Orsa IK J18 vände tufft underläge

Jörgen Wåger Löpsedel, Okategoriserade, Sport

Orsa IK:s J18-lag låg under med två mål i slutet av matchen.

Men via ett mål i boxplay och ett i numerärt överläge gick matchen till förlängning.

Där blev Lucas Salo matchvinnare när Söderhamn/Ljusne besegrades med 5-4.

– Jag får tacka Anton Maklin Svensson som gav en fin passning, så det var bara att skjuta in den i öppen bur, konstaterade Salo.

Med 49-15 i skott till Orsas fördel, var det här en match man bara skulle vinna.

Men i stället var det nära att OIK-grabbarna blev utan poäng.

Med lite drygt fem minuter kvar av ordinarie tid hade hemmalaget en tvåmålsledning, så det var verkligen uppförsbacke för laget som har målsättningen att ta hem serien.

Inte nog med underläge 2-4, så åkte man på en utvisning när man forcerade för att få in i första hand en reducering. Reduceringen kom – med en man mindre.

– Trots att de hade numerärt överläge, så var det vi som hade pucken hela tiden, sa OIK-tränaren Tony Pettersson.

Det var J18-lagets två A-lagsspelare, Marcus Hyttegård-Råstbjär och Gustav Olsson, som låg bakom 3-4-målet. Gustav stod för assisten och Marcus var sist på pucken.

Med tre minuter kvar av ordinarie tid, fick OIK chansen i numerärt överläge och då ökades trycket mot hemmamålet ytterligare.

Då höll Marcus Hyttegård-Råstbjär sig framme igen och med 1.16 kvar tog han matchen till förlängning.

– Men vi hade lika gärna kunnat avgöra under ordinarie tid, menade OIK-tränaren.

I sudden dröjde det inte ens en minut innan Anton Maklin Svensson serverade Lucas Salo så att den sistnämnde fick öppet mål.

– Vi borde haft tre poäng mot det här motståndet. Vi vann ju skotten stort, men vi måste ha mer skärpa i avsluten och sätta dit chanserna, tyckte matchvinnaren Salo.

Han får medhåll av sin tränare som hade dubbla känslor.

Marcus Hyttegård-Råstbjär blev tvåmålsskytt för andra J18-matchen i rad. I fredags spelade han och Gustav Olsson dessutom med A-laget. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

– Vi är jäkligt besvikna att vi inte lyckades vinna den här matchen under ordinarie tid samtidigt som vi är glada över att vi vände och vann.

Gästerna vann skotten med 49-15 och bara i tredje blev det 20-2, vilket talar för kraftig Orsadominans.

– I det två första perioderna fuskade vi mycket och det var först i tredje som vi blev riktigt desperata, analyserade Pettersson.

I förra helgens match, hemma mot Smedjebacken/Ludvika (seger 4-2), var OIK-tränaren kritisk till att spelarna verkade ta för lätt på uppgiften.

– Det var lika nu. Vi underskattar motståndet och det håller inte.

– Det två första perioderna var inte bra, men ändå skapade vi så mycket chanser att vi borde ha avgjort. Vi hade säkert 15 klara målchanser, men det saknades skärpa.

Trots överlägsen i såväl spel, målchanser och skottstatistik, så var OIK vid underläge 2-4 bara sex minuter från att inte få någon poäng med sig.

– Det blir så här när killarna tror att de är bäst i världen, när vi inte gör jobbet som vi ska.

– Vi får vara glada att vi vände det här, men är samtidigt besviken att vi tappade poäng.

Med fem omgångar kvar är Orsa (35 p) på sjätte plats, men det är otroligt jämnt i toppen och det skiljer bara en poäng upp till tredjeplacerade Hudiksvall.

Toppduon Hille/Åbyggeby och Malung står båda på 39 poäng, men tabellettan Hille har en match mindre spelad än övriga topplag.

– Vi har absolut inte gett upp tanken på att vinna serien. Det gäller för oss att vinna varje match som är kvar och sedan hoppas att nåt resultat studsar med oss, sa Orsacoachen om J18-seriens slutspurt.

Nästa match är borta mot Avesta kommande söndag (2/2). Nästjumbon Avesta har samma poäng som Söderhamn/Ljusne, så det gäller det för tränarduon Tony Pettersson/Jörgen Ek att få sina killar att inte underskatta motståndet, så som varit fallet i det två senaste matcherna.

– Det blir till att träna avslut under veckan, är Petterssons recept för att matchen mot Avesta inte ska bli lika jämn som söndagens.

Bilden längst upp. Lucas Salo, här till höger, jublar från en annan match. Oscar Ljudén, till vänster, först att gratulera. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

J18 division 1 A-B

Söderhamn/Ljusne HC/SIK-Orsa IK

4-5 efter förlängning (2-2, 1-0, 1-2. 0-1)

Orsas mål: 1-1 Gustav Ehlis, 1-2 Wille Sonnerstedt (Erik Eriksson, Rasmus Jansson, 4-3 Marcus Hyttegård-Råstbjär (Gustav Olsson) SH1, 4-4 Marcus Hyttegård-Råstbjär  (Lucas Salo, Eric Plånborg) PP1.

Förlängning: 4-5 (0.55) Lucas Salo (Anton Maklin Svensson).

Skott: 15-49 (8-13, 5-14, 2-20, 0-2).

Utvisningar, SHC/SIK: 6×2. OIK: 6×2, 1×10.

Domare: Robin Edin.

Publik: Ingen uppgift.

Dela sidan:
Annonser:
Brottsofferjouren
Orsa pingis 2
LG Köpman vent

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin