Var försiktig vid köp via nätet

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Man ska vara väldigt noga med det finstilta när man handlar via nätet.

Det har en Orsabo fått erfara under hösten.

– Det här verkar vara klassiskt bondfångeri, säger Stefan Dangardt.

Polisens presstalesperson, Dangardt, har varit med i många år och känner till de flesta knepen som de mer eller mindre oseriösa företagen brukar ta till.

– Det här är en person som fastnat i ett abonnemang och enligt förundersökningsledaren är det här inget brottsmål. Handlar man via nätet så är det väldigt viktigt att läsa det finstilta, varnar Dangardt alla näthandlare.

Det var under tisdagen som en Orsabo anmälde att denne blivit utsatt för bedrägeri. Det här ska ha pågått under större delen av hösten.

– Det började redan i september. Personen svarade på en annons om vissa produkter som kostade ett visst pris. När sedan räkningen kom, så var fakturan på 100 kronor mer.

– Köparen blev missnöjd med både priset och produkten. Personen ska ha sagt upp abonnemanget och denne ska också ha fått en bekräftelse på att abonnemanget upphört.

Men abonnemanget upphörde inte på stört.

– När personen fick beskedet att abonnemanget skulle upphöra, så fick denne information att det skulle komma en sändning till, i november, av varorna som abonnemanget gällde.

Orsabon har försökt bryta avtalet och ville inte ta emot din sista sändningen, allra helst som denne var missnöjd med både prylarna och inte minst priset, som blev dyrare än det stod i avtalet, enligt anmälaren, från början.

Då fann denne för gott att polisanmäla det hela.

– Men förundersökningsledaren har lagt ner ärendet och hänvisar i stället den drabbade personen att ta kontakt med konsumentrådgivaren i kommunen.

Dangardt poängterar att köparen inte ska vara så godtrogen när man handlar via nätet.

– I och med att du tecknar ett avtal, så har du godkänt företagets villkor. Det här är typiskt bondfångeri, men det är inget brott, menar han.

– Det gäller att vara noga och läsa det finstilta i avtalet, varnar polisens presstalesperson Stefan Dangardt alla som faller för frestelsen för alla de otroligt fina erbjudanden som man kan hitta på nätet.

– I många fall är det nog så att köparen inte förstått vad man kommit överens om när man tecknat det här avtalet, säger han varnande.

I övrigt när det gäller blåljus den senaste tiden, så inträffade en trafikolycka efter Moravägen, vid Holen, i fredags. Det hade snöat och var väldigt svårt väglag. En bil skulle svänga vänster, det klassiska, och en bakomvarande fick inte stopp på sin bil och körde in i den framförvarande.

Som tur var, gick det väldigt långsamt i det hala väglaget.

– Det blev inga personskador och det finns ingen misstanke om brott, berättade presstalesperson Dangardt för Orsasajten onsdag eftermiddag.

Ett rådjur blev påkört efter Stenbergsvägen i fredags kväll vid 20-tiden. Inga personskador. Det blev skador på bilens extraljus. Rådjuret klarade sig och kunde springa vidare, konstaterade eftersöksjägare.

En förare stoppades i helgen med en bil som hade körförbud. Det hela stannade vid en tillsägelse.

Till sist kan vi nämna att det kommit in flera samtal om EPA-traktorer som ”sladdar runt”. Polisen stoppade en av dessa i helgen, som kontrollerades utan anmärkning.

Bilden. Kontanter är inte så ofta det handlas med för nuförtiden. Det handlas mycket via nätet, men där lurar många faror, så var försiktig, varnar polisens presstalesperson Stefan Dangardt. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Brottsofferjouren
LG Köpman vent

Läs även:

Annonser:
Färgad egen annons 250 x 360
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin