Anton Melin målgladast – OIK obesegrat på bortaplan

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Orsa IK inledde med tio segrar. Däremot fick man inte avsluta med lika många, som laget hade som målsättning.

Däremot så förblev den röda segermaskinen obesegrad på bortaplan.

Sista hindret stod Vansbro för, där OIK vann ganska bekvämt med 6-4.

Den 20:e och sista omgången i Dalatrean var av mest akademisk betydelse. Seriesegern för Orsa har varit säkrad sedan länge och även att Häradsbygden skulle följa OIK till förkvalet, har också varit klart en tid.

Nu stannade Orsa på 58 poäng på 21 matcher, sju före Häradsbygden. Ludvika var länge med och kämpade om den andra kvalplatsen, men tappade mot slutet och var till sist hela nio poäng från andraplatsen.

– Vi tappade bara fem poäng på hela serien, konstaterade en nöjd OIK-tränare Lars-Göran ”Linkan” Lindkvist.

Noterbart att båda förlusterna kom på hemmaplan. 3-6 mot kvalkonkurrenten Häradsbygden (men OIK vann de två övriga mötena) den 23 november och så förra fredagen, då det blev förlust efter förlängning (5-6) mot Björbo.

I och med att det var så få lag (8) i Dalatrean, spelades tre möten mot varje lag. Det innebär att Orsa hade elva hemmamatcher, vann nio och tog 28 poäng. På bortaplan däremot tog den suveräna tabellettan full pott, det vill säga 30 poäng på tio matcher. Imponerande och inte minst skönt att gå in i en kvalserie och veta att man ännu inte förlorat på bortais.

Under fredagskvällen kom så den tionde raka bortasegern. Även fast siffrorna till slut blev ganska jämna, var segern rätt så bekväm.

– Vi gjorde det vi skulle och gick upp till 5-1. Annars var en medioker och avslagen match, tyckte Linkan.

Att inte OIK tog allt för allvarligt på sista matchen, visar inte minst det att man kom till Vansbro med bara tolv utespelare.

– Vi har vi lite förkylningar i laget, men det var mest en säkerhetsåtgärd, menade OIK-coachen.

Det mest intressanta från Vansbromatchen är att nyförvärvet Oskar Smids gjorde sin första match i återkomsten till moderklubben.

– Han såg bra ut. Det jag funderar på nu är hur jag ska använda honom. Han spelade center mot Vansbro, men jag funderar på om jag ska ha honom som back. Han är en klok spelare och klarar av båda.

I övrigt när det gäller själva matchen var det intressant om Anton Melin skulle vinna målligan. Inför sista omgången stod Melin och Ludvikas Victor Enmalm på 25 fullträffar vardera. Enmalm noterade ett mål i Ludvikas förlust mot Kvarnsveden. Målet kom när det bara återstod 42 sekunder.

Markus Tomt avstod matchen mot Vansbro, men hade redan säkrat segern i poängligan med sina 24 mål och 57 assist = 81 poäng. Arkivfoto: JÖRGEN WÅGER

Då hade 24-årige Melin redan säkrat förstaplatsen i målligan. Anton inledde målskyttet i Vanåhallen efter 13.15 och när han satte 6-2 6.31 in i mitten av andra perioden, så var det hans 27:e fullträff.

– Vi matchade Melin hårt mot slutet med tanke på att han skulle vinna skytteligan, sa Lindkvist.

I det läget hade Melin två måls övervikt på Enmalm och sedan spelade det ingen roll att Ludvikaforwarden satte en i slutet av matchen. Ludvika förlorade matchen och Enmalm förlorade kampen om att bli främste målskytt i Dalatrean.

En liten anekdot när det gäller Anton är att han tagit en helt annan väg i hockeykarriären jämfört med pappa Thomas, som är en legendarisk burväktare i Mora IK. Pappa valde att stoppa puckar under sin karriär, medan sonen är duktig på att sätta dem i nät. Det var kanske så far och son tränade tillsammans.

Anton vann målligan, men det är inte bara där som Orsa IK toppar statistiken. Sedan länge har det varit klart att Markus Tomt skulle vinna poängligan. OIK:s lagkapten gör det i överlägsen stil. På 20 matcher (avstod mötet mot Vansbro) svarade Tomt för 24 mål och 57 assist och totalt 81 poäng. Det gör ett snitt på lite drygt fyra poäng per match. Mycket imponerande.

Även här blev Victor Enmalm tvåa. Med sina 47 (25+22) poäng var Enmalm hela 34 poäng efter poängkungen Tomt. Noterbart att de två främsta poänggörarna båda har spelat i allsvenskan för Mora IK.

Även i målvaktsligan toppar en OIK-are. Tim Nilsson är Dalatreans bästa målvakt med 91,69 i räddningsprocent. Tvåa kom Häradsbygdens Gustav Svensson med 90,81.

– Vi har bäst målvakt, vassaste målskytten och bästa poänggöraren, konstaterade Linkan stolt.

Dessa tre blir förstås en viktig trio i förkvalet, som startar på onsdag. Som vi berättade om redan under torsdagen inleder Orsa IK med två hemmamatcher. På onsdag gästar Ockelbo HC, som kom tvåa i Gästrikeserien med samma poäng (47) som Hofors HC. På fredag är det sedan den så kallade enkronasmatchen mot Häradsbygden.

– Än en gång, jag hoppas det kommer mycket folk och kikar under kvalet, vi behöver stödet, uppmanade coach Lindkvist.

Till sist kan vi nämna att OIK inte bara värvat in ett par spelare (Oskar Smids och Joakim Jackson) till kvalet, klubben har också värvat till sekretariatet. Lars Wilander sköter ofta musik och annat när Mora IK spelar sina matcher i Jalas Arena. Wilander får samma uppgifter i OIK:s jakt på en plats i division 2. En SHL-värvning med andra ord.

Bilden längst upp. Anton Melin gjorde två mål mot Vansbro, vilket bidrog till att han blev Dalatreans främsta målskytt med sina 27 fullträffar på 17 matcher. Ett helt ”okej” målsnitt för OIK-forwarden, vars målsinne blir en viktig detalj när förkvalet drar igång till veckan. Arkivfoto: JÖRGEN WÅGER

Dalatrean

Vansbro AIK IK-Orsa IK

4-6 (1-2, 0-3, 3-1)

Orsas mål: 0-1 Anton Melin, 1-2 Mattias Mårten, 1-3 Robin Gren, 1-4 Mattias Mårten, 1-5 Alexander Nissas, 2-6 Anton Melin.

Skott: 24-35 (7-11, 10-11, 7-13).

Utvisningar, VAIK: 3×2, 1×5, 1×20. OIK: 3×2.

Domare: Björn Andersson.

Publik: 73.

På den här länken hittar ni sluttabellen i Dalatrean: http://stats.swehockey.se/ScheduleAndResults/Overview/9632

Tim Nilsson är Dalatreans bästa målvakt med 91,69 i räddningsprocent. Arkivfoto: JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
LG Köpman vent
Orsa pingis 2
Brottsofferjouren

Läs även:

Annonser:
Färgad egen annons 250 x 360
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin