlysta Tenso sprungit efter deras bil.

– Vi tror att han suttit fast nånstans. När mamma hittade i Tenso, så satt selen bara runt magen, det var inget runt benen, som det ska vara. Därför tror vi att han har fastnat nånstans, men det är heller inget vi vet med säkerhet.

Det är som sagt många som hjälpt till i sökandet efter Tenso och Emelie och Katarina har fått mycket tips och råd efter Tensos försvinnande. De är oerhört tacksamma för alla som engagerat sig i sökandet efter Tenso, som turligt nog fick ett lyckligt slut.

Ett av alla tips som de fått är att hundar tycker om grillat kött.

– Det är helt absurt, jag stod jag i skogen och grillade i hopp om att Tenso skulle komma och jag grät under tiden. Men man var ju beredd att göra allt för att hitta honom, konstaterar Emelie.

– Vi är jättetacksamma för alla som hört av sig. Att människor hjälper varandra i nöd, det ger verkligen hopp om mänskligheten, vill Emelie Hoffer ha sagt.

Bilden. Äntligen är hela flocken samlad hos familjen Hoffer. Det efter att Tenso varit ute på ett eget äventyr i tre dygn. Från vänster; Emelie, återbördade Tenso, Frej samt mamma Katarina. Foto. PRIVAT

Dela sidan:
Annonser:
Orsa pingis 2
Plåt-Sven
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin