Tusentals tomtar bor hos Forselius i Hansjö

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Det sägs att den riktiga Tomten bor på Tomteland utanför Mora.

Men många, enormt många tomtar, de bor hos Åsa och Kennet Forselius i Hansjö.

Fler än 3 500 tomtar har paret Forselius samlat på sig under åren.

Med så många tomtar är det inte så lätt att hålla räkningen.

– Jag tippar att vi har nånstans mellan 3 700-3 800, säger Kennet.

– Och alla är olika, poängterar Åsa.

Det är vid den här tiden på året som Tomten och alla hans medarbetare har mest att göra, men inte för tomtarna hemma hos Forselius. När det blir vinter och kallt, då går dem i idé.

– Du kommer lite fel årstid. Nu vågar vi inte ha tomtarna utomhus, det är för kallt och vi är rädd att de ska frysa sönder, men annars brukar vi ha hela trädgården full, berättar de.

De visar runt i huset. I hallen, köket, vardagsrummet… Överallt kryllar det av tomtar.

Sedan går vi till uthuset, där de flesta tomtarna bor vid den här tiden på året.

– Det är ändå långt ifrån alla du ser, påpekar Åsa.

Den självklara frågan är; varför?

– Varför jag är så tokig, avbryter Åsa frågan med ett skratt.

– Jag har alltid tyckt om tomtar. Min mormor såg till att bygga gammelstugan här på gården och hon bodde här på 1800-talet. Hon dog ung och alla tomtar är ett sätt för mig att hedra henne, förklarar Åsa.

Här har vi ett gäng tomtar som för närvarande står i paret Forselius vardagsrum för lite vintervila. Till sommaren får de vara ute i det fria igen. Foto: JÖRGEN WÅGER

Hon berättar att själva samlandet började för 25 år sedan.

– Men jag är inte manisk och köper inte vad som helst, påpekar hon. Ett krav som vi har när vi hittar nya tomtar är att de ska ha snälla ögon. Och man ska se ögonen, de med luvan långt ner, de går bort.

En rolig detalj i det här tomtintresset är att hon ärvt det från sin far. Och det är väl inte något konstigt i det, att barnen får samma intressen som sina föräldrar. Men Åsa har knappt träffat sin far vilket gör det hela anmärkningsvärt.

– Jag är ett skilsmässobarn och när pappa gick bort för några år sedan fick jag veta att han var ännu värre än jag när det gäller samlandet av tomtar. Kul att jag fått ärva det intresset av honom, synd bara att vi inte hade någon kontakt.

Pensionärsparets alla tomtar lockar besökare från när och fjärran.

– Vi har ju loppis här på sommaren men så gott som alla som kommer hit, vill se tomtarna det första de gör.

Trots att Forselius har så många tomtar, är det inte något rekord. Det finns tydligen många med det här speciella intresset.

– Vi får höra av de som far runt mycket att det finns de som har fler tomtar än oss, men de säger också att det inte finns någon som har så fint ordnat som vi har det här, säger Åsa stolt.

Bland annat har Kennet gjort små stugor som står på tomten och där tomtarna bor i när det inte är vinter och kallt.

– Det finns även ett dass och annat, men inför vintern har vi plockat bort allt. Du får göra ett besök på sommaren, så får du se hur vi har det när allt är framme, uppmanar de reportern.

På gammelstugan, där tomtarna bor under vintern, hänger några tomtar på väggen, så det syns väl för de som kommer åkandes på vägen. Och tittar de lite närmare, får de sommartid se alla tomtar i trädgården.

– Vi får nog sätta upp en skylt på vägen ”varning för tomtar”, så det inte händer någon olycka, säger de båda med ett skratt.

Den här arbetshästen drar till sig stort intresse för alla de besökare som besöker Forselius tomteland. Foto: JÖRGEN WÅGER

Men tomtarna till trots, så är det faktiskt något annat de flesta besökarna fastnar för.

– Vi har en ”riktig” arbetshäst, den är väldigt populär, konstaterar Åsa och berättar att Kennet gjort en dragkärra till hästen.

– Någon tyckte vi skulle ha mjölkkannor och nu har vi det på kärran som hästen drar.

Åsa och Kennet har många roliga anekdoter att berätta när det gäller deras tomtar. En är om den kille vars mor hade samlat på tomtar och när mamman gick bort, så ärvde han tomtarna. Han kände tydligen till paret Forselius stora intresse för tomtar.

– Han kom hit med en kartong tomtar tillsammans med Billy Opel och gav dem till oss. ”Tomtarna ska bo här”, sa han och när han överlämnade dem.

– Sedan kom han ytterligare en gång med en ny kartong full i tomtar. Det var riktigt lyckat för vi hade ingen innan av de tomtarna, berättar en tacksam Åsa.

Hon poängterar att ”det finns hur mycket som helst” när det gäller olika varianter av tomtar, så än har vi inte sett slutet på parets samlande.

Lite roligt också att Kennet, som annars har sitt stora intresse i gamla mopeder, mer och mer börjat få upp sitt tomtintresse.

– Han är riktigt duktig och han vet om han får syn på en tomte på en loppis, om vi har den eller inte, säger Åsa med ett skratt.

Så det står väl inte på så länge innan paret passerar 4 000 tomtar i antalet.

Undertecknad trodde att ett tomtereportage, det gör man bäst i juletid. Men vill man se Åsa och Kennets tomtar i sin rätta miljö, så är sommaren den perfekta årstiden. Då släpps nämligen tusentals tomtar ut på ”grönbete” till glädje för alla besökare.

Ni som ännu inte gjort ett besök i Hansjös eget tomteland, rekommenderas att göra det. Det är väl värt ett besök att se alla dessa ”nissar” och inte minst att få höra paret Forselius berättelser om deras tomteintresse.

GOD JUL ÖNSKAR ORSASAJTENS EGEN TOMTE

Kennet och Åsa Forselius utanför gammelstugan, där tusentals tomtar övervintrar innan det blir dags att komma ut på grönbete igen till våren. Foto: JÖRGEN WÅGER

Så här glad är den här tomten som slipper stå ute och frysa i kylan utan den här lyckliga tomten står i vardagsrummet och myser i värmen. Foto: JÖRGEN WÅGER

Kennet tillsammans med ett gäng tomtar som har sin plats i köket vintertid. Foto: JÖRGEN WÅGER

Här står tomtarna på rad och det finns inte en enda i samlingen som är exakt lik en annan tomte. Foto: JÖRGEN WÅGER

När man går in till Åsa och Kennet så välkomnas man av den här stora tomten. Foto: JÖRGEN WÅGER

Foto: JÖRGEN WÅGER

Foto: JÖRGEN WÅGER

Foto: JÖRGEN WÅGER

Massor av tomtar finns det i Hansjö. Foto: JÖRGEN WÅGER

Foto: JÖRGEN WÅGER

Foto: JÖRGEN WÅGER

Foto: JÖRGEN WÅGER

Det finns tomtar i alla dess storlekar. Foto: JÖRGEN WÅGER

Det är riktigt trångt om utrymmet bland alla tomtar. Foto: JÖRGEN WÅGER

Här får tomtarna samsas bland hundfoton. Foto: JÖRGEN WÅGER

Foto: JÖRGEN WÅGER

Foto: JÖRGEN WÅGER

Foto: JÖRGEN WÅGER

Foto: JÖRGEN WÅGER

Foto: JÖRGEN WÅGER

Foto: JÖRGEN WÅGER

Foto: JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Orsa pingis 2
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Orsasjön 250 x 149

Läs även:

Annonser:
Färgad egen annons 250 x 360
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360