Flygande bra start i kvalet för OIK

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Orsa IK:s väg mot division 2 har börjat.

I premiären av förkvalet besegrade OIK gästande Ockelbo med 6-3.

– Som helhet är jag jättenöjd med matchen och starten av kvalet, summerade tränaren ”Linkan” Lindkvist.

Orsa vann Dalatrean med bred marginal, Ockelbo kom tvåa i Gästrikeserien på samma poäng som seriesegraren Hofors.

I den första kvalmatchen ställdes lagen mot varandra i Orsa ishall, men det var bara OIK som i första perioden visade att man varit ett topplag genom hela säsongen.

Hemmalaget tog kommandot direkt och redan efter 45 sekunder var lagkaptenen Markus Tomt nära att ge sitt lag ledningen, men pucken tog i stolpen.

Gästerna hade ett storvuxet lag, med en hel del internationella inslag, och de tunga Ockelbospelarna hängde inte alls med det rappa hemmalaget.

1-0 kom också mycket rättvist genom återvändande Joakim Jackson, som visade varför han var i toppen av Dalatreans målliga, trots att han spelade för mittenlaget Kvarnsveden.

Då hade knappt fem minuter spelats. Några minuter senare var det dags igen. Jackson från samma position, till vänster om gästernas målvakt, tryckte dit 2-0 efter 8.32.

Hemmalaget hade fler klara chanser, bland annat ytterligare en puck i stolpen, men fick nöja sig med 2-0 i paus.

– I första perioden var det klasskillnad, vi var mycket bättre, konstaterade Lindkvist.

Men kanhända stämde den gamla klyschan som brukar komma när ett lag inleder svagt: ”Vi satt kvar i bussen”.

I andra perioden så verkade Ockelbospelarna tagit sig ur bussen, för då tog gästerna över helt. Två flytmål tog laget in i matchen.

– Det första slänger han ju bara in från kanten och på deras andra mål har Tim (målvakten Nilsson) benskyddet på pucken, men lyfter på benet och de petar in den.

Det gav Ockelbo den energi laget saknade helt i den första perioden och de amerikanska spelarna eldade på sina lagkamrater så det ekade över hela ishallen.

Alexander Nissas blev så här glad över sitt 5-2-mål, en fullträff som definitivt sänkte Ockelbo. Foto: JÖRGEN WÅGER

OIK:s fina spel från den första perioden var som bortblåst av en isande vind från Gästrikland.

– Vi fick ett alldeles för långt lag i andra perioden och hade problem, erkände Lindkvist.

Hemmalaget var riktigt i brygga i mittperioden, men när det bara återstod 35 sekunder klev nyförvärvet från Alfta, Martin Hellgren, som blev klar för spel i OIK ett dygn tidigare, fram och gav Orsa ett oerhört viktigt mål som innebar 3-2-ledning inför tredje.

– Jag tycker alla deras tre är skitmål, men vi hade också lite flyt när vi fick trean. Vi hade det tungt ett tag, men målet vände tillbaka till vår fördel.

Orsa fick ett sent mål i andra och ett tidigt mål i början av tredje. Anton Melin, Dalatreans främsta målskytt med 27 fullträffar, behövde bara 43 sekunder på den nyspolade isen innan han tryckte dit 4-2.

Tungt, förstås, för Ockelbo som i andra perioden hade vänt matchen spelmässigt till sin fördel.

– Vi hade som sagt ett för långt lag i andra perioden, men i tredje drog vi tillbaka en kille och stängde igen ytorna bättre. Då fick vi bättre ordning.

Efter 4.31 tog Orsa vara på ett misstag när Ockelbo slarvade bakom egen kasse och Alexander Nissas kunde sätta 5-2.

Tre måls underläge blev en allt för brant uppförsbacke, men gästerna gjorde ett sista försök att komma ikapp genom att plocka ut målvakten. Alldeles för sent. Det slutade med att Joel Hanses satte 6-2 i den tomma kassen.

Ockelbo fick en sen reducering, men då var hemmalagets seger säkrad sedan länge.

– Vi hade problem i andra, men som helhet är jag nöjd. De spelade mycket på chans och jag tycker vi är ett klart bättre lag. Vi har knappt spelat en riktig match på hela serien, nu fick vi göra det, så jag är jättenöjd.

Riktigt nöjd var Lindkvist med tredjekedjan bestående av Mattias Mårten, Jakob Näsén och Alexander Nissas.

– De var inte mycket i egen zon, så jag är jäkligt nöjd med den kedjan, men hela laget gjorde det bra, berömde nöjde coachen ”Linkan” Lindkvist.

Orsa kom till första kvalmatchen med tre nya spelare: Joakim Jackson (Kvarnsveden), Martin Hellgren (Alfta) och Oscar Smids (Lindefallet). Tre mål kom från nyförvärvens klubbor.

– Mycket nöjd med dem. Jackson gjorde ju två mål, Smids spelade stabilt på sin backplats och Hellgren gjorde ett mål plus att han spelade lugnt och visade värdefull rutin.

Markus Tomt var som vanligt en gigant. Han höll sitt fina snitt från seriespelet och levererade fyra poäng via lika många assist. Foto: JÖRGEN WÅGER

I den andra kvalmatchen blev det också hemmaseger, när Hofors besegrade Häradsbygden med 3-1.

– Jag trodde att det skulle rinna iväg där, hörde att det stod 2-0 ganska tidigt, sa OIK-tränaren om den andra matchen i förkvalet.

På fredag har Orsa en ny hemmamatch när Häradsbygden kommer på besök. OIK vann två av tre inbördes möten i serien, men enda tappade trepoängaren på 21 seriematcher kom just mot Leksandslaget, 3-6 i Orsa ishall i slutet av november.

Fredagens drabbning är, som vi berättat förut, den så kallade enkronasmatchen, där företag (och privatpersoner) går in och sponsrar per åskådare som besöker Orsa ishall. I kvalpremiären mot Ockelbo kom 216 åskådare.

På fredag hoppas Lindkvist att den siffran nästan fördubblas.

– I fjol var varje åskådare värd 120-130 kronor. Redan nu är vi uppe i 220 kronor och vi siktar på 250 kronor per åskådare.

– Jag hoppas verkligen det kommer mycket publik. Vi är jätteglad för dem som kom i kväll, men vi hoppas på mer. Det här är jätteviktigt för klubben och jag hoppas det kommer 400 åskådare, vädjar coachen Lindkvist till Orsaborna med omnejd.

Bilden längst upp. Joakim Jackson åkte på en rejäl flygtur i tredje perioden, när Ockelbos målvakt skulle stoppa ett friläge. Det blev straff, som gästernas keeper räddade. Foto: JÖRGEN WÅGER

Förkval till division 2

Orsa IK-Ockelbo HC

6-3 (2-0, 1-2, 3-1)

Orsas mål: 1-0 Joakim Jackson, 2-0 Joakim Jackson, 3-2 Martin Hellgren, 4-2 Anton Melin, 5-2 Alexander Nissas, 6-2 Joel Hanses, mål i tom kasse.

Skott: 41-26 (17-8, 14-9, 10-9).

Utvisningar, OIK: 3×2. OHC: 2×2.

Publik: 216.

Domare: Per Kansell

Joakim Jackson jublar över sitt 1-0-mål. Foto: JÖRGEN WÅGER

Martin Hellgren (10) har precis gjort viktiga 3-2 när Orsa var rejält i brygga i andra perioden. Foto: JÖRGEN WÅGER

Joel Hanses klappas om efter att ha gjort 6-2 i tom kasse. Foto: JÖRGEN WÅGER

Det var en hel del publik som sökt sig till Orsa ishall för att bevittna premiären av förkvalet mot division 2. Drygt 200 åskådare fanns på plats. På fredag, i enkronasmatchen mot Häradsbygden, hoppas tränare Lindkvist på över 400 åskådare. Foto: JÖRGEN WÅGER

Målvakten Tim Nilsson klappas om efter segern mot Ockelbo. Foto: JÖRGEN WÅGER

Ockelbo skapade en del chanser, som här, men Tim Nilsson räddar. Foto: JÖRGEN WÅGER

Här är det lite bök och stök framför Ockelbos kasse i den första perioden. Timmy Hammargård (16) fick inte tag i pucken. Foto: JÖRGEN WÅGER

Joakim Jackson trycker här in 1-0. Tvåan kom också från samma position. Foto: JÖRGEN WÅGER

Markus Tomt får här smaka på en Ockelboklubba. Foto: JÖRGEN WÅGER

Joakim Jackson har påbörjat sin straff, efter att ha blivit fälld av gästernas målvakt. Det blev inget mål, han fick nöja sig med två och det är gott nog det när man vinner med 6-3. Foto: JÖRGEN WÅGER

Oscar Smids, Orsagrabben som återvänt till moderklubben, fick spela back mot Ockelbo. Foto: JÖRGEN WÅGER

Martin Hellgren, nyförvärvet från Alfta, svarade för ett mål och visade i övrigt bra fart och hans rutin från bland annat allsvenskan är bra att ha i ett kval. Hellgren har också varit med och spelat upp två olika föreningar i olika divisioner tidigare. Foto: JÖRGEN WÅGER

Ockelbo reducerar här till 3-6 bakom Tim Nilsson, men Orsas seger var redan klar. Foto: JÖRGEN WÅGER

Markus Tomt, älvdalingen som ger allt i alla lägen, har här brakat in i Ockelbos målvakt. Foto: JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Brottsofferjouren
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
LG Köpman vent

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin
Färgad egen annons 250 x 360