Trogen Orsa Camping 40 somrar

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

En hel del gäster på genomresa stannar en natt.

Sedan har vi dem som återvänder till Orsa Camping år efter år.

Som John Steinar och Liv Heidi Galåen, som är minst sagt trogna gäster.

– Det här är 40:e sommaren i rad som vi campar här, säger det norska paret.

Trognare gäster får man leta efter och när det gäller Orsa finns ingen som varit campingen vid Orsasjön så trogen.

– Vi känner oss lite som svenskar, säger Liv Heidi med ett skratt.

Paret bor i Os, en liten by som ligger en mil utanför Röros.

– Therese Johaug kommer från Os, säger John Steinar om den norska världsstjärnan på skidor som passande nog (med tanke på ortsnamnet) har flera OS-medaljer på meritlistan.

Att man återkommer till Orsa år efter år är förstås ett bevis på att de tycker om campingen och orten.

– Vi bor på fjället, 625 meter över havet, och det är inte så varmt hemma. Här är det väl i snitt 4-5 grader varmare, säger Liv Heidi om en av anledningarna varför paret återkommer år efter år.

– Fast den här sommaren har inte varit så bra, konstaterar hon.

John Steinar med frun Liv Heidi, här tillsammans med hunden Luna och Orsa Campings Natalie Yxerius. Foto. JÖRGEN WÅGER

– Vi har varit här i tre veckor och det har mest regnat. Men en onsdag och en lördag var det sol, säger hon och skrattar.

– Det var soligt ytterligare någon dag, men då blåste det kallt i stället, fyller maken i.

Första sommaren de besökte Orsa Camping var 1981.

– Då kostade det 30 kronor per dygn att stå här, minns John Steinar.

Fullt så billigt är det inte nu, kan de konstatera.

– Man fick betala med polletter när man skulle duscha och på den tiden fanns det inga mobiltelefoner, så man fick använda sig av telefonkiosk när man skulle ringa hem, säger Liv Heidi.

– I början när vi var ut på semester åkte vi till Karlstad och Östersund, förutom Orsa, men nu har vi husvagnen uppställd här säsongsvis. Vi har ju 30 mil att åka, det är lite bökigt att åka med husvagn och under vintern har vi den stående i Tallhed.

– 2007/08 införde vi säsongscamping och ni var bland de första, berättar Natalie Yxerius.

Natalie är platschef på Orsa Camping och hon och kollegorna ville göra något speciellt för sina trogna gäster som gästar för 40:e sommaren i rad.

– Jag var hit själv i slutet av maj och ordnade så att husvagnen kom till campingen. Då blev jag uppvaktad med tårta, blommor och en dalahäst. Det hade jag inte förväntat mig, säger John Steinar glatt.

– Och jag måste säga att campingpersonalen gör ett jättebra jobb, poängterar han.

Blommor, dalahäst och tårta fick paret Galåen efter lång och troget besök på Orsa Camping. Foto. PRIVATA

Tyvärr fick inte frun lukta på de vackra blommorna eller smaka på tårtan, då hon befann sig hemma i Os när maken själv åkte till Orsa.

– Vi har en dalahäst sedan tidigare. Vi har en hel del souvenirer från Orsa, bland annat den här, säger John Steinar och visar upp dekalen ”Orsa för fritid” som bland annat sågs sitta fastklistrad på många bilar under 1980-talet.

– Normalt åker vi hit 7-8 gånger på ett år, men på grund av karantänreglerna den här speciella sommaren så blir det inte lika ofta, konstaterar de.

När vi träffar paret Galåen under fredagen, så planerar de för hemfärd senare på kvällen.

– När jag kommer hem, så måste jag sätta mig själv i karantän i tio dagar innan jag kan börja jobba igen, säger Liv Heidi.

Hon jobbar som städerska på ett rehabiliteringscenter medan maken kör ut öl till bland annat restauranger.

– Men jag är deltidspensionär, så jag jobbar lite när jag själv vill, poängterar han.

De hårda karantänbestämmelserna i Norge är som sagt bidragande till att besöken till Ovansiljan inte blir så många detta coronaår.

John Steinar visar upp klassiska dekalen ”Orsa för fritid”. Foto. JÖRGEN WÅGER

– Vi följer noga vad som händer när det gäller reglerna, men än så länge är det tio dagars karantän som gäller om man är på semester i Sverige och kommer tillbaka till Norge.

– Men om man åker över gränsen i jobbet till Sverige, så behöver man inte sitta i karantän. Man kan ju lika gärna bli smittad då också, så nog är det lite konstiga regler, menar de.

Normalt brukar också barn och barnbarn följa med till Orsa, men inte denna coronasommar.

– Vi har tre vuxna barn och sex barnbarn. Barnbarnen är från fyra månader gammal upp till 18 år, berättar de.

Vad gör då paret när man är i Orsa?

– Jag sitter här, säger Liv Heidi med ett skratt och pekar på platsen framför husvagnen där man verkligen gjort fint med växter och ljuslyktor och plattor där utemöblerna står.

John Steinar tycker om att cykla. Det gör inte hustrun, hon sitter hellre i en stol och njuter (nåja) av det vackra vädret. Solen har dock visat sig sparsamt under den här treveckorsvistelsen.

– Jag cyklar ofta. När det brann sommaren 2018, så cyklade jag till Åberga och därifrån kunde jag se röken från bränderna i Trängslet.

– Annars brukar jag cykla Orsasjön runt, berättar den norske ölutköraren.

Med så många år på samma campingplats, finns det förstås mycket minnen.

John Steinar fick på Orsas gator 2016 träffa Ingvar Carlsson från Sven-Ingvars. Foto. PRIVAT

– Det var så mycket snö 2018, så det var risk för översvämning här på campingen när den smälte och sjön steg. Sedan var det så varmt och torrt den sommaren, så gräset var alldeles brunt.

Ett annan sommar drabbades vissa delar av campingen av en rejäl översvämning.

– Vi klarade oss här där vi stått i många år, men där borta, säger de och pekar närmare stranden, så fick de ta båten när de skulle ut från husvagnen, berättar de som ett av alla minnen.

Flera gånger har paret Galåen varit med på tv-inspelningarna av Moraeus med mera.

De är också trogna gäster under Orsayrorna och speciellt en yra minns John Steinar.

– Det var när jag 2016 träffade Ingvar Carlsson från Sven-Ingvars. Jag hade sett honom på tidigare yror, men nu kom han gående mot mig och då passade jag på att prata med honom och frun tog kort på oss.

Den i dag 82-årige Ingvar Carlsson är i dag den ende nu levande från ursprungsuppsättningen av Sven-Ingvars, som bildades 1956.

Paret Galåen har varit på många konserter med den legendariska svenska gruppen, bland annat på Dalhalla i Rättvik och i Leksand.

John Steinar och hustrun Liv Heidi har varit trogna gäster på Orsa Camping i 40 somrar. Här med fyrbenta vännen Luna, som bara var 9 veckor gammal när hon första gången besökte Orsa. Nu är Luna 4 år. Foto. JÖRGEN WÅGER

John Steinar har ett speciellt förhållande till Sven-Ingvars.

– Jag är faktiskt norsk mästare i Sven-Ingvars, berättar han stolt.

När bandet firade 50 år (2006), arrangerades det både i P4 Värmland och motsvarigheten i Norge en tävling i radio när det gäller vem som kan mest om Sven-Ingvars.

– Jag kan kalla mig norsk mästare, men tyvärr vann jag inte mot damen från Värmland.

Trots att det gått snart 15 år sedan den tävlingen, grämer sig John Steinar lite än i dag över att han inte vann den svensk-norska kampen.

– Jag förlorade på frågan om hur många låtar Sven Ingvars hade gjort. Jag svarade 102 och damen från Värmland gissade på 105. Rätt svar tror jag var runt 160, hon var närmast och vann.

Liv Heidi och John Steinar Galåen vid Orsasjöns strand här med fyrbenta vännen Luna. Foto. JÖRGEN WÅGER

– Om jag hade varit närmast rätta svaret, så skulle jag fått träffa Sven-Ingvars i deras svit på ett hotell i Karlstad och man skulle även få fribiljetter till en konsert på Sandgrund i Karlstad.

Det hörs att den annars så glada och trevlige norrmannen fortfarande är besviken att det inte var han som fick träffa sina idoler.

– Ja, han blev lite förbannad när han inte vann, säger hustrun och skrattar lite åt minnet.

Men lite plåster på såren fick John Steinar tio år senare då han ute på Orsas gator fick träffa och prata lite med Ingvar Karlsson.

– Jag minns inte om jag nämnde att jag blivit norsk mästare i Sven-Ingvars, men det kanske Liv Heidi gjorde, säger han om det oförglömliga mötet med Ingvar Carlsson.

Vi tar ett par avslutande bilder vid Orsasajöns strand på paret Galåen och deras snälla hund Luna.

– Det har bara blivit ett par dopp denna regniga sommar, konstaterar Liv Heidi något besviket.

Det är tveksamt om det blir någon mer chans till dopp i Orsasjön denna så speciella sommar.

– Vi måste hit i alla fall hit i slutet av augusti för att flytta husvagnen till vinterförvaring. Det kan hända jag åker själv, det beror på om karantänbestämmelserna ändras, säger John Steinar.

Vi säger hej då till Orsa Campings mest trogna gäster som firade 40 år denna coronasommar.

– Du får väl komma tillbaka om tio år och göra ett 50-årsreportage, säger de som avslutning med ett gott skratt.

Fotnot. Från medlemmar i bandets tidiga år kan vi nämna att Sven-Olof Petersson (f. 1939) lever. Han kom med i Sven-Ingvars 1962, men Ingvar Carlsson (f. 1938) är den ende nu levande från originaluppsättningen av det svenska bandet som i dag har Oscar Magnusson som frontfigur. Oscar som är son till tidigare frontfiguren Sven-Erik Magnusson, som avled 2017. Fakta hämtad från Wikipedia.

Bilden längst upp. John Steinar Galåen och hustrun Liv Heidi har varit trogna gäster på Orsa Camping i 40 somrar. Här med fyrbenta vännen Luna, som bara var 9 veckor gammal när hon första gången besökte Orsa. Nu är Luna 4 år. Foto. JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
LG Köpman vent
Orsasjön 250 x 149
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Färgad egen annons 250 x 360