Bengt är Orsas röst i sportvärlden

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Han kanske inte gör lika mycket reklam för Orsa som Kalle Moraeus.

Men Bengt Skött är Orsas röst i sportvärlden.

I över 30 år har han jobbat för Radiosporten och bland annat rapporterat från 14 OS.

– När andra var barn var ute, så kunde jag sitta inne och leka radio.

Den här veckan har han varit hemma i Orsa med sin lilla familj, hustrun Monica och deras son Dominic, en livlig 2-åring, och hälsat på sin far Einar.

Då passade Orsasajten att få en intervju med Radiosportens kanske kändaste röst. På Bengts egen begäran träffas vi på klassisk mark, vid tennisbanorna bakom bowlinghallen.

– Det är så jäkla kul att vara här och det är verkligen sig likt, ett passande ställe att träffas på. Jag blir riktigt sugen på att spela när jag ser banorna. Tyvärr har jag inte så mycket tid över och det är väl fem år sedan jag spelade senast.

För många år sedan spelade en blivande radiojournalist på Radiosporten mot en blivande sportjournalist på Dalarnas Tidningar (1999-2015) på det röda gruset. Att vi båda skulle slå oss in på den journalistiska vägen, var förstås något vi inte visste då, för typ 40 år sedan.

– Det var lättare att besegra bröderna Ulf och Jörgen Borgert, du hade en hård serve, minns Bengt dusterna mot undertecknad på 80-talet.

Bengts första jobb var faktiskt nere på Orsa Camping, bara ett stenkast ifrån där vi bestämt träff.

– Ja, här borta var faktiskt ett av mina första sommarjobb. Jag tog emot campinggäster och på den tiden skötte man även bokningen av tennisbanorna där.

Den unge Bengt visste tidigt vad han ville jobba med när han blev vuxen. Eller också hade han bara ett brinnande intresse av att berätta, han tyckte om att ”leka” med sin röst.

– Jag stängde ofta in mig och läste högt ur tidningar, som ett radioreferat.

En gång har den mångsidige Bengt Skött kommenterat bowling och det var under SM-veckan i Skellefteå för två år sedan. Här ser vi Bengt inne på Orsa Bowling. Foto. JÖRGEN WÅGER

– Till och med när vi var och hälsade på min farmor i Vikarbyn (farfar dog tidigt), så kunde jag gå in i ett tomt rum och läsa ur tidningar som jag fick med mig, berättar Bengt med ett skratt.

Mamma och pappa samt farmor kunde inte förstå varför den unge Bengt hellre stängde in sig i ett rum än att vara ute och leka med sina jämnåriga.

– Det var lite bisarrt när man tänker efter, för de hörde ju mig när jag satt där och lekte radio, men det här var mitt sätt att spela piano eller bygga lego, jämför han de olika sysselsättningarna.

Dagens Nyheter var en tidning han tyckte om att läsa nyheter och göra radioreferat från.

– Där stod det spännande saker, som när Muhammed Ali boxades och flygkapningar. Fullt lika spännande var det inte det som stod i Mora Tidning, säger och skrattar åt minnet.

– Jag kunde sätta ihop olika program på runt 20 minuter.

Några år senare fick han vara assisterande speaker till Esso Jansson, en välkänd röst i Orsa med omnejd på olika idrottsevenemang.

– Esso är legendarisk. Han var knivskarp när han kommenterade olika tävlingar och jag lärde mig mycket genom att vara hans assisterande.

– Det var som att prata i radio och en bra skola, konstaterar Bengt tacksamt när man minns den sedan många år bortgångne Esso Jansson.

Ja, ni förstår att vägen var utstakad redan i unga år för denna härliga och mjuka radioröst.

Redan 1988 gjorde han sitt första framträdande i det som skulle bli hans arbetsplats för lång tid framöver och som är det än i dag.

– Det var OS i Seoul -88 när jag hade praktik på Radiosporten. Jag fick lite vikariat efter det, men till början var det mest undanskymda roller.

Skött hade värnplikten kvar att göra, men efter den så blev han bofast som sportreporter i etermedia.

– Hösten 1991 blev jag fast anställd, berättar han.

Sedan har det rullat på och han hörs i radion nästan varje dag. Till och med när han inte jobbar.

– Aha, du menar puffen till P4 Extra, säger Bengt när jag berättar att jag hörde honom i radion tidigare samma dag.

På frågan hur många olympiska spel som han bevakat på plats, så har han full koll på det.

– Totalt är det 14 OS, åtta vinter och sex sommar-OS.

Av bara farten kommer lite av allt övrigt han hunnit med under cirka 30 år i Radiosportens tjänst:

– Tio skidskytte-VM, sju VM på längdskidor och åtta friidrotts-VM. Sedan har jag bevakat ett halvt dussin EM i friidrott och det är lika roligt som ett världsmästerskap.

– Även en Finnkamp (friidrott) tycker jag är lika roligt att vara på som ett VM eller EM, poängterar han.

Skidskytte och orientering är ett par idrotter som ligger honom varmt om hjärtat. Inte minst då han som ung tävlade orientering för Orsa IF.

– Förutom tennis, så höll jag på med orientering som ung och jag har sprungit ett tiotal O-ringen.

– Det är synd att det numera inte finns någon orienteringsklubb här i Orsa, men naturpasset finns och jag har under veckan varit både på Berget och i Grönklitt.

Skött tycker även om att referera trav och Elitloppet är ett årligen kommande evenemang som han bevakar.

– Jag gjorde det även i år, men den här gången var det ingen publik, så det var väldigt speciellt. Det är överlag ett väldigt speciellt år, konstaterar han och syftar förstås på coronapandemin som härjar över hela världen.

Vädret är också speciellt och kan skifta snabbt. När vi träffades så sken solen över tennisbanorna och det var varmt. Men under samtalets gång, började det blåsa och vi beslöt att fortsätta intervjun inne på Orsa Bowling.

– Apropå bowling så har jag kommenterat SM i bowling när SM-veckan avgjordes i Skellefteå (2018), säger han medan käglornas ramlande skramlar i bakgrunden.

– I Skellefteå refererade jag även SM i trial (motorcykel), det var också roligt, säger allätaren inom idrott.

SM i trial lockar väl kanske inte direkt någon jättepublik. Det gör däremot OS. När Bengt ska plocka ut några av sina finaste minnen ur sin digra ”kassakista” av sportevenemang, då kommer OS i Aten, i Grekland, som nummer ett.

– Christian Olsson tog guld i tresteg och Stefan Holm vann samma kväll höjdhoppstävlingen.

– Just att det var två OS-guld samma kväll, gjorde det extra speciellt och dessutom tog Carolina Klüft guld i mångkamp bara någon dag emellan de här två andra gulden.

När det gäller Skötts andra minne som han plockade ut, så får vi gå ända till 1996, till OS i Atlanta, USA.

– Det här var mitt första sommar-OS. Bågskytten Magnus Petersson hade gjort det bra i världscupen och vi hade bestämt oss för att bevaka honom från dag ett.

Bengt åkte ensam från Atlanta ut på den amerikanska landsbygden i Georgia, där bågskyttet avgjordes.

– Vi hade som policy att vara ute och bevaka på plats så många svenskar som möjligt från dag ett.

– Jag hade ingen expert med mig och fick rapportera allt på egen hand. Det fanns heller inga andra svenska medier på plats till en början.

Skött drog en rejäl vinstlott när det blev hans uppgift att hårdbevaka den för många svenskar okände Magnus Petersson.

– Han tog sig ända till OS-final och blev tvåa. Jag följde ju hela hans väg, medan de skrivande journalisterna kom då det var dags för semifinal, minns Bengt från sitt första sommar-OS.

Fyra år senare, i Sydney, Australien, fick den Orsabördige sportreportern på nytt punktmarkera Magnus Petersson.

– Det blev nästan en repris från Atlanta, men den här gången nådde han inte ända till final.

Bengt Skötts tredje OS-minne plockar han från vinter-OS 2018, i Pyeongchang, Sydkorea.

– Hanna Öbergs guld i skidskytte. Hon hade inte vunnit i världscupen, men så slår hon till som ung tjej (22 år) och vinner OS-guld. Vi visste ju att hon var ett framtidsnamn, men OS-guld…

– Det var berusningskänsla över det guldet, försöker Bengt beskriva känslorna från Öbergs minst sagt överraskande guld i distansloppet (15 km) i Pyeongchang.

