Andra raka vinsten för OIK:s J18-lag

Jörgen Wåger Sport

Orsa IK:s J18-lag har haft det tungt en tid, men nu verkar laget vara på rätt spår.

Under onsdagskvällen kom andra raka segern när Säter besegrades med 3-1 på bortais.

– Vi spelar okej och skapar lägen, men vi sätter inte chanserna, analyserade OIK-tränaren Mattias Bossel.

Orsa vann skotten med klara 42-28 och med tanke på alla klara chanser borde matchen ha varit avgjord långt innan.

Men det satt hårt åt, sista målet kom i tom kasse. Det efter att Säter fått chansen att avsluta matchen i spel sex mot fyra sista två minuterna, då Emil Limby drog på sig en tvåa i slutet av ordinarie tid.

– De hade väl två riktigt bra lägen i hela sista perioden och båda kom strax innan vi kunde sätta sista i tom kasse.

Den som fick äran att sätta sista spiken i Säterkistan var Lucas Salo när han skickade in 3-1 i den tomma kassen när matchuret stod på 19.36.

Säters kommun hade för några år sedan en slogan: ”Jag är tokig i Säter”. Hade inte Orsa fått med sig tre poäng från Säter, så kanske OIK-tränaren känt sig likt den slogan som sedan ett par år gått i graven. Denna slogan var liksom inte riktigt passande, kom de som beslutar fram till efter ett tag.

Nu behövde Bossel aldrig bli tokig, för hans lag tog med sig en fullpoängare hem.

Men det var som sagt onödigt spännande sett till matchbilden mot det unga hemmalaget som bara hade 12 utespelare, men som stretade emot bra. I laget fanns bland annat några spelskickliga killar med meriter från TV-pucken.

– Vi för statistik på ”expected goals”, både framåt och bakåt, och vid en riktigt bra match ligger vi på 25 procent framåt. I kvällens match räknade vi till 28 riktigt vassa chanser och att bara sätta två (det tredje i tom kasse räknas inte), det är inte bra.

Nu räckte det ändå till slut, men i längden håller det förstås inte att bränna så många lägen.

– Men det är lite så det sett ut på bortaplan på sistone. Vi har haft lägen, men inte kunnat sätta dit dem.

Men som sagt, mot Säter, som ligger näst sist av 13 lag, räckte det denna gång. OIK inledde med att sätta 1-0 i numerärt överläge efter fyra minuter genom Emil Olsson.

Tidigt i andra kvitterade Säter, men Andreas Mårthen kunde på nytt se till att gästerna hade en ettmålsledning även i den andra pausen.

I tredje vann OIK skotten med 13-5 och kunde ha stängt matchen. Men i stället fick hemmalaget chansen i numerärt överläge med bara två minuter kvar av ordinarie tid, plus att Säter plockade ut målvakten när 65 sekunder återstod. Nu lyckades inte den chansningen och Lucas Salo kunde säkra tre poäng till Orsa 24 sekunder från slutet.

Trots att OIK hade de flesta och bästa lägena, ville Bossel plussa för målvakten Simon Johansson, som räddade 27 av hemmalagets 28 skott.

17-årige Simon, som nu gjorde bara sitt tredje framträdande i J18-laget, har den fina räddningsprocenten 97,22 så här långt. Han återvände nyligen hemåt efter att ha provat juniorhockey i USA. Det är en av anledningarna till hans få matcher den här säsongen.

Dock hade han otur när han för drygt en vecka sedan åkte på en smäll bara 21 sekunder in i matchen borta mot Söderhamn/Ljusne och har därför missat ett par matcher. Så det här var Simons blott andra hela match i juniorlaget, då 21-sekundersmatchen räknas in i statistiken.

Unge Johansson har också provat på A-lagsspel med Orsas division 3-lag. Men nu var han tillbaka i J18-laget och bidrog till att OIK kunde ta tre poäng och notera lagets andra raka vinst.

– Skönt att vi kan lite julledigt med ett par segrar i ryggen, tyckte Bossel.

I den tajta tabellen klättrade OIK upp till fjärde plats med sina 24 poäng, bara en ”pinne” efter tredjeplacerade Malung och fyra poäng bakom tvåan Avesta, som också har en match mer (15 mot 14) spelad.

Nästa match för Orsajuniorerna är hemma mot Häradsbygden den 6 januari. Eller som klubben själva vill kalla sig: Team Leksand.

– Det är som vi har här, ett lokalt hockeygymnasium. Det lockar lite fler ungdomar att söka dit om man kallar sig Team Leksand, förklarade Orsatränaren.

Bilden. Simon Johansson stod blott sin tredje match i J18-laget. På sina tre framträdanden har 17-åringen den fina räddningsprocenten 97,22. Arkivfoto: JÖRGEN WÅGER

J18 division 1 A/B västra

Säters IF/SSIF- Orsa IK

1-3 (0-1, 1-1, 0-1)

OIK:s mål: 0-1 Emil Olsson, 1-2 Andreas Mårthen, 1-3 Lucas Salo (tom kasse).

Skott: 28-42 (11-12, 12-17, 5-13).

Utvisningar, SSIF: 5×2. OIK: 3×2.

Dela sidan:
Annonser:
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Brottsofferjouren
Plåt-Sven

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360