Vem tar ansvar för en ”felparkerad” bil?

Jörgen Wåger Nyheter

Någon som fått stopp på sin bil verkar ha lämnat den vind för våg.

Anmälningar har kommit in från folk som tycker att polisen ska se till att få bort den.

– Men det ligger inte på vårt ansvar, förklarar Stefan Dangardt, polisens presstalesperson.

På länsväg 980, Turistvägen, i Viborg har någon person råkat ut för stopp på bilen, en Saab 95. Föraren har tagit sig därifrån, men bilen ser ut att bli kvar där. Åtminstone är det ett par personer som anmält till polisen att bilen står illa till.

– Första anmälan kom in vid halvfem lördag. Sedan kom det in en ny anmälan klockan 21.43 om samma bil, att den borde flyttas, men den som ringde påpekade att bilen inte stod trafikfarligt till och att en varningstriangel satts ut, berättar Dangardt.

En patrull skickades ut och satte band runt bilen. Men det räckte inte, tyckte anmälaren som ringde lördag kväll, för han ringde på nytt, efter att polisen ”bandat” Saaben, vid 12-tiden söndag.

– Han tyckte att det var oansvarigt att vi lät bilen stå kvar där och menade vi borde se till att den fraktas bort.

Polisen har varit i kontakt med den person som står som ägare, en person som är hemmahörande i Luleå, men han berättade att han i torsdags sålde bilen till en kille från Mora. Vi kan också nämna att Saaben är avställd.

Så någon har gjort sig besväret att ta sig upp till Luleå för att köpa en bil. Bara något dygn senare får han stopp på bilen och låter den stå där den är. I alla fall verkar det vara det som anmälarna tror.

– Det är polisen som var på plats som bedömde att den kan stå kvar, att det inte är någon trafikfara.

– I första hand är det förstås bilägarens ansvar att få bort bilen. Ser han inte till att ordna det, så är det Trafikverket eller kommunen som har ansvaret att se till att den flyttas, men att det i slutändan är ägaren som får betala, förklarar Stefan Dangardt.

Återstår att se hur länge Saaben står kvar, om den nye ägaren hämtar den, eller om det är Trafikverket eller kommunen som till slut får ta ansvaret att se till att bilen kommer väck.

Dela sidan:
Annonser:
Orsasjön 250 x 149
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Orsa pingis 2

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Färgad egen annons 250 x 360
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360