Tufft när Halfvarsson segrade i Slipstensjakten

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Det blev en tuff kamp om segern när den fjärde upplagan av endurotävlingen Slipstensjakten kördes på Tallhed.

Efter två timmars kamp på sandiga och dammiga stigar, var det till slut Johan Halfvarsson som visade sig starkast.

– Kul att vinna, allra helst som det var så jämnt, konstaterade åkaren från Rättvik Boda MK.

I ett skönt sommarväder i mitten av oktober kämpade 120 åkare på dammiga Orsastigar och när krutröken skingrats, var det Halfvarsson som kom längst under de två timmar som tävlingen varade.

– Ja, det kan inte vara ofta som du får göra en intervju under oktober månad när du står här i T-shirt, sa Mats ”Lappen” Nilsson med ett skratt.

Han gjorde det med ett leende på läpparna, trots att han som vunnit Slipstensjakten ett par gånger nu fick nöja sig med en tredjeplats och att ena handens lillfinger smärtade.

– Jag hade tänkt åka på Gotland, men vi får se hur det blir med fingret. Jag körde in i ett träd och jag tror jag spräckte knogen. Det ser ju inte så bra ut, konstaterade han och visade sin svullna hand.

Johan Halfvarsson här på väg mot seger i elitklassen av Slipstensjakten. Bakom jagar slutliga tvåan Per Granqvist. Foto: JÖRGEN WÅGER

Gotland Grand National är annars den rutinerade Faluförarens favorittävling. Åtta gånger har han vunnit den prestigefyllda och ofta så svårkörda och leriga endurotävlingen på Gotland.

– På 18 startar tror jag att jag har 14 pallplatser.

Men nu är Gotland i fara med tanke på fingerskadan han ådrog sig i skogarna på Tallhed.

– Vi får se hur fingret läker, blir det bra så kör jag.

Slipstensjakten blev en trekamp mellan nämnda Mats Nilsson, slutsegraren Johan Halfvarsson och tvåan Per Granqvist, Bollnäs MK.

Trots ont i ett finger och att Mats ”Lappen” Nilsson inte fick vinna den här gången, kunde han kosta på sig ett leende. Foto: JÖRGEN WÅGER

Nilsson var ute efter ännu en seger, men maskinkrångel ställde till det för honom.

– Cykeln lade av två gånger och jag fick skjuta igång den. Första stoppet tog två minuter innan jag fick fart på den igen. Jag vet inte om det är ventilerna som är öppna och inte stänger när de ska. Nåt fel är det i alla fall, konstaterade han.

Stoppen inträffade på andra och tredje varvet, där ett varv mätte 12,5 kilometer. Det var när Nilsson gjorde allt för att komma ikapp tätduon Halfvarsson och Granqvist som Mats ”gick i närkamp” med ett träd.

– Jag låg på lite för hårt och det var då jag slog i handen.

Det var inte bara Nilsson som var blåslagen efter loppet. Även segraren Halfvarsson åkte på sina törnar. När Orsasajten letade tag i honom låg han utslagen i sin buss. Han reste sig och visade en blåslagen axel.

– Jag körde in i ett träd två gånger, var hans förklaring till den ömmande axeln. Sedan gjorde jag illa knogen, men förutom det så är det bra, sa segraren med ett leende.

Johan Halfvarsson, glad och trött segrare. Foto: JÖRGEN WÅGER

Johan är mer en motocrossåkare och har inte planerat att åka på Gotland om ett par veckor.

– Jag har kört där tidigare, men det blir inget Gotland i år. Det här var en riktigt jobbig bana och nu vill jag bara läka ihop efter det här.

Men segern var ett skönt plåster på såren för Rättvik Bodaföraren.

– Det var ju så jämnt mellan oss tre i toppen och då är det alltid skönare att vinna.

Halfvarsson tog sig upp i ledning i slutet på första varvet, men tappade den till Granqvist under en tankning.

– Sedan tror jag Granqvist försökte rycka ifrån där, men han måste gått på för hårt.

I ivern att koppla segergreppet gjorde även Granqvist ett misstag och då passade Halfvarsson på att återta ledningen igen. Då hade förarna varit ute i cirka halva tiden av de två timmar som skulle avverkas.

Bakom jagade Granqvist och Nilsson, men Halfvarsson kunde rejält trött, men lycklig vinna fjärde upplagan av Slipstensjakten.

– Det var en sandig bana, vilket gjorde det riktigt jobbigt, men arrangörerna hade fått till det bra, berömde segraren Skäftberg Rangers MCK.

Att det var rejält jobbigt vittnade många förare om.

– Det var kul så länge det varade, en rolig bana, men nu har jag så ont i handleden att jag tvingas bryta, var en kommentar.

Även Olov Risberg tvingades kasta in handduken, men Ludvikaföraren var inte allt för ledsen för det.

– Jag körde mycket för många år sedan, men inte längre. Det var en kompis, Tomas Lövgren, från Nyköping, som tjatade länge på att vi skulle ställa upp här och till sist sa jag väl ja. Jag hade bara tränat en halvtimme inför den här tävlingen och nu körde jag en timme, sedan tog orken slut, men jag är nöjd, berättade Risberg.

Per Granqvist, Bollnäs MK, blev tvåa. Foto: JÖRGEN WÅGER

Bredvid banan stod arrangörsklubbens allt-i-allo Anders Carlström och njöt i solskenet.

– Det är en jobbig bana, konstaterade han leende. Mats Nilsson har sagt att två timmar här, är jobbigare än tre timmar på Gotland.

Carlström berättade historien om hur Slipstensjakten kom till.

– Vi drog igång lite smått för att ha en liten tävling för de som skulle till Gotland. Nu har den växt och 120 förare är vårt tak i största klassen, vi kan inte ta emot mer.

Att Slipstensjakten har blivit allt populärare, visar inte minst hur snabbt platserna fylldes.

– En och en halv vecka efter att vi öppnade var det fullt, berättade en nöjd Carlström.

På förmiddagen kom 22 förare till start i ungdomsklassen, upp till 16 år. Och till eftermiddagens seniorklass slog arrangören i taket med 120 förare som fick ”njuta” i solskenet.

Mats Nilsson på jakt efter ledarduon Halfvarsson och Granqvist. Foto: JÖRGEN WÅGER

Mats Nilsson. Foto. JÖRGEN WÅGER

Här ser vi Filip Olsson, hemmaåkaren som blev sexa i ungdomsklassen. Foto: GLÄDJE MARIA OLSSON

Filip Olsson, Skäftberg MCK. Foto: GLÄDJE MARIA OLSSON

Enduro är en tuff sport, här är en som fick bryta Slipstensjakten. Foto: JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Orsagrisen
Orsa pingis 2
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin