Vilsen vandrare hittade stulen fyrhjuling

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

I slutet av juni blev paret Länsmans av med en fyrhjuling.

Man hade ingen större förhoppning av att finna det stulna fordonet.

Men under tisdagen hittade Per Länsmans systerdotter fyrhjulingen.

– Det här är en helt osannolik historia, säger Per med ett skratt.

Paret Länsmans, Per och Liselott, har under 15 år drivit Smidgården i Fryksås. Aldrig tidigare har de varit utsatt för stöld, men i slutet av juni försvann en av deras fyrhjulingar spårlöst, en svart Can Am av årsmodell 2009.

Paret Länsmans har även en bostad i Bonäs och där var man helgen den 27-28 juni, då fyrhjulingen försvann.

En granne i Fryksås hörde ett fordon köras vid halvtretiden lördag natt den aktuella helgen, fick Länsmans veta när de forskade efter vart deras fordon tagit vägen.

Länsmans letade efter fyrhjulingen under en tid, men insåg till slut att den var stulen och troligen borta för alltid.

– Men så hittade en Stockholmare som gått vilse vår fyrhjuling, berättar Per och han kan inte låt bli att skratta åt denna otroliga story.

För den är smått osannolik.

– Ja, det här är en riktig solskenshistoria, konstaterar han glatt.

Att det var Pers systerdotter, Lisa Grönblad, som var på tillfälligt besök som råkade hitta fyrhjulingen gör ju inte storyn sämre.

– Lisa var ute på vandring och gick först Fyriberg till Fryksås och bestämde sig sedan för att fortsätta Siljansleden från Fryksås ner mot Orsa. Men då råkade hon gå fel och det var på grund av det som hon råkade se fyrhjulingen.

Lisa gick in på vad hon trodde var en stig efter Siljansleden, men det var det inte. Då råkade hon av en slump se något som var dolt under granris.

– Hon gick fram och kikade och gömd under granriset såg hon en fyrhjuling. Lisa skickade då en bild till Liselott och frågade; ”Är det här morbrors fyrhjuling?”

Och det var det.

Per och Liselott hade ju varit ute och letat fyrhjulingen, men inte hittat i den.

Men det gjorde släktingen Lisa – tack vare att hon gick fel när hon försökte vandra efter Siljansleden.

– Fyrhjulingen stod om man tänker sig de sista husen i Fryksås, vid vägskälet mot Grönklitt, och så 20-30 meter in i skogen.

– Förmodligen är det någon utländsk liga som gömt den där, för den var som sagt täckt av torkat granris, och så har de troligen planerat att hämta den senare i höst, när det blivit mörkare.

På grund av coronapandemin är det svårare att ta sig in i landet och dessutom att få med sig något, som till exempel fyrhjulingar, ut ur Sverige, därav Länsmans teori att de som stal fyrhjulingen planerar att komma tillbaka senare.

Snacka om att de kommer att bli något överraskad när inte fyrhjulingen är kvar.

– Man skulle kanske byggt något och lagt på granris, som de hade gjort för att täcka fyrhjulingen, för att det ska se ut som att den är kvar och sedan haft en åtelkamera som filmade tjuvarna när de ska hämta den, funderar Per halvt på skämt, halvt på allvar.

Fyrhjulingen var i stort sett helt intakt när den hittades under tisdagen (21/7), drygt tre veckor efter stölden.

– De hade brutit sönder tändningslåset, det var allt. Jag som trodde jag glömt nyckeln i, men det hade jag tydligen inte eftersom tändningslåset var trasigt.

– Så i går (tisdag) ringde jag försäkringsbolaget och berättade att jag fått tillbaka fyrhjulingen.

Länsmans blev så glada över det här lyckliga slutet efter en tråkig stöld att det under tisdagen firades med champagne i Fryksås.

– Jag fick en champagneflaska av en kund förut. Den hade jag tänkt korka upp vid rätt tillfälle och det var det verkligen efter den här otroliga solskenshistorian.

Det här med att det var systerdottern från huvudstaden som hittade fyrhjulingen återkommer Per till.

– Vi retas ju mycket med varandra, vi och Stockholmarna. Lisa sa till mig; ”Det ska tydligen vara en Stockholmare att hitta i Pers fyrhjuling”, så där fick hon in en femetta på mig, säger den glada fyrhjulingsägaren och bjuder på ett nytt skratt.

Lika glad är förstås frun Liselott:

– Ja, det är väl typiskt att det var en Stockholmstjej på villovägar som hittade fyrhjulingen, konstaterar hon lika glatt.

Bilden. En glad Per Länsmans, ägaren av den här fyrhjulingen som stals i slutet av juni. Här med sin systerdotter Lisa Grönblad, hon som av en slump hittade i morbrors fyrhjuling just där den här bilden är fotad. De båda poserar så som annars jägare gör efter att man fällt en stor älgtjur. Foto. LISELOTT LÄNSMANS

Dela sidan:
Annonser:
Brottsofferjouren
Orsasjön 250 x 149
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Färgad egen annons 250 x 360
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360