Andra raka och OIK upp i serietopp

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

I våras bjöd Orsa IK och Hofors HC på fyra stenhårda kvalmatcher.

Men när de båda nykomlingarna möttes i Hockeytvåan blev det inte samma dramatik.

OIK vann på bortais med 4-2 och tog därmed andra raka segern i serieinledningen.

– Mycket starkt gjort att vi kunde vinna trots dåliga förberedelser, sa nöjde coachen Linkan Lindkvist.

De som följer Orsa IK minns garanterat kvalrysarna mot Hofors i våras. Först möttes lagen i förkvalet, där båda matcherna stod oavgjort efter 60 minuter och där den röda segermaskinen tog bonuspoängen båda gångerna.

I kvalet mot division 2 gick lagens tredje möte på kort tid även den till förlängning. Och liksom i de två övriga matcherna, tog OIK bonuspoängen på nytt.

I kvalets absolut sista omgång, blev det på nytt en rysare. Allt skulle avgöras i Orsa ishall.

På grund av bättre målskillnad för Hofors, så var OIK piskat att vinna under ordinarie tid den här gången, det för att knipa förstaplatsen i kvalgruppen. Det var bara kvalsegraren i fyralagsgruppen som var garanterad en plats i Hockeytvåan kommande säsong.

Hofors hade 4-2 i slutet av matchen, men Orsa plockade ut målvakten, vilket blev ett drag som lyckades och satte två mål när målvakten Tim Nilsson lämnat kassen.

Men OIK tvingades även plocka Nilsson vid 4-4, för det var bara vinst efter 60 minuter som gällde för hemmalaget.

Då fick Hofors in en puck i den tomma kassen, ett mål som definitivt skickade laget till division 2.

– Det var riktigt skärrat i Hofors och en av deras tränare sa till mig att hade ni bara fått iväg en puck mot mål, så skulle den säkert gått in, sa en då besviken tränare Lindkvist.

Det var så nära en magisk vändning, men det var Hofors som fick fira avancemanget i Orsa ishall inför en besviken hemmapublik.

För OIK blev det efter kvalspelet några ovissa veckor, men sedan kom det en fin påskpresent då förbundet gav klartecken till spel i tvåan även för Orsa IK.

Och under tisdagskvällen möttes lagen på nytt, den här gången som nykomlingar i Hockeytvåan.

Men det blev ingen bra start för OIK-truppen när man skulle iväg på första bortaresan.

– Vi blev en timme försenad på grund av omständigheter som inte vi rår för, sa Lindkvist.

Hofors gick med på att flytta matchen en halvtimme till att starta klockan 19.30.

– Det var jätteschysst att de gick med på det, men det blev ändå bara en snabb värmning innan det var dags för match.

Första perioden slutade mållös och spelet gladde inte Orsacoachen.

– Det var ingen höjdarperiod, väldigt trevande från vår sida och Hofors skapade knappt något.

Efter ett snack i första pausen, blev det betydligt bättre spel från gästernas sida i mittperioden.

– Vi sa i pausen att första 20 var en uppvärmningsperiod för oss. När vi sedan fick 1-0 i boxplay, så var det väldigt förlösande.

Mattias Mårten gjorde första målet när lagkompisen Anton Melin satt utvisad. Mindre än två minuter senare gjorde Markus Tomt 2-0. Lagkapten Tomt som snittade fyra poäng per match i trean, men som blev poänglös i fredagskvällens premiär.

Mattias Mårten, med pucken, och Timmy Hammargård. Mårten svarade för ett mål och två assist mot Hofors medan Hammargård noterade 0+1. Arkivfoto: JÖRGEN WÅGER

Mot Hofors spelade han fram till Mårtens mål i BP och satte sedan själv viktiga 2-0.

– Nu har Tomt kommit igång. I kväll var han den härförare som jag vill och vet att han kan vara, berömde Lindkvist.

Det blev även 3-0 till gästerna i mittperioden. Det genom Jakob Näsén. Jakob, som vi kan nämna, har en bror, Pontus, som spelar ett par divisioner högre; för SHL-laget IK Oskarshamn.

– Vi sköljde över Hofors hela tiden och borde ha stängt matchen i andra. Men jag är ändå inte helt nöjd, det var inte som vår bästa period mot Söderhamn i premiären.

Men OIK fick nöja sig med en tremålsledning i paus. Knappt fyra minuter in i tredje kom så 4-0, det genom Erik Gezelius. Mattias Mårten och Timmy Hammargård svarade för assistpoäng och för Mårten var det hans tredje poäng denna afton.

Sedan fick Orsa chansen att definitivt stänga matchen i numerärt överläge. Men i stället kunde Hofors skaka liv i matchen genom att reducera till 1-4, trots en man  mindre.

Och med sju minuter kvar kom ytterligare en reducering från hemmalaget.

– De hade inte så mycket, men helt plötsligt fick de in första målet när vi hade numerärt överläge och deras andra var ett riktigt turmål.

Det kan svänga snabbt i hockey och vid bara två måls skillnad, så blev det nerv i matchen.

– Lite nervigt var det, men jag kände mig ändå lugn. Vi skapade många chanser och borde gjort både 5-2 och 6-2, menade Lindkvist.

Men det blev inga fler mål och Orsa kunde ta andra raka segern, i comebacken efter flera års frånvaro, i Hockeytvåan.

Noterbart att i fredagens premiär så var det Tim Nilsson som vaktade Orsas kasse. I bortamötet mot Hofors var det nyförvärvet från Mora IK:s J20, August Eriksson, son till förre Moramålvakten Jonas Eriksson, som fick förtroendet.

– Vi har två bra målvakter och jag vill få igång båda. August svarade för en prickfri insats och kan inte lastas för målen. Han tog det han skulle och lite till, berömde OIK-tränaren.

19-åringen vaktade för övrigt redan förra säsongen en match i den röda dressen, men då som ett lån från MIK:s juniorlag.

Vi kan nämna att i Orsa saknades, liksom i premiären, Oscar Smids och Erik Köpman. Dessutom saknades comebackande Daniel Hermansson, den före detta Moraforwarden, i den här matchen.

Nästa match för OIK är inte nu på fredag, då Hockeytvåan vanligtvis spelas.

Mötet mot Falu IF är flyttad till lördag (12/10), det på grund av att det är en sponsormatch, där klubbens alla sponsorer bjuds till Orsa Järnvägshotell, som de allra första gästerna. OIK-sponsorerna kommer bland annat att få en rundvandring i det nyrenoverade hotellet, det bjuds på mat och spelarpresentation.

Klockan 17.00 är det sedan nedsläpp i derbyt mot Falu IF. Förhoppningsvis kommer det mycket publik, inte minst med tanke på den fina starten i serien och just att det är ett derby.

I Falulaget återfinns för övrigt Joakim Jackson som i våras hjälpte OIK i kvalet, men som sedan valt att spela för Falu IF då han bor just i Falun och sedan tidigare hjälpt klubben med fysträningen.

Falu IF har inlett Hockeytvåan med en seger och en förlust. Jackson noterade 1+1 i segermatchen mot Lindefallets SK (5-3) i premiären. Frågan är om han ska sätta någon puck och förstöra feststämningen för moderklubben som inlett med två raka segrar.

OIK toppar faktiskt Hockeytvåan som ett av fyra lag med full pott, men som har bättre målskillnad (fler gjorda mål) än andraplacerade Hallstahammar.

– Jag hoppas det kommer mycket publik för att se serieledarna mot Falun på lördag, uppmanade tränare Lindkvist.

Bilden längst upp. Markus Tomt, här från premiären mot Söderhamn i fredags, visade mot Hofors vilken härförare han är för sitt lag, berömde tränare Lindkvist. Lagkaptenen spelade också fram till viktiga 1-0 och gjorde själv 2-0, som till slut blev seger med 4-2. Foto. JÖRGEN WÅGER

Hockeytvåan

Hofors HC-Orsa IK

2-4 (0-0, 0-3, 2-1)

Orsas mål, andra perioden: 0-1 (5.03) Mattias Mårten (Markus Tomt) mål i numerärt underläge, 0-2 (6.55) Markus Tomt (Mattias Mårten, Anton Melin), 0-3 (13.07) Jakob Näsén (Erik Lundgård, Erik Gezelius).

Tredje perioden: 0-4 (3.45) Erik Gezelius (Mattias Mårten, Timmy Hammargård).

Skott: 29-32 (9-11, 9-10, 11-11).

Utvisningar, HHC: 4×2. OIK: 1×10, 3×2.

Domare: Robin Ranje.

Publik: 151.

Erik Gezelius, närmast kameran, svarade för ett mål och en assist mot Hofors. Anton Melin jublar i bakgrunden och den som är lite skymd, tror vi är Mattias Mårten. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Jakob Näsén från en av förra säsongens matcher. Han gjorde 3-0-målet mot Hofors. Arkivfoto: JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
LG Köpman vent
Orsa pingis 2
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin