Vem saknar vänster backspegel?

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Köra på parkerad bil och inte ge sig till känna är de vanligaste smitningarna.

Men att toucha i någon under färd utan att stanna verkar också bli allt vanligare.

Det råkade en bil hemmahörande i Orsa ut för strax innan jul.

– Det var väldigt fult gjort att bara köra vidare, konstaterar mannen till kvinnan som körde bilen som blev påkörd.

Det här inträffade två dagar innan julafton, söndagen den 22 december. Från Grönklitt kom en bil med fem kvinnor i som var på väg hem efter att ha jobbat. Man körde över Bjus, en väg som inte är allt för bred, men där det finns speciella mötesplatser.

– Tar man det lugnt så är det inga problem, menar mannen.

Men problem blev det när bilen med kvinnorna fick möte med två bilar, varav den första bilen touchade i Orsabilen.

Så här skriver mannen på Facebooksidan Samverkan mot brott i Mora/Orsa:

– Några hundra meter upp vid mötesplats till höger kommer denna bil över mot vänster och slår sönder backspegeln på min frus bil, samt lämnar den svarta plastkåpan från sin egen bil.

– Åker bara vidare och lämnar min fru och hennes kompisar åt sitt öde.

Han skriver också att det inte gjorts någon polisanmälan och hoppas att förarens samvete ska få honom att ge sig till känna och att de skulle kunna göra upp i godo.

Det här lossnade från den mötande bilen. Nån som saknar dessa delar? Foto. PRIVAT

När Orsasajten pratar med maken måndag kväll så har det gått över en vecka sedan incidenten, som hade kunnat sluta betydligt allvarligare om det hade velat sig riktigt illa.

Nu stannade det vid två trasiga backspeglar, en på vardera bil, samt att kvinnorna i Orsabilen blev mer eller mindre chockade över händelsen.

– Nej, det är ännu ingen som hört av sig om det här. Det är tydligen ingen som vill göra rätt för sig.

– Jag hade väl heller inte riktigt trott att den som körde skulle höra av sig, men bakom kom det ytterligare en bil, som också hade takbox, liksom den första bilen. De verkade vara i sällskap och den som körde den andra bilen borde ha sett vad som hänt.

Men ingen av takboxbilarna stannade utan de körde bara vidare som om inget hänt medan Orsabilen styrde åt sidan och blev stående där.

– Det är helt osannolikt, det finns inte en möjlighet att den som körde på min frus bil inte skulle har märkt det. Det var så fult gjort att bara åka vidare.

På Facebooksidan beskrivs den påkörande bilen så här: ”Bilen som gjort detta är troligen en Volvo V70 eller annan Volvomodell, mörk färg, möjligen blå (svårt att se i det svaga ljuset) med takbox).”

– Det finns ju fem vittnen i bilen, men det började skymma och de är inte helt säker på färgen, men helt klart var det en mörk bil, tillägger maken.

Han fortsätter:

– Sedan är det flera som har tittat på kåpan till den andra bilens backspegel och de menar också att det tillhör en Volvo, sedan är det svårt att säga exakt modell då de är ganska lika.

Någon dag senare åkte mannen skidor i Grönklitt och såg då en bil som saknade vänster bakspegel.

– Jag började prata med den här mannen om vad min fru råkat ut för och den här mannen hade råkat ut för samma sak i Furudal, berättade han.

Det här var en ljus bil så det ska poängteras att den här föraren inte är inblandad i incidenten i Bjus.

– Tydligen är det vanligt med såna här smitningsolyckor.

Om någon ser en bil, troligen en mörk Volvo, som saknar vänster backspegel så tar mannen tacksamt emot tips.

– Det var väldigt fult gjort att inte stanna för att kontrollera hur det gick för de i den andra bilen. Jag skulle gärna vilja ha tag i föraren, det finns ju vittnen till det hela, inte minst i bilen som kom bakom.

Trots att det gått över en vecka sedan händelsen har han ännu inte polisanmält det hela.

– Jag vet inte om det är nån idé. Det skulle vara för statistiken då, rent praktiskt vet jag väl inte om det händer nåt om jag polisanmäler, menar mannen.

Till sist kan vi berätta om en viltolycka som hände natten mot söndag. Det var strax efter midnatt som ett rådjur kom i vägen för en bil i Nederberga. Eftersöksjägare konstaterade dock att rådjuret hade tur och det klarade sammanstötningen bra.

– Det har varit otroligt mycket viltolyckor den senaste tiden, konstaterar polisens presstalesperson Mats Öhman.

Bilden längst upp. Här ser vi en trasig sidospegel vid en helt annan incident än den vi beskriver här ovan. Foto. PRIVAT

Dela sidan:
Annonser:
Orsasjön 250 x 149
Plåt-Sven
Brottsofferjouren

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360