Bengt Skött ser med glädje att det är full fart även i dag på grusbanorna vid campingen. I bakgrunden en av Orsa TK:s bästa spelare, Janne Eriksson, som sparrade mot Mora TK:s Robin Kristoffersson (liten röd prick) när Radiosportens Orsabördige utsände var på semesterbesök. Foto. JÖRGEN WÅGER

Pyeongchang ligger som sagt i Sydkorea. Och det är också där som Bengt hittat sitt livs kärlek. Men det var faktiskt inte i Sydkorea som han mötte sin blivande fru.

– Vi träffades i Schweiz. Jag var där på en förlängd weekendresa medan Monica var på semester med sin familj.

Det var i oktober 2014. Två år senare gifte sig paret i Rättvik, det då Bengts pappa, 87-årige Einar, är från just Rättvik.

– 2018 fick vi vår son Dominic och han döptes här i Orsa i november samma år.

Det här är 54-årige Bengts första barn, så det har blivit en rejäl omställning för honom när en pigg Dominic kom in i hans liv.

– Det är jätteroligt att vara pappa. Alla stunderna med honom, hans skratt och att se hans glädje, och sedan att höra alla ord som kommer, säger Bengt och ler stort när han pratar om sonen.

Han tar alla stunder med Dominic och gör något bra av det, smärtsamt medveten om att jobbet tar mycket tid.

– Man kämpar på och ägnar så mycket tid det bara går till honom, men samtidigt så pågår det hela tiden en process i huvudet.

– Det här är inte direkt ett 8-16-jobb och det är en hel del förberedelser bakom allt, så nog är det speciellt, säger en av Sveriges mest kända radioröster som vi nu även får ett ansikte på.

Men Bengt hörs inte bara i radio, han syns även i tv ibland. Som när Jerringpriset skulle delas ut på Idrottsgalan, som i sedvanlig ordning hölls i Globen i slutet av januari.

– Det var andra året i rad som jag fick äran att dela ut priset.

På scenen stod Orsasonen med Prins Carl Philip och omgiven av Tove Alexandersson och Stina Nilsson, Jerringprisets finalister.

Jerringpriset är den finaste utmärkelse man kan få, enligt många, då det är folkets pris till årets främsta idrottare.

– Där stod jag med prinsen, som är gift med Sofia från Älvdalen, och två kullor i finalen av Jerringpriset. Visst hade det då varit lätt att blanda in Orsa, konstaterar Bengt.

Kalle Moraeus tar alla chanser att göra reklam för Orsa, men Skött ville hålla sig mer neutral när strålkastarna riktades mot kvartetten på Idrottsgalans stora scen inför ett fullsatt Globen och drygt två miljoner tittare framför tvn.

– Vi (Radiosporten) var ju arrangör och vi ska vara neutrala, så jag nämnde aldrig något om min bakgrund, men jag spann i mitt tal på att prinsen har en fru från Älvdalen.

Utan darr på rösten och som vanligt med en ordvitsig knorr lotsade Bengt Skött fram Tove Alexandersson som Jerringpristagare för sina otroliga prestationer 2019.

– Märkligt nog så är det jag som kommenterat de två senaste Jerringpristagarnas tävlande. Hanna Öbergs OS-guld året innan, som till slut ledde till Jerringpriset, och så Toves alla framgångar som orienterare.

Bengt bodde i Stockholm i 25 år, men sedan några år tillbaka bor han med familjen i Uppsala.

Men han glömmer inte sina rötter och är flera gånger per år hem till Orsa för att hälsa på sin far. Mamma Gunnel Skött gick tyvärr bort 2015.

– Det är så kul att komma tillbaka hit och se tennisbanorna där jag spelade förr, det är sig likt, säger den så kända rösten från Radiosporten.

Fotnot. Tove Alexandersson är bosatt i Falun och tävlar orientering för Stora Tuna OK. Stina Nilsson är Malungstjejen som tävlat för IFK Mora SK i skidor, men som till den kommande vintern ska åka skidor med gevär på ryggen, då hon bytt längdskidor mot skidskytte. Det till Bengt Skötts stora glädje, då skidskytte är en en av Orsasonens paradgrenar.

Bilden längst upp. Radiosportens Bengt Skött framför tennisbanorna vid campingen där han huserade i början av 1980-talet. Foto. JÖRGEN WÅGER

Läs även:

Dela sidan:
Annonser:
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Brottsofferjouren
Orsa pingis 2

Läs även:

Annonser:
Färgad egen annons 250 x 360
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin