Traditionsenlig julmarknad i Slipstensmuseet

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Den traditionsenliga julmarknaden i slipstensmuseet anordnades i lördags.

I vanlig ordning var det evigt unga Anne-Marie Engström som höll i trådarna.

– Vi har säkert hållit på i över tio år, säger den 82-åriga arrangörsdamen.

Slipstensmuseet är som bekant inte stort och därför är det inte så många försäljningsbord som får plats.

– Vi hade elva bord inne, plus att det fanns ett bord ute också, berättar Anne-Marie.

– Dessutom satt det en kille i Smedjan. Det var trevligt, för då blev det lite ljust där också.

En strid ström av besökare kom till julmarknaden.

– Vi hade öppet mellan klockan 12-16. Det är svårt att säga hur många som kom, men det var folk hela tiden och vi hade i alla fall fler besökare än i fjol.

Slipstensrestaurangen har normalt bara öppet vid luncher under vardagarna, men vid marknaden hade de extra öppet. Besökarna kunde köpa sig lite fika eller soppa.

– När vi hade plockat ihop allt, så tänkte jag ta lite Gulaschsoppa, men då var det slut. Så är det att jobba ideellt, säger Anne-Marie med ett skratt.

Om själva marknaden mer var för vuxna, fanns det även något för de mindre. Barnen fick ta en promenad i skogen till Lindågruvan tillsammans med gammeltomtemor (Eva Andersson) och där besökte de hackstugan. Där inne satt gruvtomtemor (Bitte N. Jernberg) och tog emot önskelistor från 30-talet barn.

– Det är vi i Slipstensföreningen som anordnar det också. De får lämna sin önskelistor till gruvtomtemor och de får saft och kakor. Himla roligt för barnen.

Här satt gruvtomtemor i hackstugan och tog emot de 30-talet barn som kom med sina önskelistor. Foto: PRIVAT

Gruvtomtemor i all ära, men krutgumman Anne-Marie måste vi orda lite mer om. Trots att hon passerat 80-strecket för ett par år sedan, trappar hon inte ner på sitt ideella engagemang. Hon sitter som kassör i Slipstensföreningen, där Jörgen Nohrin är ordförande, och hon har hand om anmälningarna till julmarknaden.

– Och alldeles strax ska jag fara iväg till simhallen. Jag leder vattengympan på tisdagar där SPF är med och subventionerar. Vi har jättekul tillsammans.

Som om inte det vore nog, är Anne-Marie även med i Orsa Besöksgrupp.

– Det var Margareta Stjernqvist som drog igång besöksgruppen för några år sedan (2013). Bland annat åker vi och hämtar folk som behöver skjuts, dock inte de som har rätt till färdtjänst, och som behöver komma ut.

– Vi kan till exempel köra dem till trivselträffar som vi anordnar i lite olika bystugor. Många blir livrädd så fort de ser ett papper och vi hjälper folk att deklarera och ansöka om bostadstillägg är också något vi hjälper till med.

– Jag och Björn Dofs var först att anmäla oss till att vara med i Orsa Besöksgrupp, sedan har man bara fortsatt.

Det här är en del av allt som den pigga 80-plusaren aktiverar sig med. Dessutom har hon Sara, en 17-årig katt, som behöver pysslas om.

– Jag brukar skoja och säga att Sara är lika gammal som mig, haha.

– Så nog finns det lite att göra och det är bra, konstaterar Anne-Marie och skrattar på nytt innan hon ska packa för att fara iväg till vattengympan.

När det gäller julmarknad kan vi till sist berätta att det nu på lördag (8/12, klockan 12-16) arrangeras en julmarknad på Orsa hembygdsgård.

Fotnot. Vi har kollat på det här med att räkna ut hur gammal en katt är omräknat från människoår till kattår. Under sitt första levnadsår blir en katt 15 år. När katten är 2 år gammal, då har den blivit 24 kattår. Därefter räknas 4 år per människoår.

När katten är 6 människoår, är den 40 kattår. Anne-Maries katt är 17 år. Det skulle i så fall innebära att Sara är 84 år gammal. 11 år (läggs till från 6 människoår) x 4 = 44 år + 40 år = 84 år.

Uträkningen hämtad från åretrunt.se som den 15 mars 2015 publicerade hur man ska räkna ut hur gammal en katt är med djurets ”egna” år.

Bilden längst upp. Här ser vi Slipstensföreningens egen krut-tomtemor, Anne-Marie Engström, som har många järn i elden. Fotograf på alla bilder utom på gruvtomtemor: PIA WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Plåt-Sven
LG Köpman vent
Brottsofferjouren

Läs även:

Annonser:
Färgad egen annons 250 x 360
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin