Får Digers BK en plats i trean?

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Under måndagen kan Digers BK bli ett division 3-lag.

Förbundet ska under morgondagen ha ett möte och bestämma serietillhörigheten.

– Vi får se vad det blir och om vi ens vill gå upp, säger tränaren Mattias Holmström.

Digers BK:s herrar hade bara en match kvar när spelet i division 4 avbröts. Laget låg på tredje plats i tabellen, vilket är strax under strecket som innebär uppflyttning.

Men då IBF Falun Ungdom 3, som står som segrare av serien, troligen inte kan ta steget upp, då deras andralag redan är i trean, så blir Falun kvar i fyran och mycket talar då för att Digers BK får en förfrågan.

Från Dalarnas Innebandyförbunds håll ville man inte säga något under söndagen utan hänvisar till måndagens möte, där det ska beslutas om vilka lag som spelar i vilka serier.

Tvärtemot ishockeyn, där lagen kommer att ha samma serietillhörighet som när de började i höstas, så ser innebandyn ut att gå efter hur lagen ligger till i respektive serier när dessa avbröts.

Innebandyn har också utsett svenska mästare; IBF Falun på herrsidan och Iksu vann guldet på damsidan, då Umeålaget toppar tabellen. Kais Mora kom trea i serien och den ”eviga tvåan” får nu ett SM-brons till alla tidigare silver.

Vi kan också nämna att Kaistjejerna tog ett efterlängtat SM-guld 2015, men det är tyvärr alla finalförluster man mest förknippar med Kais Mora.

Det kan jämföras med ishockeyn, där Luleå trots att man visat sig vara bästa laget efter 52 omgångar, ändå inte kan titulera sig svensk mästare. Det koras nämligen ingen mästare den här säsongen.

Nu över till Digers BK:s herrar igen. För ett par år sedan lirade klubben i division 3, men valde inför säsongen 2018/19 att självmant kliva ner till femman.

Den vann Orsalaget i fjol och tog steget upp i fyran. Den här säsongen har laget också legat i toppen och måndag eftermiddag kan Digers BK, som är Dalarnas äldsta innebandyförening, åter vara ett division 3-lag.

– Jag vet faktiskt inte hur det blir, men det jag fått höra av ett par domare är att Falun inte får gå upp från vår serie, säger ”Mr Digers”, Mattias Holmström.

Och hur Digers ställer sig till det hela, om man får möjlighet att flytta upp i trean, kan inte Holmström svara på.

– Först ska det komma en förfrågan om vi vill spela i trean och därefter ska vi ha ett spelarmöte där vi ska diskutera hur vi ska göra. Det är inte alls säkert att vi tackar ja till platsen, även om vi får gå upp en division, menar Holmström.

Digers BK får som sagt kanske möjligheten att gå upp en division.

Orsa IK tackar publiken för stödet efter att ha slagit ut Kils AIK i play off. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Den chansen fick aldrig Orsa IK.

OIK inledde kvalspelet till division 1 med två raka segrar, men fick aldrig möjlighet att fullborda klubbens succésäsong med att ta steget upp. OIK får börja om i tvåan nästa säsong, vilket vi skrivit om tidigare.

– Jag övertygad om att vi hade klarat det, sa en besviken Orsacoach, Linkan Lindkvist, efter att det stod klart att säsongen avbröts.

Men nu fick OIK som sagt aldrig möjligheten till det.

De flesta är förlorare i spåren av corona, men det finns också några ”vinnare”. Malungs IF ska nog vara tacksam att kvalserien avbryts. MIF hade inlett kvalspelet med två raka förluster, varav Orsa vann en dramatisk match just i Malung, där man avgjorde via två mål i slutminuterna.

Men då Malung var ett division 1-lag i höstas, så får klubben ha kvar sitt lag i ettan även nästa säsong, medan Orsa IK får börja om i tvåan.

Ett annat lag som drar fördel av corona är Leksand, som slipper kvala för att hålla sig kvar i SHL.

För lag som till exempel Björklöven, Modo och Timrå, alla hårdsatsande allsvenska lag, svider det nåt rejält då de inte får chansen att utmana Leksand och Oskarshamn om en plats i SHL.

Jubel i Digerslägret, nykomlingen som svarat för en bra debutsäsong i tvåan. Arkivfoto JÖRGEN WÅGER

Går vi över till Orsalagen igen, så kan vi nämna Digers BK:s nystartade damlag. De blir inte nämnvärt drabbade av att serien inte färdigspelats. Digers missar en bortamatch, som skulle ha spelats den här helgen och slutar på femte plats bland tio lag

– Jag är väldigt nöjd i det stora hela, summerar damtränaren Micke Jonsson.

– Tjejernas egna målsättning var ”inte sist” och det fixade de med hästlängder.

Nästa säsong är förhoppningen att komma ännu högre upp.

– Deras utveckling har varit otrolig. Det är världens bästa lag i mina ögon och för min egen del har det varit den roligaste säsongen i mitt liv, jag längtar redan till oktober, fortsätter Digerstränaren.

Daniel Söderstens säsong tog slut fortare än han tänkt, men han kan se tillbaka på en fin 84:e plats i Vasaloppet. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Även bowlingen har avslutat sin säsong i förtid. Två matcher skulle ha spelats i måndags (16/3), men som ställdes in. Siljan BK hamnar på tredje plats i grupp A i division 3 nordvästra Svealand. Det är fyra poäng upp till andraplacerade BK Rättvik, som också står på två mer spelade matcher.

Det är ovan nämnda lag som Orsasajten följt i vinter, men även Orsa IK:s båda juniorlag har vi skrivit en hel del om, men båda dessa serier hann spelas klart.

OIK:s J18-lags säsong var dock inte riktigt slut. Planen var att åka på en cup i april, men den har ställts in.

Sedan kan vi nämna att Orsa Cup, den alpina tävlingen som skulle ha körts förra helgen i Grönklitt, den tvingades ställa in.

Trots avbruten säsong, blev det allt annat än platt fall för Hanna Matslofva. Bilden ljuger lite här. Den 25-åriga Orsatjejen fick två gånger i vinter kliva upp på världscupens prispall. Foto. JAN FARRELL MEDIA

Så även Grönklittsjakten, längdtävlingen som i början av april skulle ha firat 30 år och aldrig tidigare ställts in, den blir inte av på grund av coronaviruset.

Vi fick heller inte se vad 84:an i Vasaloppet, Daniel Södersten, kunnat göra i SM.

Även speedskisäsongen avslutades tidigare än planerat, men där Hanna Matslofva i vinter fick kliva upp lika många gånger på pallen som tidigare under hela karriären.

Den 25-åriga Orsatjejen hann med en andra- och en tredjeplats innan säsongen blåstes av.

Bilden längst upp. Blir det en sån här glädje i Digerslägret om man under måndagen får beskedet att klubben får en plats i division 3 nästa säsong? Det troliga är att man får ett positivt besked, men frågan är om klubben vill ha ett lag i trean eller om man nöjer sig med spel i division 4. Det är Joel Jackson som här visar sån underbar glädje. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Plåt-Sven
Brottsofferjouren
Orsasjön 250 x 149

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin