Hattrick av Köpman när OIK vann

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Det här var en måste-match för Fagersta AIK.

Förlust mot Orsa IK under ordinarie tid och OIK skulle ha 12 poängs försprång.

Hemmalaget hade också 2-0, men Orsa reste sig och vann med 5-4.

– Jag har sagt det förr, vi har sån moral och jag är så stolt och glad att vara tränare för det här laget, sa en helnöjd Linkan Lindkvist.

Än en gång fick OIK-coachen se sitt lag inleda lite trögt och hamna i underläge och än en gång fick han vara med om en trevlig vändning.

– Och Fagersta är ett bra lag. Vi är många som är överens om att Fagersta är det bästa laget vi mött och att vi sedan tagit sex poäng mot dem… Jag är jättestolt, poängterade Lindkvist.

Fagersta är också imponerad av det nykomlingen visat upp nu i Fagerliden samt i Orsa ishall, där OIK vann med 5-3 den 18 oktober.

– De sa efter matchen att vi är det överlägset bästa laget de mött.

Det här var en viktig streckmatch. Fagersta hade kunnat krympa avståndet till sex poäng, men i och med Orsas seger, så skiljer hela tolv poäng mellan lagen och Fagersta är precis nedanför strecket som innebär kvalspel till division 1.

– Det här var en jäkligt viktig seger då Fagersta är bra och de kommer att plocka många poäng framöver, skönt att få ett avstånd till dem.

Jonas Westerling svarade för tre nya assist mot Fagersta. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Men efter lite drygt fem minuters spel såg det ut som att poängavståndet mellan tabelltvåan från Ovansiljan och fyran Fagersta bara skulle vara sex poäng.

– Ja, vi fick verkligen en katastrofstart, konstaterade Lindkvist.

Och med det syftade han på att hemmalaget kunde gå fram till 2-0 efter 5.32.

– Jag var väldigt nära att ta timeout där för vi började inte bra. Men jag är glad att jag inte gjorde det.

Lite drygt 1,5 minut senare reducerade Erik Köpman. Och ytterligare fem minuter senare stod det 2-2 på resultattavlan. Målskytt var Mattias Mårten, som gjorde mål för andra matchen i rad.

2-2 stod det också i den första periodpausen.

– Det är ingen bra period från vår sida, men vi visade moral och tuggade på. Jag är inte nöjd med spelet, men fruktansvärt nöjd med lagmoralen.

Även mittenakten började trevande för tabelltvåan.

– Jag måste poängtera att att Fagersta spelar väldigt fin hockey och jag var jäkligt glad över att ha 2-2 i pausen.

Men ju längre matchen led, desto mer kom ett skridskostarkt OIK in i matchen.

Då slog hemmalagets 3-2 ner som en blixt från klar himmel.

– Vi började ta över mer och mer och fick bra tryck. Så slängde de iväg en puck, där icingen upphävdes då deras Jakob Karlsson var först på pucken. De orkade inte riktigt, så att skicka långa puckar var deras taktik och Karlsson är duktig och han gjorde 3-2 där.

Mattias Mårten kvitterade till 2-2 mot Fagersta. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Fagersta var ytterst nära att lyckas med samma taktik igen (långpuck) lite senare, men där klarade sig OIK.

I stället klev Erik Köpman fram på nytt och kvitterade först till 3-3 och fem minuter senare såg han till att gästerna tog ledningen för första gången i matchen.

Hattrick alltså för Köpman.

– Det händer inte ofta att man får göra tre mål. Vid första målet fick jag en fin framspelning av av Westerling (Jonas), så det var bara att raka in och vid tredje tog jag en retur efter skott från Gustav (Olsson), sa Erik om ett par av sina mål.

Den rutinerade forwarden som har rutin från sex säsonger i division 1, men som mer eller mindre la av med hockeyn för ett par år sedan efter att ha tvingats operera båda axlarna, dock inte samtidigt ska poängteras.

Men i somras bestämde han sig för att testa om kroppen höll för en comeback och så här långt ser det bra ut.

– Ja, det känns väldigt bra. Jag har inte ont och när det gäller själva spelet så börjar jag komma in i det mer och mer.

Han är också nu uppe på andra plats i den interna poängligan med sina nio mål och fem assist på 13 matcher. Den 28-årige forwarden har missat några matcher på grund av att han jobbar borta.

Vem är då etta i den interna poängligan, undrar ni? Jo, det är spelgeniet Jonas Westerling, som på tio matcher fått ihop 21 (3+18) poäng, klart bäst i OIK, det trots att ”Wesslan” missat sex matcher på grund av den hjärnskakning han ådrog sig borta mot Smedjebacken.

Med sina tre mål mot Fagersta är Köpman främste målskytt med sina nio fullträffar.

Daniel Hermansson var främste OIK-målskytt inför fredagskvällens toppmöte, men ”Hempa” kunde av tidsbrist inte vara med i Hockeytvåans toppmöte. Då passade Köpman på att gå om Hermansson i målligan och Emil Mattsson gick upp på samma antal mål som den forne MIK-forwarden.

Den nyligen fyllda 20-åringen, som värvats från Mora IK:s J20-lag, satte 5-3 för sitt OIK med lite drygt fyra minuter kvar. Mattssons åttonde fullträff, alltså, i Orsatröjan.

Joel Hanses gjorde inga poäng den här gången (4 i tisdags), men har tagit över Jonas Westmans roll som den store backgiganten i Orsa IK. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Det blev en för övermäktig uppgift att hämta upp ett tvåmålsunderläge för hemmalaget, som dock fick in en reducering, då man plockat ut målvakten, med cirka minuten kvar av ordinarie tid.

– Men Fagersta var aldrig nära en kvittering, menade Lindkvist.

OIK vann med 5-4 och drygade således ut avståndet till fjärdeplacerade Fagersta till tolv poäng. Viktigt då de tre bästa lagen får fortsätta säsongen efter de 33 avslutande serieomgångarna.

Och då Hockeytvåan kommit så nära halvvägs det går, så är Orsa IK på andra plats, fortsatt två poäng efter Hallstahammar, som vann fredagskvällens match mot Hedemora med hela 11-1.

Ett Hedemora som är jumbo och som är Hockeytvåans överraskningslags nästa motståndare, i Orsa ishall på tisdag.

Men någon underskattning tror inte Lindkvist på.

– Vi har sån moral och så många vinnarskallar att det ska inte vara några problem att tända till, menade Lindkvist, som önskar att publiken sluter upp till veckan.

– Vi har två hemmamatcher, Hedemora på tisdag och Smedjebacken på fredag, jag hoppas det kommer mycket folk.

När det gäller matchen mot Fagersta var det främst tre spelare som OIK-tränaren ville lyfta fram:

– Joel Hanses, han har blivit den nya backgiganten sedan Westman (Jonas) blev skadad. Sedan har vi Jonas (Westerling), hur värdefull som helst för oss.

– Och Erik Köpman, vilken grovjobbare, som dessutom gör mål. En fantastisk lagspelare som pushar på de andra i båset, berömde Lindkvist.

Gustav Olsson noterade tre poäng i sitt tredje framträdande i A-laget i mötet mot Fagersta. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Till sist kan vi nämna att Orsa IK fått ett ”halvt” nyförvärv. Emil Svensson har tidigare gjort fyra matcher i OIK-tröjan och noterat ett mål och en assist.

Mot Fagersta gjorde det tidigare lånet från Mora IK:s J20 sin femte match i Hockeytvåan och det blir fler.

– Han har valt att skriva över sig till oss och det är jag jätteglad för, sa Linkan Lindkvist.

Till sist måste vi nämna Gustav Olsson. Den 17-årige OIK-backen noterade mot Fagersta tre assist, sina tre första poäng i sin tredje match med A-laget.

– Gustav var riktigt duktig, berömde tremålsskytten Erik Köpman.

Bilden längst upp. Erik Köpman svarade för ett hattrick mot Fagersta, vilket innebar seger med 5-4. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Hockeytvåan

Fagersta AIK-Orsa IK

4-5 (2-2, 1-2, 1-1)

Orsas mål, första perioden: 2-1 (7.10) Erik Köpman (Jonas Westerling, Oskar Smids), 2-2 (12.27) Mattias Mårten (Gustav Olsson).

Andra perioden: 3-3 (12.15) Erik Köpman (Gustav Olsson, Jonas Westerling) PP1, 3-4 (17.28) Erik Köpman (Emil Mattsson).

Tredje perioden: 3-5 (15.29) Emil Mattsson (Gustav Olsson, Jonas Westerling) PP1.

Skott: 28-28 (12-13, 8-9, 8-6).

Utvisningar, FAIK: 3×2. OIK: 5×2.

Domare: Daniel Winge.

Publik: 201.

Läs även:

Dela sidan:
Annonser:
Brottsofferjouren
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Plåt-Sven

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin
Färgad egen annons 250 x 360