Thalin om behandlingshemmet: ”Frågan är aktiv”

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Det har varit en hel del stökigheter i Orsa med bilstölder och andra brott som eskalerat den senaste tiden.

Mångas blickar riktas nu mot behandlingshemmet för unga som finns i Orsa.

– Vi ska ha möte om det här, säger kommunalrådet Mikael Thalin om oroligheterna.

UPPDATERING 2: Orsasajten fortsatte under torsdagen att söka chefen för Individ- och Familjeomsorgen i Orsa, men fick då beskedet att han var på tjänsteresa och återkommer fredag, enligt den växeltelefonist som satt i Älvdalen.

UPPDATERING: Undertecknad försökte under onsdagen få tag i någon på Individ- och Familjeomsorgen i Orsa, men gick bet. Försöker på nytt under torsdagen.

Orsasajten har funnits i snart en månad. När undertecknad började ringa polisen för att kolla om det fanns något ”blåljus” att skriva och när det rapporterats något så är det ett återkommande tema: Boende på behandlingshemmet Orion som sticker ut om nätterna och hittar på bus, lindrigt sagt.

Det vanligaste förekommande brotten är att de stjäl bilar, eller åtminstone försöker. De här är så unga att de många gånger inte får igång bilen och får de igång den, har det hänt några gånger att ynglingarna inte kommer långt med den.

I helgen var det ett hus som fick oväntat besök vid halvfyratiden natten mot lördag. De stal en bilnyckel, men kunde inte få igång bilen, som tur var. Polisen har bekräftat att man har namn på två misstänkta, varav den ena är blott 13 år gammal, om han nu ens fyllt det, han är född 2005 och den andre född 2003.

Gemensamt: De kommer från annan ort och är inskriven på HVB-hemmet Orion i Orsa.

Frågan är nu vad som görs för att få stopp på dessa nattutflykter som de boende på hemmet gör och där de i sina nattliga räder åsamkar förstörelse och stjäl andras egendom.

Vi ställde frågan till kommunalrådet Mikael Thalin.

– Vi har frågan öppen, den är aktiv, och vi diskuterar tillsammans med Brottsförebyggande rådet, säger Thalin.

Orsa kommun tjänar inget på de här ungdomarna som kommer hit. Det är ett privat företag som äger Orion och som hyr lokalen på Barken av Orsabostäder.

De som bor på HVB-hemmet kommer samtliga från andra orter, där respektive hemorts socialförvaltning köper tjänsten av Orion och placerar en ungdom där. Med facit i hand från den senaste tidens oroligheter, kan ingen vara nöjd med resultatet, inte minst de kommuner som betalar stora pengar för att placera sina ungdomar på ett behandlingshem i Orsa.

– Vi måste förstås komma till rätta med det här och det är inbokat ett med möte mellan kommunen, polisen och boendet, säger Mikael Thalin i en kort kommentar.

Kommunalrådet i Orsa hänvisar i övrigt till IFO, Individ- och Familjeomsorgen. Det är IFO som har kontakt med respektive kommuner som placerar ungdomarna i HVB-hemmet.

Orsasajten sökte under tisdag eftermiddag någon ansvarig på IFO, men gick bet. Vi fortsätter under onsdagen för att få en kommentar från Individ- och Familjeomsorgen i Orsa.

Dela sidan:
Annonser:
LG Köpman vent
Brottsofferjouren
Orsa pingis 2

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360