Äntligen hemmaplan – äntligen seger

Jörgen Wåger Sport

Efter tre raka bortamatcher och lika många förluster fick så Orsa IK:s J18-lag äntligen spela på hemmais igen.

Och då visade OIK-juniorerna att man är ett bra lag.

Malung besegrades med 4-2.

– Det var på tiden att vi fick vinna, sa Mattias Bossel, en lättad OIK-coach.

Borta inte bra, hemma allra bäst. Det är devisen som gäller Orsajuniorerna. Samtidigt som man tillhör den nedre regionen när det gäller bortastatistiken, så är OIK ett topplag när det gäller poängproduktionen på hemmaplan.

Ett bevis för det är inte minst mötena mot onsdagskvällens motståndare. I mötet i Malung den 7 november blev det förlust med hela 2-10. I returen i Orsa ishall knappt tre månader senare blev det revansch med 4-2.

– Vi har inte riktigt löst hur vi ska bete oss på bortaplan, det är inget att hymla över. Men förra matchen (2-3 borta mot Ore) var det spel mot ett mål och vi räknade till 24 klara målchanser, men fick inte in pucken.

– Men på hemmaplan är vi bra, konstaterade Bossel.

Orsa tog ledningen i mitten av den första perioden genom Emil Olsson och det blev även enda målet första 20.

Lite drygt fem minuter in i mittperioden fick OIK sitt andra numerära överläge i matchen. Den första möjligheten missade man, men nu behövde hemmalaget bara en halvminut på sig i PP så kom 2-0 genom Lucas Salo.

Tvåmålsledningen stod sig i tio minuter sedan kom en gyllene halvminut för gästerna. Först reducerade William Emanuelsson när Malung hade en man mer och bara 36 sekunder senare kom även kvitteringen genom Albin Lindstrand.

I slutet av andra och början av tredje fick Malung nya möjligheter att göra mål i numerärt överläge. Gästerna fick tre raka PP, men Simon Johansson i hemmakassen höll tätt.

När sedan Orsa fick sitt tredje numerära överläge på hela matchen, så kom andra målet i den spelformen. Målskytt än en gång Lucas Salo och liksom på 2-0-målet var Eric Plånborg inblandad.

På totalt 3.44 minuters numerärt överläge gjorde hemmalaget två mål, vilket förstås blev en viktig segeringrediens.

– Jo, vårt powerplay var väl helt okej. Första målet tog visserligen på nån och in i mål, men skjuter man inte, så blir det heller inga mål.

Med 2.31 kvar kom det som gav Orsa första segern sedan 6 januari, då Team Leksand besegrades med 3-0. Andreas Mårthen satte 4-2 efter assist från Lucas Salo och säkrade tre poäng till sitt OIK.

– I dag var det en bra kollektiv match, som den vi gjorde mot Strömsbro (suveräne serieledaren) förut. Alla jobbade för varandra och jobbar man hårt, så får man också studsarna med sig.

Bossel ville främst plussa för forwarden Markus Hyttgård-Lindberg och backen Liam Karlsson.

– Vi har lånat Liam från Mora IK:s U16-lag. Han har varit med oss de två senaste matcherna, men bara hunnit träna en gång med oss, han har gjort det jättebra.

– Sedan var Simon (målvakten Johansson) bra. Han gjorde visserligen en tabbe på ett av deras mål, men i övrigt så var han mycket bra.

– Även (Lucas) Salo kan få ett plus för sina två mål, men han kan bättre, menade Bossel.

På söndag väntar en ny hemmamatch för Orsas J18-lag, då Falu IF kommer på besök.

Sedan möter man den klara tabellettan Strömsbro på bortaplan. Strömsbro har på sju hemmamatcher inte tappat en enda poäng, så det blir något att bita i för Bossels gäng. Det vore väl ett utmärkt tillfälle att snygga till bortastatistiken mot seriens klart bästa lag.

I och med segern bytte Orsa och Malung plats i tabellen. OIK är på femte plats med fyra poäng upp till tabelltvåan Avesta.

Bilden längst upp. Lucas Salo gjorde två mål och assisterade till ett mot Malung. Arkivfoto: JÖRGEN WÅGER

J18 division 1 A/B västra

Orsa IK-Malungs IF

4-2 (1-0, 1-2, 2-0)

OIK:s mål: 1-0 Emil Olsson, 2-0 Lucas Salo, 3-2 Lucas Salo, 4-2 Andreas Mårthen.

Skott: 29-25 (8-9, 12-9, 9-7).

Utvisningar, OIK: 6×2. MIF: 3×2.

Domare: Anders Lindström.

Publik: 45.

Dela sidan:
Annonser:
Plåt-Sven
Orsasjön 250 x 149
LG Köpman vent

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Färgad egen annons 250 x 360
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360