Hittekatten Gustav räddade livet på Monica

Jörgen Wåger Nyheter, Okategoriserade

Monica Liljeblad har haft många djur genom åren.
Men det finns en som hon känner extra tacksamhet för; katten Gustav.
– Vi räddade livet på varandra, konstaterar Monica.
Vi träffar Monica på hennes gård i Oljonsbyn, där hon har sitt hund- och kattpensionat och sitt eget hem. När undertecknad går in genom dörren till huset, möts jag av en välkomstkommitté bestående av fyra hundar, som ivrigt vill hälsa på främlingen. Jag ser en katt skymta förbi utanför fönstret hos den djurälskande Monica.
– För närvarande har jag fyra hundar, två katter och två hästar. Hästarna har jag hos Jörgen Ek, berättar Monica.
De övriga djuren är “sambos” med Monica. Men den katt den här historien ska handla om finns tyvärr inte längre. Gustav gick bort i mars 2017 efter ett 22 år långt och rikt liv.
– Han dog bara några dagar innan vi skulle åka till Thailand. Jag har aldrig saknat något djur som jag gör när det gäller Gustav, han var verkligen speciell.
Monica visar filmer och foton på Gustav och berättar med värme om sin älskade katt.

Katten Gustav och Monica fick 22 år tillsammans. Foto: PRIVAT

– Han pratade med en. Varje gång jag sa hans namn, så fick jag ett svar, säger Monica och gör ett jamande ljud för att efterlikna katten.
I drygt två decennier levde Monica och Gustav tillsammans. Och just “levde” är verkligen ett passande ord i “historien om katten Gustav”.
Det som var tänkt som en kort vistelse hos Monica, det slutade med hela 22 år tillsammans.
– Det är mindre nu, men förr om åren ringde alla till mig om herrelösa katter som man hittat. Det skulle aldrig ha fungerat om jag låtit hjärtat styra.
Det var en kall vinterdag 1995 som Gustav kom in i Monicas liv, en av många katter som vänliga människor velat hjälpa och som då ringde till Monica. Där kunde upphittade djur få det bra tills man hittade ny/rätt ägare. Folk visste att Monica var en verklig djurvän och det var henne man tog kontakt med om man hittade en katt som inte verkade ha något hem.

Hunden Scooby och katten Gustav var bästa vänner. Här är Gustav 21 år. Foto: PRIVAT

– Jag bodde på Born på den tiden. När det gäller Gustav, poängterade jag direkt för den som kom med honom att jag kunde ta honom tillfälligt, men att vi fick hjälpas åt att hitta ett annat hem.
Det var Monica helt bestämd med, men så inträffade det som hade kunnat sluta med döden för såväl Monica som den “tillfälligt” inneboende katten samt en hund som Monica hade i mitten av 1990-talet.
Monica jobbade natt på den tiden och det bidrog nog till den trötthet som höll på att kosta henne livet.
– Jag brukar väldigt sällan tända levande ljus och har aldrig gjort det efter den gången heller. Men då tände jag två ljus som stod på vardagsrumsbordet och satte mig i soffan.
Varpå Monica somnade.
Bordet var av trä och det bar sig så illa att de två levande ljusen brann till “botten”, elden spred sig och bordet fattade eld.

Monica med några av sina husdjur. Men det är någon som saknas. “Jag har har aldrig saknat ett djur så mycket som Gustav”, säger Monica. Foto: JÖRGEN WÅGER

Och hade det inte varit för Gustav, skulle inte Monica kunna berätta om det som till slut blev en solskenshistoria.
– Jag vaknade till av att Gustav satt på min arm, han klöste och bet mig. Jinnie, settern vi hade då, låg under bordet och sov, hon märkte inte att bordet brann. Det var höga lågor, berättar Monica och måttar flera decimeter.
– Jag sov så hårt och märkte inget förrän Gustav började klösa och bita mig. Jag flög upp när jag såg elden, blev alldeles hysterisk och fick tag i en filt som jag slängde över bordet.
Först då började det ryka. Direkt när Monica vaknade, såg hon bara höga lågor.
– Brandvarnare på den tiden reagerade bara på rök, därför satte inte den igång förrän jag slängde på filten och det blev rökutveckling, förklarar Monica.
– Det måste ha brunnit länge, minns hon med fasa när hon tänker på hur lågorna slog upp från bordet.
Att det verkligen var nära att Monica och djuren kunde blivit ett offer för lågorna, blev hon informerad av de brandmän som ryckte ut till Born.
– Fem minuter till, så hade huset varit övertänt…

Här ser vi Gustav efter sin första stroke. Katten hämtade sig förvånansvärt bra, men några veckor senare drabbades han av ytterligare en stroke och avled. Foto: PRIVAT

Så tack vare att katten bryskt väckte Monica, klarade sig alla med livet i behåll.
– Efter det kunde jag inte göra mig av med Gustav, så man kan säga att vi båda räddade livet på varandra.
Och Monica har aldrig ångrat att hon behöll Gustav, inte bara tack vare att katten räddade livet på henne.
– Gustav var verkligen speciell, poängterar hon. Han hade många roliga egenheter, bland annat sov han alltid hos min dotter Ida, ända från den dag hon kom hem från BB.
Som nog de flesta känner till brukar inte katter gilla att hamna i vatten. Med Gustav var det tvärtom.
– Ida fick för sig att bada Gustav. Ja, prova med det du, sa jag. Hon badade honom då och då, men aldrig att Gustav blev arg.
– En annan egenhet är att Gustav gick i idé. Från slutet av september fram till i april höll han sig alltid inomhus, han vägrade gå ut.

Monica har haft många husdjur genom åren. Bilden är troligen från slutet av 90-talet och sonen Olle håller i minigrisen Doris, som väckte stor uppmärksamhet. Med på bilden är kompisen Tony Wåger och Olles bror Kalle. Foto: PRIVAT

En gång råkade Gustav hamna i vägen för sina kompisar, då Monica öppnade dörren för att släppa ut hundarna. Katten fick sig några “kyssar” när hundarna rusade ut i dörröppningen där Gustav för tillfället låg och vilade. Det var under den tid som katten gått i idé och av misstag hamnade han utomhus denna gång.
Monica stängde dörren för att se hur Gustav reagerade och som han reagerade. Han visade direkt att han ville in på stört, Gustav ville absolut inte vara utomhus när det var kallt ute.
– Det var som att han var rädd att bli utslängd (igen?).
Det sägs att en katt har nio liv och Gustav verkar verkligen ha utnyttjat sina.
– En gång blev han påkörd av en bil och då trodde vi att vi skulle mista honom. Men jag tog honom till en veterinär och efter en liten stund där, piggnade Gustav till och veterinären hittade heller inga fel. Där hade han verkligen tur.

En av flera hundar som springer runt i Monicas hus. Foto: JÖRGEN WÅGER

En annan gång, när han hade passerat 20-strecket, blev Gustav väldigt dålig.
– Han var jättekonstig, bara låg helt stilla.
Monica tog då kontakt med Bertil Jakobsson, en pensionerad veterinär. “Gustav är flera hundra år, inte konstigt om han är i livets slutskede”, ska Monica ha fått till svar när hon försökte ta reda på vad som var fel med hennes kära katt.
Monica vägrade dock inse att Gustavs liv kanske var på väg att släckas.
– Jag hade penicillin hemma och jag frågade Bertil om det var möjligt att Gustav kanske hade drabbats av urinvägsinfektion. Bertil hjälpte mig räkna ut hur mycket penicillin som Gustav skulle ha för att få rätt mängd och sedan tog det inte många timmar, så var Gustav på benen igen, minns Monica med glädje.
Men ungefär ett år senare hade Gustav gjort av med alla sina nio liv. Monica hittade honom näst intill livlös på toaletten. Men Gustav levde.

Här ytterligare en hund som får ta emot Monicas kärlek. Foto: JÖRGEN WÅGER

– Troligen hade han åkt på en stroke, men precis som när det gäller människor så kan hjärnblödningen gå tillbaka.
Och Gustav visade sig vara en kämpe och repade sig. Men den gången utnyttjade han sitt sista liv. Drygt en vecka senare, hittade Monica på nytt Gustav på toaletten.
– Han åkte nog på en ännu värre stroke och verkade helt borta. Fast då vi la händerna på honom, spann Gustav. Men då ringde jag Bertil (veterinären), han kom och gav Gustav en spruta så att han fick somna in. Han fick dö hemma, vilket jag var bestämd i att Gustav skulle få göra.
Sorgen över katten Gustav var förstås stor för drygt ett år sedan och Monica känner saknad än i dag över den så speciella katten, som från början var tänkt att bo hos Monica bara några dagar – men som blev kvar livet ut, totalt i 22 år.
– Gustav gav verkligen avtryck och jag har aldrig saknat ett djur så mycket, poängterar Monica.

Monica har för närvarande två hundar som ser exakt likadana ut, i alla fall sett med fotografens ögon. Foto: JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
LG Köpman vent
Plåt-Sven
Orsa pingis 2

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Färgad egen annons 250 x 360
Nere nr 3 250 x 360 annonsera här