Orsa spelmanslag fyller 70 år

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter, Okategoriserade

1948 startade Erik Moraeus Orsa spelmanslag och traditionen att träffas en kväll i veckan lever kvar än i dag.
I år firar spelmanslaget 70 år.
– Det blir väl då vi har vår traditionella jul- och nyårskonsert som vi kommer att uppmärksamma det lite extra, säger Nicke Göthe.
Nicke är en välkänd spelman i Orsa och är bland annat medlem i BAO, Benny Anderssons Orkester. Han är jämngammal med spelmanslaget och har varit med där i snart 50 år.
– Jag var runt 20 år när jag började i spelmanslaget. Innan spelade jag mest annat, men så var det en kompis som tyckte vi skulle prova spelmanslaget, berättar Göthe.

Här ser vi Nicke Göthe med flera lasta på surströmming i tisdagens lilla 70-årsfest för spelmanslaget. Foto: MIA LÄNDIN

Sagt och gjort, men det var inget som Nicke fastnade för direkt.
– Nej, det gick trögt till en början. Jag var inte så intresserad av Orsamusik, men sedan kom det mer och mer. Man måste ha ett speciellt intresse för den här formen av musik. På den tiden började det också komma mer och mer folkmusik, det var inte bara “fiolgnäll”.
I slutet av 1940-talet, när bröderna Moraeus (Perra, Kalle, Olle) pappa startade spelmanslaget var det på fredagar träffarna hölls.
– Det är mycket tack vare Erik som spelmanslaget finns. På den tiden jobbade man på lördagar, så fredagen var en vanlig vardag. Sedan blev fredagen en “myskväll” och då ville en del att vi skulle byta speldag. Vi ändrade då till tisdagar och det har vi hållit fast vid sedan 80-talet, berättar Nicke när det gäller historien om Orsa spelmanslag.
I tisdags träffades man som vanligt i hembygdsgården. Då lirade spelmännen inte bara tillsammans, man åt även surströmming.

Så här ser det ut varje tisdag på hembygdsgården. Foto: ORSAS SPELMANSLAG

– Vi brukar göra det när vi har upptakt för höstens träffar.
Trots sina 70 år fyllda och runt 50 år i spelmanslaget, är Göthe långt ifrån den mest rutinerade i samlingen.
– Vi är cirka 50 medlemmar, men många bor inte här. Vi är runt 25 spelmän som träffas tisdagar och det är övervägande äldre som är med.
– Tre av dem som är med och spelar fyllde faktiskt 90 år i fjol. De är inte alltid med, men ibland.
Göthe berättar vidare att nyrekryteringen inte är helt lätt.
– Vi har nog ingen i spelmanslaget som är under 30 år. Däremot har vi lilla spelmanslaget, men vi har inget samarbete med dem.

Stig Nilsson utbringar en skål för 70-åringen Orsa Spelmanslag. Foto: MIA LÄNDIN

– Jag vet att i Älvdalen spelar de äldre tillsammans med det yngre spelmanslaget i en halvtimme innan de äldre fortsätter själva. Då och då kommer det upp om vi också skulle prova det, men det är ingen som begärt det.
– Sedan består spelmanslaget av färdiga spelmän. Ska vi ha något tillsammans med de yngre, kanske musikskolan och deras lärare bör vara med, funderar Nicke när det gäller rekryteringen att få in de yngre i det “stora” spelmanslaget.
– Sedan har vi det här med att när de från lilla spelmanslaget börjar bli något äldre, kanske de flyttar och börjar en skola på annan ort.
En gång i månaden, under februari till maj samt senare på året, september till december, anordnar spelmanslaget polskedans.
– Det har vi hållit på med i över 30 år. Sedan gästas vi av olika spelmanslag en gång i månaden, vi har haft besök från bland annat Boda och Leksand. Då bjuds det på väldigt bred repertoar dessa kvällar, konstaterar den rutinerade spelmannen.
– Vi firar lite under hela året och har väl inte planerat något större. Jul- och nyårskonserten kommer möjligen att präglas av lite jubileum, säger Nicke Göthe, en av förgrundsfigurerna i det spelmanslag som 2018 fyller hela 70 år.

Så här kan det se ut när spelmanslaget träffas på tisdagar. Foto: ORSA SPELMANSLAG

Här en bild från i midsommar. Foto: JÖRGEN FRISK

 

Här en bild från i midsommar, med Ove Göthe och Mia Ländin. Foto: JÖRGEN FRISK

Nicke Göthe, till höger, och övriga höjer en skål för det 70-åriga spelmanslaget. Foto: MIA LÄNDIN

Under tisdagen var det dukat till fest på hembygdsgården. Foto: MIA LÄNDIN

Dela sidan:
Annonser:
LG Köpman vent
Plåt-Sven
Orsa pingis 2

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Färgad egen annons 250 x 360
Nere nr 3 250 x 360 annonsera här