Vandaler förstörde Karlssons snöslott

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

I många år har Helge Karlsson med snö murat ett slott nere på Orsasjön.

Till glädje för många, men någon/några vandal(er) uppskattade inte Helges konstverk.

– Det var ingen rolig upplevelse, säger Helge när han såg hur någon med skoter kört sönder det han byggt.

Att det är någon som kört på snöslottet med skoter, är Helge helt säker på.

Och även att det gjorts med flit.

– Det syns tydliga spår och det här står inte i vägen på något sätt. Vi har valt en plats där varken skidåkare eller skotrar åker och jag har hållit på och byggt under många år, men det är första gången som någon förstör så här. Jag har säkert lagt ner över 20 timmar på att få det färdigt och så får det inte ens stå ett dygn, man blir så ledsen.

Det är mycket förberedelser med snöbygget. Först använder sig Helge av snöskor och plattar till snön, så att det ska bli hårt. Sedan tar han en vanlig såg och sågar till bitar som är ungefär 30 x 25 centimeter stora.

– I fjol, när det var så mycket snö, så var bitarna 20 centimeter tjock, men i år var de ungefär 15 centimeter i tjockleken, berättar Helge.

Den 17 februari började Helge att med snöskor platta till snön, för att sedan kunna såga ut block.

– Jag försöker göra som Murarn´när jag bygger mitt snöslott, säger Helge och syftar på klubbkamraten i Siljan Bowlingklubb, Putte Ollars, som är murare till yrket.

– Det är många timmars roligt arbete som har lagts ner, men nu är allt en ruin, konstaterar han.

Tyvärr var det någon med skoter som inte uppskattade bygget. I fredags, knappt två veckor efter att Helge påbörjade bygget, stod slottet klart och det var dags för invigning. Men han och frun Kerstin fick bara glädjas ett dygn åt deras snöslott.

– Kerstin skulle gå ned till slottet, som är byggt vid båthamnen, medan jag själv skulle gå iväg till bowlinghallen och kika hur det gick i seriematchen. Sedan möter jag frun som är nedstämd och väldigt ledsen, hon grät.

Kerstin berättade då att makens bygge var raserat.

– Jag undrade om det kanske hade rasat naturligt, men Kerstin sa att det var skoterspår. När jag tittade på förödelsen, så ser man också klart och tydligt skoterspåren och att någon gjort det här med flit, någon var ute efter att förstöra, menar Helge.

– Man undrar vad det är för krafter på gång när någon gör så här, vad är det de vill? Det är inte så många skotrar som åker där nere och så vitt jag vet har jag inga ovänner, funderar Helge när han försöker hitta en förklaring till att någon medvetet förstört hans bygge.

– Jag har byggt det här under många, många år, men aldrig har snöslottet blivit förstört. Vi har haft så mycket glädje där. Vi brukar bjuda våra vänner på ärtsoppa och sitta där. Jag fyller år i mars, så jag har också firat många födelsedagar vid slottet, berättar en bedrövad Helge.

Så många timmars jobb som lagts ner och så kör bara någon/några över det med skoter.

– Slottet står inte i vägen och vad är det för mening att bara förstöra så där, säger en minst lika bedrövad Kerstin.

Helge är lite av en snökonstnär och förutom snöslottet, har han bland annat även gjort ett snöbord.

– Det tar ju lite tid att bygga och jag har lagt ner många timmar på det här, men det är värt besväret. Vi får se om jag bygger upp snöslottet igen, säger Helge.

Bilden längst upp. I fredags hade Helge Karlsson byggt klart sitt snöslott, men ett dygn senare låg allt i ruiner. Foto: PRIVAT

Så här såg snöslottet ut när det var färdigt, men det fick bara se ut så i ett dygn. Här brukar annars Helge och Kerstin Karlsson sitta och njuta i solen. Foto: PRIVAT

Dela sidan:
Annonser:
Orsa pingis 2
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Plåt-Sven

Läs även:

Annonser:
Färgad egen annons 250 x 360
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin