Tillbaka efter drygt ett år som vildkatt

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Gurra är en omplaceringkatt som tydligen inte uppskattade sitt nya hem.

I över ett år har katten strövat runt och levt i det fria.

Men i fredags återförenades han i den familj som hade Gurra från början.

– Jag är så glad att katten äntligen fått komma hem, säger Gerd Jonsson-Lofvar.

I ett år och åtta månader har katten Gurra varit hemlös, bekräftar ägaren Maria Liljedal.

– Jag vet att han var här kring jul i fjol och även en tid innan det.

Gerd bor efter Turistvägen i Kallmora och hon har engagerad sig i kattens öde. Inte minst efter alla besök som hon haft från Gurra.

– Till och från kom katten. Han kom alltid på baksidan av huset och fick lite mat när han var här och hälsade på, berättar Gerd.

Hon funderade vems katten var och försökte hitta i ägaren.

– Jag lade upp en bild på Facebookgruppen Kallmora By Fanclub och så hörde jag med folk på byn om de visste någon som saknade en katt.

Men det gav inget napp. Inte förrän förrän Gerd fick höra talas om Andra Chansen Mora Orsa, den ideella föreningen som värnar om och fångar in hemlösa katter för att sedan försöka hitta ett permanent hem åt de små liven.

När sedan Andra Chansen, som för övrigt Orsasajten tidigare gjort reportage om, lade upp en bild på katten på sin Facebooksida, då började det hända saker.

– En kvinna i 40-årsåldern hörde av sig. Hon tyckte att det såg ut som Gustaf, eller Gurra som hon kallade den, och som omplacerades när hon flyttade från Våmhus till Mora.

Katten fick ett nytt hem i Kallmora, men trivdes tydligen inte där, då det inte tog lång tid innan den gav sig iväg på en rejäl utflykt. Och det ska ha skett för hela 20 månader sedan.

I fredags tog den förra ägaren kontakt med Gerd och åkte hem till henne i hopp om att få träffa på katten och få ett bevis för att det verkligen var Gurra.

– Och visst var det rätt katt. Vi hade en bur, men den vill inte gå in där, berättar Gerd och fortsätter:

– Men då ville ägaren locka på katten själv. Hon gjorde det på ett speciellt sätt och då kom den fram direkt.

Det var inte bara den speciella visslingen som visade att det var Gurra. Han är chippad och det var sista pusselbiten som bevisade att det verkligen var Gurra som efter så lång tid som vildkatt, äntligen hade kommit till rätta och tillbaka sitt kära gamla hem, ska poängteras.

– Tänk att katten kom tillbaka efter så lång tid, det lönar sig verkligen att ta kontakt och försöka hitta ägaren.

Tack vare Gerds stora engagemang och med hjälp av Andra Chansen, föreningen som är så viktig för alla hemlösa katter, kan Gurra återigen sova och äta inomhus och få kärlek av sin nygamla familj.

Orsasajten kommer med en uppföljning under onsdagen med en glad ägare.

Fotnot: Första uppgiften hur länge katten varit borta var cirka ett år och fyra månader. Men efter att ha pratat med Gurras ägare, så kom hon fram till, efter att ha kollat i sin almanacka, att Gurra försvann den 20 mars 2017, alltså för ganska precis 20 månader sedan.

Bilden längst upp. Fotot på Gurra som Gerd Jonsson-Lofvar hann ta innan katten försvann på nytt och som hon bland annat såg till att hamna på Andra Chansens Facebooksida. Det i sin tur gjorde att Gurra fick komma hem till sin gamla ägare efter mer än ett år som vildkatt.

 

Här ser vi en färsk bild med Gurra, som äntligen kommit hem till sin hundkompis Tage, efter drygt ett och ett halvt års utflykt. Foto: MARIA LILJEDAL

Dela sidan:
Annonser:
Orsasjön 250 x 149
Plåt-Sven
Orsa pingis 2

Läs även:

Annonser:
Färgad egen annons 250 x 360
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360