40-årig tradition bryts

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Så kom då beskedet; Det blir ingen Orsakajt’n och Orsabajk’n i år.

Det har tävlingsledningen nu beslutat.

– Vi får rusta för nästa år, säger tävlingsledaren Fredrik Larsson.

Så kom det då, beslutet att ställa in 2020 års Orsakajt’n, den populära löpartävlingen och den minst lika populära cykeltävlingen Orsabajk’n.

– Det är ju inte förvånande, men nu är det definitivt att det blir inställt, konstaterar tävlingsledare Larsson.

Svenska Cykelförbundet kom under onsdagen med ett besked om hur man från 15 juni långsamt börjar öppna upp i tre steg.

”Till en början kommer man tillåta klubbtävlingar samt prova på-verksamhet. Från 1 juli hävs stoppet för distriktstävlingar och man häver det nationella tävlingsstoppet från 15 juli i år förutsatt att Folkhälsomyndighetens nuvarande restriktioner lättar.

Allt detta gäller under förutsättning att Folkhälsomyndighetens regler vid idrottsarrangemang efterföljs av arrangörer och deltagare”, skriver CK Uven, som har huvudansvaret för Orsabajk’n, i sin information.

Då Orsakajt’n/Orsabajk’n arrangeras på midsommarafton, så har cykelförbundet vid den tidpunkten bara kommit till att man får arrangera klubbtävlingar, som ingår i steg ett.

– Inom cyklingen försöker man hitta alternativ, medan det inom friidrotten inte ändrats något när det gäller restriktionerna.

– Man vill ju inte att det ska samlas mycket folk från olika orter på ett och samma ställe, det är ju då det är större risk för spridning, så därför tvingas vi tyvärr ställa in denna traditionsfyllda tävling, förklarar Larsson.

I fjol sattes nytt rekord med över 1500 anmälda i de olika löp- och cykelklasserna plus att arrangörerna även har en rullatorklass. Sedan samlas det mycket publik och anhöriga till alla deltagare vid målet på Lillåvallen och det är som sagt sådana folksamlingar som Folkhälsomyndigheten vill ska undvikas.

Premiäråret för Orsakajt’n var 1979 och då var det bara löpning 24 kilometer som gällde. Sedan dess har tävlingen utvecklats med olika distanser och inte minst Orsabajk’n har bidragit till att hela arrangemangets höjt sin status.

Orsabajk’n firade i fjol tioårsjubileum och innan cyklingens intåg var faktiskt Orsakajt’n hotad. Det har berättats att det faktiskt inte var allt för långt ifrån en nedläggning.

Här har vi några deltagare från Orsabajk’n 2019, som 10-årsjubilerade i fjol. Det blir inget tävlande på midsommarafton 2020. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Men sedan Orsabajk’ns premiär har hela arrangemanget vuxit sig starkare och trots att det går åt en hel del folk som ideellt får ställa upp och arbeta på självaste midsommarafton, har hela organisationen vuxit sig allt starkare och det här är en kär tradition som ser ut att kunna leva vidare i många år till.

– Det är inte svårt att få tillräckligt med folk att jobba på midsommarafton, det svåra är att få folk till ledande positioner, sa Fredrik Larsson när han i fjol tog över huvudansvaret efter mångårige tävlingsledaren Bror Nilsson.

Men det finns en sak som inte ens arrangörerna av Orsakajt’n/Orsabajk’n rår på: coronapandemin.

– Tråkigt men väntat. Det betyder att vi alla har extra lång tid på oss att toppa formen till midsommarafton 2021, skriver cykelledaren Malin Nordin på CK Uvens Facebook.

Som vi skrivit om tidigare så ställs arrangemang in på löpande band. När det gäller Orsa så tvingades Night Cruisers Färnäs ställa in sin dragracingtävling på Tallhed som arrangeras i mitten av maj varje år.

För ett par dagar sedan kom även beslutet att kyrkbåtsrodden ställs in.

Och i början av juni kommer styrelsen för Orsayran att lämna besked hur det blir med årets yror, där det säkerligen är stor risk att man går samma öde till mötes som så många andra evenemang.

2020 är verkligen ett år där det mesta står på paus.

Bilden längst upp. Så här brukar det se ut vid målgången av Orsakajt’n, trötta och slitna deltagare. I år blir det ingen sådan syn, då en 40-årig tradition bryts på grund av coronapandemin. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
LG Köpman vent
Orsasjön 250 x 149

Läs även:

Annonser:
Färgad egen annons 250 x 360
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360