Vargen som rymde har avlivats

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

En varg rymde på från Orsa Rovdjurspark lördag morgon.

Efter några timmars dramatik hittades vargen.

Tyvärr tvingades man avliva vargen som nyligen anlänt till rovdjursparken.

Vargen kom till Orsa Rovdjurspark från södra Sverige så sent som den här veckan, men något har fått vargen att klättra över ett flera meter högt stängsel med strömförande taggtråd.

– För mig är det obegripligt. När man står och tittar på stängslet, så undrar man hur det var möjligt, säger anläggningschef Johan Sares till Dalarnas Tidningar om rymningen.

Det var en gäst i parken som ska ha larmat att han sett en varg på fel sida av stängslet.

Blodvite på stängslet tyder på att vargen skadat sig under sin färd att klättra över.

Både polis och länsstyrelse kopplades in för att göra eftersök.

Vargen påträffades under lördagseftermiddagen och avlivades.

Det här är första gången som en varg rymt från sin inhägnad i Orsa Rovdjurspark, enligt anläggningschef Sares.

– Den måste verkligen ha gått en riktig match mot stängslet. Vi har haft vargar här i flera år och detta har aldrig hänt tidigare. Vi har ingen aning om hur den lyckats, men förmodligen har den varit stressad och vilsen efter resan hit, säger Johan Sares till Aftonbladet.

Länsstyrelsen ansvarade för spårandet av vargen, som senare avlivades.

– Det var professionell personal på vår anläggning som tog beslutet att avliva vargen. Det bedömdes att det skulle vara svårt att fånga in den då en varg på flykt med adrenalinpåslag skulle kunna springa hur långt som helst. Att bedöva vargen kändes för osäkert, därför togs beslutet om avlivning, förklarade Johan Sares för Orsasajten den 18 december.

I en tidigare version står det att Johan Sares uttalat sig till andra medier att det var länsstyrelsen som tog beslutet om avlivning, men det var alltså personal på Orsa Rovdjurspark som tog det beslutet.

Bilden. En varg rymde från Orsa Rovdjurspark under lördag morgon, men fångades in under eftermiddagen och avlivades. Bilden är från Orsa Rovdjurspark, men från ett annat tillfälle. Arkivfoto. KATARINA JANSSON

Dela sidan:
Annonser:
Plåt-Sven
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Orsasjön 250 x 149

Läs även:

Annonser:
Färgad egen annons 250 x 360
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360