Vill hjälpa Orsaföretag i kris

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Coronapandemin härjar över hela världen och påverkar alla.

Många drabbas ekonomiskt, inte minst småföretag som har det riktigt kämpigt nu.

I Orsa har det startats en företagsakut.

Dessutom går Orsa Besparingsskog in och hjälper Orsaföretag i knipa.

Det här är ett par grejer som togs upp på fredagens företagarfrukost. En företagarfrukost som för övrigt genomfördes digitalt med bara ett fåtal företag fysiskt närvarande.

– Det här är första gången som vi har en livesändning, inledde Ola Granholm, ordförande för företagarna i Orsa, fredagens företagarfrukost.

Många företag har hamnat i svår ekonomisk knipa och under företagsfrukostens digitala sändning presenterade Orsa Besparingsskog en fantastisk idé för att hjälpa krisande företagare i Orsa.

– Jag tror det här är unikt i Sverige, menar näringsutvecklare Klaus Csucs.

Syftet med det här är att ”hålla igång hjulet” som Joakim Myhrman, skogsförvaltare Orsa Besparingsskog, beskrev idén som går ut på att köpa tjänster av lokala företag.

Besparingsskogen vill hjälpa företagen genom att öppna upp för nya affärsrelationer.

– Hjälp oss att hjälpa till, uppmanade Myhrman till de företag som har det tufft ekonomiskt och som behöver hitta en inkomst.

Det som Besparingsskogen skulle kunna köpa är till exempel:

Produkter

Livsmedel

Upplevelser

Tjänster

Myhrman poängterade också att de är öppna för att diskutera alla möjliga tänkbara förslag.

Redan i dag köper företaget in tjänster för mellan 25-30 miljoner per år från Orsaföretag plus att man även delar ut bidrag på runt 15 miljoner kronor per år.

Men nu är Besparingsskogen beredd att skjuta till mer pengar, då till krisande företag, genom att köpa allehanda tjänster eller produkter.

Här är det bara fantasin som sätter gränser. Har företagaren en idé om något som skulle kunna vara intressant för Besparingsskogen, så är det bara att ta kontakt med Joakim Myhrman för att diskutera det hela.

Ola Granholm, ordförande företagarna Orsa. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

– Skulle det kunna vara en entreprenör som gör en syssla i dag, men som skulle kunna göra en helt annan syssla för att sälja en tjänst till er, undrade Ola Granholm.

– Absolut, det skulle kunna vara en lösning, svarade Myhrman.

Ett annat exempel som nämndes var att Besparingsskogen planerar att renovera sitt kontor om några år, men som eventuellt skulle kunna sättas igång tidigare för att hålla hantverkarföretagen igång.

– Vi vill hjälpa till att skapa arbetstillfällen och hålla igång hjulet.

– Kan vi hitta en affär med ett företag som har det tufft nu, så vill vi försöka göra det.

Granholm nämnde olika företag och undrade om de kunde var aktuella för det här; Hälsoföretag, eventföretag, restaurang, butik?

Myhrman svarade ja på allt, vilket låter helt fantastiskt.

– Men den gemensamma nämnaren är att verksamheten är här i Orsa, har sitt säte här i Orsa och har det tufft nu. Sedan tittar vi brett.

Myhrman vill poängtera att det inte är fråga om ett bidrag.

– Vi letar efter ett win-win-läge. Kan vi med en affär hjälpa ett företag att få bättre förutsättningar att ta sig igenom krisen, så är det en god sak. I utbyte vill vi ha ett mervärde för Besparingsskogen eller för Orsa och för Orsas invånare och försöka hitta nåt där som är gynnsamt.

Besparingsskogen är öppen för kreativa affärsförslag, så tveka inte att ta kontakt med Joakim Myhrman om du som företagare i kris har en affär som du tror skulle kunna vara en bra idé för Orsa Besparingsskog att lägga pengar på.

På Orsa Besparingsskogs hemsida (finns en annons på Orsasajten som ni kan klicka på) finns ett frågeformulär som man först ska fylla i om man har en idé som man tror skulle kunna vara nåt för Besparingsskogen att göra affär på.

Redan från i dag fredag kan man börja ansöka och två veckor framåt så hålls ansökningslänken öppen.

– Det här är bygdeutveckling på högsta nivå och öppnar för väldigt många kreativa förslag. Med Gunde-termer, så får jag ståpäls nästan, sa en mycket nöjd Ola Granholm efter att tillsammans med Joakim Myhrman presenterat den här fina nyheten på den digitala företagsfrukosten.

– Men vi tar tacksamt emot andra idéer än det som presenterats här, påpekade Myhrman.

– Det här är något nytt för oss, men vi hoppas att vi får in många fina idéer.

Här ser vi besiktningsstationen på Tuvan i Mora. Från och med den 20 april kan Orsaborna besikta sin bil på hemmaplan. Arkivfoto. BENGT PERSSON

En annan riktigt intressant nyhet presenterades och det var att Besikta Bilprovning har etablerat sig i Orsa. Så framöver slipper Orsaborna åka till Mora för att besikta bilen, utan nu räcker det att köra till industriområdet på Born. På Klockarvägen, i gamla plattfabrikens lokaler, finns nu Besikta Bilprovning.

Det var för övrigt något som Orsasajten berättade om redan den 20 november att det någon gång under våren skulle öppnas en besiktningsstation i Orsa och måndagen den 20 april klockan 7.10 kommer det första fordonet, en lätt lastbil, att besiktas där det tidigare tillverkades spånplattor.

Henrik Enocksson, stationschef Besikta Bilprovning Orsa, berättade att de fordon som man kan besikta är personbil och lätt lastbil upp till 3,5 ton samt släpvagnar upp till 1000 kilo.

– Husvagnar hoppas vi också kunna besikta längre fram, informerade Enocksson.

Man bokar tid på besikta.se eller ringer företagets kundtjänst, men som kund är man är också välkommen att åka dit och boka över disk om man hellre vill det.

Bilden. Joakim Myrhman på Orsa Besparingsskog hoppas att det kommer in många kreativa idéer som innebär att Besparingsskogen kan göra affärer med de lokala företagen. Foto. TOBBE NILSSON

Läs även:

Dela sidan:
Annonser:
Plåt-Sven
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Orsa pingis 2

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin
Färgad egen annons 250 x 360