Torrkokning på natten ledde till utryckning

Jörgen Wåger Nyheter

Torrkokning och eldning, båda händelserna mitt i natten.

På en av dessa ryckte brandkåren ut på.

Som tur var blev ingen skadad.

Det händer verkligen saker på Storgärdet. I fjol var det en yngre person som på flera ställen anlade bränder på området norr om ICA och Orsa Fiskecenter, innan polisen fick tag på vederbörande och kunde få stopp på det hela.

Som tur var blev det inga allvarliga bränder, men det hade kunnat bli då Storgärdet har många flerfamiljshus.

Riktigt allvarligt blev det i slutet av maj i år.

Det då någon, vilket åklagare menar, anlade branden som totalförstörde en kombinerad tvättstuga och förrådsbyggnad på Storgärdet.

En person satt också häktad i ett par veckor för det, men släpptes i brist på bevis.

Så sent som natten mot i tisdags (21/7) så inträffade vad polisen menar var en anlagd bilbrand på Storgärdet.

Några timmar tidigare samma dygn fick brandkåren rycka ut på vad som turligt nog visade sig vara ett falsklarm, men det är ju i och för sig väldigt onödigt att sådant ska inträffa.

Vi kan ju poängtera att brandstationen ligger perfekt till när det gäller Storgärdet, det är bara ett par hundra meter att åka vid utryckning.

Natten mot i dag, onsdag, var det dags igen för utryckning till samma område.

– Larmet kom strax före klockan 03.00. Någon hade mitt i natten lagat mat och det hela slutade med en torrkokning, berättade polisens presstalesperson Stefan Wickberg.

Brandkåren fick vädra ut den rökfyllda lägenheten innan man kunde rulla ”hemåt” den korta sträckan till stationen.

– Det finns ingen misstanke om brott, poängterade Wickberg.

Ett par timmar tidigare kom det ett samtal från en orolig person i Skattungbyn som sett någon elda på sin gård mitt i natten.

– Först hade den som ringde påtalat att det var eldningsförbud och då släckte de elden.

– Men sedan ska de ha börjat elda igen och då fick vi samtalet klockan 00.45. Det räckte med att polisen pratade med den som eldade, så blev det lugnt efter det, konstaterade presstalespersonen.

Vi kan tillägga att det enligt Brandkåren Norra Dalarnas hemsida, så råder det inte eldningsförbud. Det var eldningsförbud under ett par heta veckor i juni, men det hävdes den 29/6.

Till sist kan vi nämna apropå det Orsasajten skrivit om släpvagnar på sistone, där två som blivit stoppad berättat att polisen slagit på blåljusen strax innan.

Stefan Wickberg förklarar varför polisen använder blåljusen för att få stopp på en bil med släpvagn:

– Förr i tiden användes stoppspade och vi skulle till och med köra om för att få stopp på bilar. Nu används blåljusen för att stoppa fordon och det är för vår egen säkerhet, man vet aldrig vad som kan hända om vi kör om en bil, vi vet ju inte vad det är för slags folk sitter där, informerade polisens presstalesperson.

Så bland annat ni som åker med obesiktad och/eller avställd släpvagn, se till att vagnen är laglig, annars finns risken att det kan börja blinka blått bakom er. Det kan minst två Orsabor, säkert fler, som Orsasajten pratat med, intyga ha inträffat den senaste tiden.

Bilden. Här ser vi brandkåren rycka ut till Storgärdet vid ett annat tillfälle. Bilden är från förra sommaren, men är lika aktuell i dag då många utryckningar görs till just det området. Tur då att brandstationen ligger nära. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Orsasjön 250 x 149
Brottsofferjouren
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Färgad egen annons 250 x 360
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360